Pellavaöljymaali on perinteikäs ja hengittävä vaihtoehto ulkomaaliksi – perinnerakentajan vinkein saat taloa ja silmää hyväilevän maalipinnan
Rakenna ja remontoi
Pellavaöljymaali on perinteikäs ja hengittävä vaihtoehto ulkomaaliksi – perinnerakentajan vinkein saat taloa ja silmää hyväilevän maalipinnan
Pellavaöljymaali on perinteinen ja kestävä ulkomaali, mutta se vaatii hyvän sään ja maalarilta taitoa, neuvoo restaurointi-intendetti Anna-Maria Kymäläinen Museovirastosta.
25.8.2022
 |
Meidän Mökki

Mitä pellavaöljymaalilla voi maalata ulkona?

Suomessa sillä on maalattu 1700-luvulta lähtien puupintoja, ensin esimerkiksi listoja ja ovia, sitten arvorakennusten seiniä. Hyvin tarttuvan pellavaöljymaalin käyttö liittyy höylättyjen lautapintojen yleistymiseen. Tuoreeseen puuhun se ei kuitenkaan tartu, vaan puun on oltava kuivaa. Peltikattojakin sillä maalattiin, kunnes pohjusteena käytetty lyijymönjä kiellettiin. Keski-Euroopassa sitä on käytetty myös rapattuihin pintoihin.

Miten pellavaöljymaali eroaa moderneista maaleista?

Se sisältää vain keitettyä pellavaöljyä eli vernissaa sekä pigmettiä, ei liuottimia eikä kuivumista nopeuttavia aineita. Sävytykseen käytetään jauhettuja mineraalipigmenttejä, jotka ovat särmikkäitä, valoa heijastavia kiteitä. Siksi pinta on elävämpi kuin teollisilla väripastoilla sävytetyssä maalissa. Ero tuntuu myös maalipurkin painossa. Pellavaöljymaali, jossa on paljon pigmenttiä, on painavaa ja riittoisaa. Litralla voi maalata 10–15 neliötä sileää, pohjustettua pintaa. Perinteistä maalia voi kysyä erikoisliikkeistä.

Äskettäin huoltomaalattu ovi. Kuva: Museovirasto.
Vanhaa maalipintaa on poistettu mekaanisesti. Kuva: Museovirasto.

Mitä pitää ottaa huomioon värivalinnassa?

Taitetut sävyt ovat olleet tyypillisiä perinteisessä ulkomaalauksessa. Pellavaöljymaalia on helppo sävyttää itsekin valmiilla perussävyillä, kuten keltaokralla ja vihreällä umbralla. Väripigmentin valonkesto on ulkona tärkeä. Tummat ja värikylläiset sävyt haalistuvat enemmän, mutta haalistunutta pintaa pystyy elvyttämään vernissalla sivelemällä.

Onko vanha maali poistettava ennen maalaamista?

Pellavaöljymaali on helppo paikka- ja huoltomaalattava: raaputa pois vain helposti irtoava maali. Sen sijaan jos haluat maalata pellavaöljymaalilla muun maalin päälle, vanha maali tulisi poistaa.

Mistä tietää, mitä maalia vanha maalikerros on?

Pellavaöljymaali muodostaa ikääntyessään pienten halkeamien verkoston ja alkaa liituuntua, eli siitä lähtee vaaleanharmaata pölyä. Kokeile tiputtaa maalipinnalle tilkka natriumhydroksidia, esimerkiksi putkenavausainetta. Se kellastuttaa öljymaaleja. Alkydimaali on kovaa ja irtoaa levymäisinä paloina. Vesiohenteiset muovimaalit ovat joustavia ja irtoavat taipuisina suikaleina. Etanolilla hangatessa vesiohenteiset maalit liukenevat. Ammattilainen osaa arvioida maalityyppiä silmämääräisesti, mutta jos haluaa olla varma, tarvitaan laboratoriotutkimus.

Onko vanhoissa maaleissa haitallisia aineita?

Ulkomaaleissa käytettiin pitkään lyijyä. Kun raaputat maalia, jossa voi olla lyijyä, käytä hengityssuojainta ja suojaa myös ihosi, sillä lyijy imeytyy ihon läpi. Hävitä maalijäte asianmukaisesti. Tietyt pigmentit sisältävät haitallisia raskasmetalleja, ja lisäksi maaleissa saattaa olla asbestia. Erityisesti jos maalinpoiston teettää ulkopuolisilla, on tehtävä haitta-aine- ja asbestitutkimus.

Alkydimaalipinnan alta erottuu krakeloitunut pellavaöljymaali. Kuva: Museovirasto.
Alkydimaalipinta irtoaa paloina. Kuva: Museovirasto.

