Peittojen ja tyynyjen säilytys mökillä – tekeekö pakkanen haittaa ja miten suojaat tekstiilit kosteudelta parhaiten?
Sisustus
Peittojen ja tyynyjen säilytys mökillä – tekeekö pakkanen haittaa ja miten suojaat tekstiilit kosteudelta parhaiten?
Jos talviunia nukkuvalle mökille jättää täkit ja tyynyt, kostuvatko ne talven aikana piloille? Selvitimme, kannattaisiko vuodevaatteet viedä lämpimään vai onko niillä mökillä kaikki hyvin.
13.10.2022
 |
Meidän Mökki

Vaikka mökissä olisi sähkötkin, monet kesäpaikat jätetään talveksi kylmilleen. Myös mökillä olevat tavarat jäävät enimmäkseen viettämään talvea mökillä – niin myös täkit, tyynyt ja muut vuodevaatteet. Kodin kaappeihin ja varastoihin ei mökkitäkkejä ja -tyynyjä saa ehkä helposti edes mahtumaan.

Mutta onko kylmäsäilytyksessä jotain vaarana? Tekeekö pakkanen vuodevaatteille hallaa?

Ei välttämättä. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa tekstiilien talvisäilytykseen ei ole, vaan vuodevaatteet voi yhtä lailla jättää kesäkotiin tai ottaa mukaan. Olennaisinta ei ole paikka vaan se, miten petivaatteita kohtelee. Jos ne laitetaan syksyllä viisaasti säilöön, ne pärjäävät kylmässäkin hyvin.

Entä mitä tarkoittaa viisas säilöminen, kun puhutaan tyynyistä ja peitoista eikä marjahilloista?

Vältä tekstiilien kostumista

Ennen kaikkea kostumisen välttämistä. Kosteassa säilytetyt tekstiilit homehtuvat herkästi, ja Suomen vuodenaikoihin mahtuu yhä enemmän aikoja, jolloin ilmankosteus nousee mökilläkin korkeaksi.

Pahimman virheen voi tehdä siten, että pitää juuri ennen lähtöä täkkejä kostumassa ulkona ja sulloo ne sen jälkeen kosteina tiukkaan pakettiin. Tämän tuloksena ne saattavat kevääseen mennessä homehtua pilalle. Herkimmin homehtuvat luonnonkuidut, kuten pellava ja puuvilla.

Yleisenä ohjeena pidetäänkin, että jos mökillä on kosteuden kanssa ongelmia, ainakin luonnonkuituiset tekstiilit kannattaisi tuoda pois kylmästä. Untuva on eläimen talvivaate, joten untuvapeitot ja -tyynyt eivät pakkasesta ole moksiskaan. Niitäkin on syytä säilyttää ilmavasti.

Pukupussi tai tilava laatikko on mainio säilytyspaikka.

Säilytä ilmavasti kaapissa tai laatikossa – mieluiten huoneenlämmössä

Jotta tekstiileihin ei kertyisi kosteutta, ne kannattaa viikata täysin kuivina ja ilmavasti esimerkiksi suljettuihin, koviin muovilaatikoihin, ovellisen kaapin hyllyille tai kaapin vaatetangoista roikkumaan. Ilmavia säilytyspaikkoja ovat myös pukupussit. Jos mökillä on sähköt ja imuri, säilyttämiseen tarkoitetusta vakuumipussista voi imeä ilmat pois, jolloin tekstiilit jäävät sen sisässä ilmattomaan tilaan.

Hyvä vaihtoehto on täkkien ripustaminen roikkumaan vaikkapa ovien päälle tai parruun, jolloin mahdollisille hiirivieraille käy haastavaksi päästä niitä nakertamaan. Sänkyyn peittoja ja tyynyjä ei kannata jättää eikä kasata niistä mitään hiiriä houkuttelevia myttyjä.

Mökille ei muutenkaan kannata kerätä tekstiilejä, joille ei enää ole käyttöä kotona, ellei samalla vie mökiltä jotain vaihtokauppana poiskin: suuret tekstiilimäärät houkuttelevat myös tuholaisia.

Parhaiten tekstiilit säilyvät normaalissa huoneilmassa, jossa lämpötilavaihtelut eivät saa aikaan kosteuden lisääntymistä. Jos tilaa riittää ja kotoa löytyy lämmin varasto, se saattaa olla parempi säilytyspaikka kuin jääkylmä mökki.

Kevättalvella aurinko alkaa lämmittää ja kuivattaa mökkiä, jos jätät verhot talveksi auki.

Tuuleta pakkasessa, mutta kopistele kaikki lumet pois

Monesti mökillä tulee käytyä myös talvella. Silloin tarjoutuu hyvä tilaisuus vuodevaatteiden raikastamiseen viemällä petikaverit ulos pakkaseen. Tuulettamisen jälkeen on syytä muistaa, että mahdolliset kyytiin jääneet lumet pitää kopistella hyvin, jotta kyydissä ei tule kosteutta. Jos täkit tuulettaa talvella kostealla säällä, pakkaa tiiviiseen pussukkaan ja lähtee kotiin, keväällä vastassa on vähintään tunkkaiset ellei homeiset vuodevaatteet.

Muista vuosittainen pesu

Koska nukkuminen on niin ihanaa, täkkejä ja tyynyjä kannattaa ajatella lämmöllä, kuin hyviä ystäviä. Vaikka vuodevaatteet olisivat jo parhaat päivänsä nähneitä mutta ehjiä, niistä kannattaa pitää huolta. Myös mökin peitot ja tyynyt pitäisi pestä vuosittain. Yksi hyvä hetki siihen on syksy: nappaa ne kyytiin pestäväksi, kun mökki laitetaan talviteloille. Kun tekstiilejä pesee, ne pysyvät myös paremmassa kunnossa.

Täkkejä ja tyynyjä kannattaa ajatella lämmöllä, kuin hyviä ystäviä.

Asiantuntija: kotita­loudenasiantuntija Outi Mehto, Marttaliitto

Lähteenä käytetty myös: Craftmuseum.fi

1 kommentti