Zen-tunnelmaa lapsiperheen kerrostalokodissa! 1950-luvun ahdas asunto muuttui avaraksi ja raikkaaksi
Sisustus
Zen-tunnelmaa lapsiperheen kerrostalokodissa! 1950-luvun ahdas asunto muuttui avaraksi ja raikkaaksi
Jenny Åkerfeldt ja Ville Kokki remontoivat 1950-luvun kerrostalokotiin lisää oleskelutilaa, jossa perhe voi viettää aikaa työ- ja koulupäivän jälkeen. Edellinen koti oli tumma, mutta nykyinen koti sisustettiin raikkaan vaaleaksi.
Julkaistu 14.5.2020
Kotivinkki

Luonto, veneily ja aktiivisuus ovat 25 vuotta yhdessä olleiden Jenny Åkerfeldtin ja Ville Kokin hyvän fiiliksen salaisuuksia. Pariskunta on remontoinut yhdessä kolme kotia, nykyinen on valmistui muutama vuosi sitten Helsingin Haagaan. Valoisa ja avara kerrostalokoti sijaitsee 1950-luvun talossa, ja se on sisustettu luonnollisilla väreillä, puun ja vihreän eri sävyillä.

Jenny, mikä sai teidät muuttamaan Haagaan?

Muutimme Villen kotipaikalta Harjavallasta Helsinkiin 16 vuotta sitten, kun esikoisemme Marlo oli taaperoikäinen. Ensimmäinen kotimme Haagassa oli vuokrakoti, jonka myöhemmin lunastimme ennen toisen poikamme Noelin syntymää. Haaga tuntui heti alueena viihtyisältä ja kotoisalta.

Meille on aina ollut tärkeää, että asumme lähellä luontoa. Varsinkin nyt, kun perheemme on täydentynyt viidennellä jäsenellä bichon frisé Palma Brandonilla, lähimaaston lenkkipolut ovat erityisen tärkeitä koko perheelle.

Tähän nykyiseen kotiimme muutimme viisi vuotta sitten, kun vanha asunto kävi liian pieneksi ja pojat kaipasivat omia huoneita. Me Villen kanssa halusimme avaruutta, kuten isompaa yhteistä oleskelutilaa ja avoimempaa keittiötä, jossa on tilaa useammalle kokille.

Vuonna 1957 rakennetun talon asunto muutettiin viidestä huoneesta ja keittokomerosta avaraksi kolmen makuuhuoneen, olohuoneen ja avokeittiön kodiksi. Neliöitä on 87. Asukkaat ovat PR and Influencer Advisor Jenny Åkerfeldt, 40, yrittäjä Ville Kokki, 42, Noel, 12, ja Marlo, 18, sekä bichon frisé Palma Brandon.
Keittiö on Noblessen. Jenni ja Ville halusivat avokeittiön, jotta voivat ruokaa laittaessaan viettää aikaa koko perheen kanssa. Ville on entinen skeittari, mutta nykyisin lauta on vähällä käytöllä.
Valkoinen keittiö saa väriä String-hyllyasetelmasta, jossa on aarteita kirppiksiltä ja isovanhemmilta. Noel on tehnyt kellon äidille ja isälle lahjaksi. Tynellin valaisin on saatu Villen Senni-mummilta.

Miten saitte tehtyä kodista omanlaisen?

Haagassa on vähän isoja asuntoja tarjolla, ja kun sopivaa valmista pohjaratkaisua ei löytynyt, remontoimme viiden huoneen asunnosta avarapohjaisen kolmen makuuhuoneen ja avoimen olohuone-keittiöyhdistelmän.

Marlon huone on heti sisääntulon yhteydessä, jotta hän pääsee puikkelehtimaan omia menojaan, ja Noelin sekä meidän makuuhuoneet ovat olohuoneen molemmin puolin.

Pidämme siitä, että koko perhe voi olla samassa tilassa. Vietämme yhteistä aikaa laittamalla ruokaa, pelaamalla tai vain hengaamalla. Ja kun on vieraita, on mukavampaa, kun keittiö ei ole kulman takana.

Ville ja Jenny ovat keräilleet Alvar Aallon kassikkotuoleja jo 15 vuotta. Vuonna 1935 suunniteltu tuoli 69 on mukava istua, sillä siinä on muihin Aalto-tuoleihin verrattuna leveämpi selkänoja ja istuin.
Jennyn famu on teettänyt vanhaan Arabian kynttilänjalkaan sähköt, ja nyt se toimii valaisimena. 1930-luvulta oleva pyjamakaappi on Jennyn fafan ja famun vanha.
Samettisohva on Hakolan ja Saaristo-matto on Finarten. Se tuo mieleen veneretket, joita perhe tekee usein kesäaikaan.
Pallovalaisimen Jenny on ostanut ystävältään. Sohvapöytä on Hayn.

Mikä tekee kodistanne erityisen?

Minusta on aika erityistä, että olemme itse remontoineet kotimme. Ville, jolla on oma LVI-alan yritys, on remontoinut kaikki aiemmatkin kotimme. Toki olemme kaikki antaneet ison panoksen kodin remontointiin, jotta saimme siitä sellaisen kuin halusimme. Muistan vielä, kuinka Marlon kanssa kannoimme 800 kiloa lankkulattiaa neljänteen kerrokseen.

Tämän kodin remontti kesti kaksi kuukautta. Aika ei ole pitkä, mutta työpäivien jälkeen se tuntui melko työläältä.

Miten luotte kodin tunnelman?

Minusta onnelliset ihmiset tekevät kodin tunnelman. Kun työt ja koulut ovat hektisiä, kotona perheen on hyvä päästä zen-tilaan. Minulle on tärkeää, että kodissa kaikki toimii ja perheen on hyvä olla.

Olen tosi tyytyväinen asuntomme kokonaisuuteen, valoisuuteen ja avaruuteen ja siihen, että meillä on jokaisella oma tila, jossa viettää omaa aikaa. Tietysti myös viherkasveilla, siisteydellä ja hyvällä ruoalla on vaikutusta kodin viihtyisän ilmanpiirin säilymiseen.

Vanha peili on Villen Yrjö-vaarilta. Sähkötolpan nupista tehty valaisin on lahja Villen äidiltä. Lakanat ovat Marimekon. String-hyllyssä on Marlon ensimmäiseltä ulkomaanreissulta Kööpenhaminasta tuotu merenneito.
Tärkeintä ei ole trendikkyys vaan kotoisa tunnelma.

Miten kotinne ovat muuttuneet vuosien varrella?

Meillä on Villen kanssa hyvin yhtenevä maku ja arvostamme ajattomuutta, klassisuutta ja laatua niin kodin materiaaleissa kuin huonekaluissa. Minusta on huvittavaa, että aiempi kotimme oli täynnä tummia sävyjä, mutta nyt me olemme tehneet kodistamme hyvin vaalean.

Meillä oli nyt trendikästä vihreää ja viininpunaista jo seitsemän vuotta sitten. En osaa sanoa sanoa, olemmeko aikaamme edellä vai pahasti jäljessä, mutta sillä ei ole väliä, tärkeintä on, että kotona on hyvä fiilis ja kotoisa tunnelma.

Jenny ja Noel ulkoiluttavat Palma Brandonia. Palma on saanut nimensa perheen suosikkikohteen mukaan.
1 kommentti