Pentikin Minna Niskakangas: ”Oli hienoa lähteä tulkitsemaan ja modernisoimaan jäkälän kaltaista karua ja herkkää aihetta”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Pentik
Pentikin Minna Niskakangas: ”Oli hienoa lähteä tulkitsemaan ja modernisoimaan jäkälän kaltaista karua ja herkkää aihetta”
Pentikin uusi Jäkälä-kuosi sai alkunsa, kun suunnittelija Minna Niskakangas alkoi hahmotella orgaanista pintaa puuvanerille musteella. Luonnonläheistä värimaailmaa noudattavasta sarjasta löytyy tekstiilien lisäksi muun muassa vaneritarjotin, lampunvarjostin ja astioita.
Julkaistu 3.9.2020

Vuonna 1971 Posiolla perustettu sisustusmyymäläketju Pentik on tullut vuosien varrella tunnetuksi etenkin keramiikasta sekä tekstiilituotteiden kuoseissa esiintyvistä voimakkaista kuvioista ja värikkäistä kukista. Suunnittelijoiden lisäksi asiakkaat inspiroituvat luonnosta, ja tuotteet ovatkin löytäneet oman vankan kannattajakuntansa. Tänä syksynä lanseeratun Jäkälän ilme on totuttua graafisempi.

− Halusin luoda jotain rauhallisempaa ja modernimpaa perinteisten tuotteidemme rinnalle, kuitenkin Pentikille luonteenomaisella tavalla. Jäkälä on orgaaninen, karu ja herkkä aihe. Oli hienoa lähteä pelkistämään, modernisoimaan ja tulkitsemaan sitä, suunnittelija Minna Niskakangas kertoo.

Uusi kuosi sai alkunsa, kun Niskakangas alkoi hahmotella musteella orgaanista pintaa puuvanerille.

− Tässä projektissa luonnostelutekniikka kolahti aiheen kanssa, ja haluttu muoto löytyi melko nopeasti. Olen ennenkin tehnyt joitakin osia kyseisellä metodilla, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun toteutin koko kuosin tällä tavalla.

Jäkälä-sarjan avulla tuot suomalaisen, graafisen maiseman kotiisi. Valikoiman löydät täältä.

Niskakangas pyrkii hyödyntämään suunnitteluvaiheessa eri tekniikoita. Toisinaan apuna on pastelliliidut, toisinaan öljyvärit, vesivärit tai taidegrafiikan menetelmät. Usein hän antaa tämän näkyä myös lopputoteutuksessa.

− Toki osa suunnittelusta tehdään nykyisin koneella, mutta tämä käsillä tekeminen on itselleni rakkain vaihe. Uskon, että näin mukaan saa myös enemmän tunnetta.

Mahdollisuus näyttävään kokonaisuuteen

Tekstiilipainotteisesta Jäkälä-sarjasta löytyy vaha- ja pakkakankaan lisäksi tyynynpäälisiä, esiliina, patalaput ja -kintaat, vahakankainen kaitaliina ja keittiöpyyhe.

− Tekstiilipuolemme on kasvanut viime vuosina paljon, ja etenkin tässä sarjassa vaihtoehtoja on runsaasti. Näin sarjasta on mahdollista koota varsin näyttävä kokonaisuus, etenkin jos tekstiilejä yhdistelee muihin tuotteisiin.

Kuosi löytyy myös vanerisesta tarjottimesta, paperiservetit ja ensimmäistä kertaa myös lampunvarjostimesta. Kokonaisuutta täydentävät omassa keramiikkatehtaassa valmistettavat muki, kulho ja desilitran vetoinen kuppi. Sarjaan kuuluu myös Lasse Kovasen suunnittelema kynttilä.

− Tulemme yhdistämään sarjaan myös muita uutuustuotteita, jotka on suunniteltu Jäkälään sopiviksi, vaikka ne eivät olekaan samaa kuosia, Niskakangas kertoo.

Luonnonläheisestä värimaailmasta löytyy tuotteesta riippuen 1−3 vaihtoehtoa. Musta on saatavissa kaikista, muita vaihtoehtoja ovat vaaleanruskea ja keltainen. Kaikissa vaihtoehdoissa kuvio on valkoinen.