Miten pellavaöljymaalilla maalataan?

Maalaa hyvin ohuena kerroksena voimakkaasti hangaten, tätä sanotaan maalin ranneohennukseksi. Valitse tiuhakarvainen, jäykkä maalaussivellin tai rengassivellin ja kasta sitä maaliin vain vähän. Sivele ensin ristiin, jolloin tulee tasainen pinta, ja tee viimeinen veto samaan suuntaan laudan syiden kanssa. Siveltimenjäljen kuuluu näkyä, se on osa maalin kauneutta. Katso lisäohjeita Museoviraston Öljymaali-korjauskortista.

Kuinka monta maalikerrosta tarvitaan?

Hyvällä pohjalla kaksi kerrosta voi riittää. Jos värisävy muuttuu vaaleammaksi, voidaan tarvita jopa viisi ohuen ohutta kerrosta. Sama pellavaöljymaali käy kaikkiin kerroksiin. Pohjamaalia voidaan ohentaa vernissalla ja balsamitärpätillä, ylempiä kerroksia ei yleensä ohenneta. Noudata maalinvalmistajan ohjeita.

Millaisella säällä voi maalata?

Alkukesän kuivat säät ovat parhaita, pilvipouta ja noin +20 astetta. Auringossa maalista tulee liian juoksevaa, se valuu ja tulee kuplia. Maalattavan pinnan on oltava ehdottomasti kuiva, puun kosteusmittarilla mitattuna kosteuden tulee olla alle 17 %, mielellään alle 15 %. Sateen jälkeen seuraavana päivänä puu on vielä liian kostea. Jos sade yllättää ennen kuin maali on kuivunut, pinnasta tulee himmeä.

Miten maali ja siveltimet säilyvät hyvinä?

Kaada pidemmän säilytyksen ajaksi maalin pinnalle kerros vernissaa. Silloin purkista saa nostettua kuivuneen vernissakalvon ja loput öljyt voi sekoittaa maaliin. Nahoittuneen tai kokkareisen maalin voi myös siivilöidä sukkahousujen läpi. Siveltimet pysyvät maalausurakan ajan hyvinä vesiastiassa ja pidempään raakapellavaöljyssä. Kun puhdistat siveltimen, kaavi enimmät maalit pois, hankaa sanomalehteen ja pese mäntysuovalla ja lämpimällä vedellä.

Ikkunoiden huoltokäsittelyä Seurasaaressa vuonna 2018. Kuva: Museovirasto.

Miksi pellavaöljymaali kuivuu hitaasti?

Siinä ei ole haihtuvaa liuotinta, vaan se kuivuu hapettumalla. Kuivuminen etenee pinnasta sisäänpäin. Happimolekyylit tuovat lisää massaa, jolloin liian paksu maalikerros rypistyy. Kuivumiseen tarvitaan hapen lisäksi sopivasti lämpöä ja katalysaattoriksi valoa. Jos maalaat vaikkapa ikkunoita sisätiloissa, huolehdi tuuletuksesta ja jätä valot päälle maalin kuivuessa.

Syttyvätkö maalausrätit itsestään palamaan?

Pellavaöljymaali lähtee kuumenemaan hapettomassa tilassa ja voi syttyä palamaan, jos maalisia rättejä jää kasaan. Kastele rätit huolellisesti vesisangossa ja kuivata levällään. Sen jälkeen ne eivät enää syty, ja ne voi hävittää polttamalla tai sekajätteessä.

Kuinka kauan maalipinta säilyy hyvänä?

Pellavaöljymaalin kesto riippuu paikasta, pohjasta, maalarin taidosta ja maalin laadusta. Vanhat maalit, joissa on lyijyä, voivat olla hyviä vielä yli 40 vuoden päästä. Nykyiset maalit kestävät noin 20 vuotta. Ikkunoissa huoltomaalausväli on noin kymmenen vuotta, pahimmin säälle alttiissa paikoissa lyhyempikin.

Miten estetään maalin homehtumista?

Varmista, että ulkomaalissa on sinkkivalkoista, joka hillitsee hiukan homehtumista. Väreistä keltaokra homehtuu herkimmin. Maalien homeenestoaineet ovat haihtuvia, eli ne eivät kestä kauan. Jos pintaan on tullut home- ja leväkasvua, pese se pois pehmeällä nailonharjalla ja suovalla tai käsitiskiaineella. Aina home ei johdu maalista, vaan se saattaa kasvaa liassa ja siitepölyssä, joka on tarttunut hienosahattuun pintaan. Poista seinustalta kosteutta pidättävä kasvillisuus.

Kommentoi »