Monsteran ystävälle! Modernit Peikonlehti-villasukat ilahduttavat viherpeukaloa – neulo sukat ohjeellamme
Tee itse
Monsteran ystävälle! Modernit Peikonlehti-villasukat ilahduttavat viherpeukaloa – neulo sukat ohjeellamme
Peikonlehti-sukat koristellaan rehevällä kasvikuviolla. Kaksi eri kirjoneulepintaa tuovat vaihtelua neulomiseen. Neulo sukat itsellesi tai yllätä niillä vaikka viherpeukaloystäväsi!
Julkaistu 10.3.2022
Kotivinkki

Koko: 38.

Peikonlehti-sukat – tarvikkeet:

  • Novita 7 Veljestä -lankaa seuraavasti: luonnonvalkoinen (010) 100 g ja kuusikko (391) vajaa 100 g

  • sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

  • Joustinneule suljettuna neuleena: neulo I ruutupiirroksen mukaan.
  • Sileä neule suljetuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.
  • Kirjoneule suljettuna neuleena: neulo sileää neuletta suljettuna neuleena ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.

Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm.

Vinkki!

Sido neljää silmukkaa pidemmät lankajuoksut kiertämällä langat nurjalla puolella toistensa ympäri. Tee sidonnat eri kohdissa.

Voit kokeilla lehtikuviota myös kauluriin tai lapasiin.
Ruutukaaviot I ja II. Voit ladata sukkien kaaviot myös pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

Peikonlehti-sukat neulotaan näin

1. Luo kuusikon värisellä langalla 54 s sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12, 12, 12 ja 18 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä.

2. Aloita sitten joustinneule suljettuna neuleena I ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja neulo I ruutupiirroksen kerrokset 2−9.

3. Neulo 10. kerros ja lisää samalla tasaisesti 3 s = 57 s. Tasaa s:t uudestaan puikoille: 14, 14, 14 ja 15 s.

4. Aloita kirjoneule II ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja neulo 57 s:n kuvio. Neulo II ruutupiirroksen kerrokset 2–40.

5. Aloita kantalappu neulomalla luonnonvalkoisella langalla I puikon s:t oikein IV puikolle = 29 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo työn nurjalla puolella s:t nurin ja kavenna samalla tasaisesti 3 s = 26 s.

6. Jatka neulomalla vahvennettua neuletta:

1. krs (työn oikea puoli): *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun.

2. krs (työn nurja puoli): nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

Toista kerrokset 1–2 yhteensä 12 kertaa = 24 krs.

7. Aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 9 s.

8. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee yli­veto­kavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmässä on edelleen 10 s.

9. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 5 s molemmille puikoille. Neulo oikeanpuoleiset 5 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Ruutukaavio III.

10. Poimi sitten I puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Aloita kirjoneule III ruutupiirroksen 1. kerrokselta, neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t.

11. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä, sillä puikolla, jolla on 5 s, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein. Jatka näillä kaikilla 65 s:lla kirjoneuletta ja neulo III ruutu­piirroksen kerrokset 2–34.

Huom! Tee kiilakavennukset ruutu­piirrokseen merkityissä kohdissa. Työssä on kiilakavennusten jälkeen 57 s: I, II ja III puikolla on 14 s ja IV puikolla 15 s.

12. Kun olet neulonut 34. kerroksen, sukan terän pituus on noin 19–20 cm. Katkaise kuusikon värinen lanka ja neulo sukka loppuun luonnonvalkoisella langalla. Neulo sileää neuletta 2 krs ja kavenna toisen kerroksen aikana tasaisesti 5 s = 52 s. Tasaa jokaiselle puikolle 13 s.

13. Aloita sitten kärkikavennukset: (nauhakavennukset) neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes työssä on 28 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

14. Neulo toinen sukka peilikuvana eli käytä ruutupiirroksia I, IV ja V.

15. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Ruutukaavio IV.
Ruutukaavio V.

Ohjetiedustelut: @novita.fi tai puh. 040 178 2266 ma ja ke klo 10–12. Lankatiedustelut: novita.lankapalvelu@novita.fi tai novitaknits.com.

Ladattavat tiedostot:

Peikonlehti-sukat, kaaviot(pdf)

1 kommentti