− Halusin luoda luonnonläheisen värimaailman. Piristykseksi nostimme keltaisen, joka tulee kallioilla olevien jäkälien värityksestä. Se on sopivasti tällä hetkellä myös trendiväri sisustuksessa, Niskakangas kertoo.

Niskakankaan mukaan suunnitteluprosessi riippuu hieman tapauksesta. Sesonkituotteisiin liittyvien toimeksiantojen lisäksi suunnittelijoilla on mahdollisuus tuoda esiin myös muita ideoita, joita voidaan hyödyntää mallistoissa. Viime syksynä alkunsa saanut Jäkälä on juuri tällainen.

−Jäkälä näki päivänvalon tavallista nopeammin, sillä yleensä prosessissa menee noin puolitoista vuotta. Suunnittelin kuosin loka-marraskuussa ja jo vajaan vuoden jälkeen tuotteet ovat kaupoissa.

Tekeminenkin voi ruokkia inspiraatiota

Minna Niskakangas on työskennellyt Pentikillä jo 13 vuotta. Hän opiskeli taiteen maisteriksi Lapin yliopistossa. Pääaineena Niskakankaalla oli teollinen muotoilu ja sivuaineenaan Niskakankaalla oli kuvataide. Kandityönsä hän teki Pentikille ja yhteistyö alkoi siitä.

− Olen aina ollut kiinnostunut kodeista, sisustamisesta, muotoilusta, kuvataiteista ja luonnosta. Olenkin ollut onnekas, että pääsen työssäni yhdistämään näitä elementtejä.

Aivan kuten monessa muussakin työssä, myös Niskakankaan tekemistä rytmittävät deadlinet. Vuodessa hänen kädenjälkensä näkyy noin 3−6 kuosissa.

− Välillä olen siinä onnellisessa tilanteessa, että minulla on idea, jota voin heti lähteä työstämään. Toisinaan tarvitaan pientä kypsyttelyä ja jos vaikuttaa, ettei homma suju, annan idean hautua hetken aikaa. Kokemus on tuonut rauhallisuutta, alussa saatoin hermostua, jos idea ei syntynyt heti. Nyt tiedän, että on turha yrittää puristaa väkisin, sillä silloin harvoin onnistuu. Toisinaan käy kyllä niinkin, että tekeminen ruokkii inspiraatiota.

Niskakangas seuraa trendejä, vaikka kuoseista pyritään tekemään aikaa kestäviä. Lopputuloksen tulee myös istua Pentikin tyyliin.

− Nämä suuntaviivat auttavat poimimaan ne oleellisimmat jutut, kuosit ja kuviot puolestaan auttavat brändi-ilmeen säilyttämisessä. Idea voi olla nippu asioita, jotka yhdistyvät päässäni, kun havainnoin maailmaa ja sisustukseen liittyviä asioita. Peilaan näitä visioita Pentikiin ja suomalaisiin perinteisiin.

Luonnon lisäksi värit ja niiden erilaiset yhdistelmät ovat iso inspiraation lähde Minna Niskakankaalle.

Aistit valppaana myös vapaalla

Suunnittelijan työ on varsin kokonaisvaltaista ja samalla se on iso osa Niskakankaan identiteettiä ja persoonaa.

− Toki olen aistit valppaana koko ajan ja seuraan mitä ympärilläni tapahtuu. Toisaalta tämä ei haittaa, sillä tykkään siitä mitä teen ja olen muutenkin kiinnostunut näistä asioista. Vaikka työ on tietyllä tavalla koko ajan läsnä, osaan silti rentoutua, enkä anna sen häiritä vapaa-aikaani. Tämä on elämäntapa.

Koska Niskakankaan työ on lähtökohtaisesti kaupallista, on tärkeää sovittaa oma inspiraatio osaksi kokonaisuutta. Hän myöntää jännittävänsä hieman Jäkälän vastaanottoa, eroaahan se Pentikin perinteisestä linjasta.

− Minulla on kuitenkin hyvä tunne tästä ja on hienoa tarjota ihmisille jotain uutta. Toivottavasti asiakkaat ovat avoimia uudelle tyylille ja innostuvat siitä. Olisi hienoa, että tuotteista välittyisi inspiraatio ja ilo.

Tuulahdus pohjoista kauneutta

Koko Jäkälä-sarjan löydät täältä.

Kommentoi »