Avotakka

Jutta pysäköi vuosia pastellisen puutalon eteen Porvoossa ja haaveili siinä asumisesta – sitten tuttu talo tuli vastaan sanomalehdessä


Korkeat katot ja upeat kaakeliuunit myynti-ilmoituksessa vaikuttivat vastustamattomilta. Lopulta saapui päivä, jolloin perhe karautti paikalle muuttokuorman kanssa. Mittavassa remontissa yhdistettiin sulavasti vanhan talon henkeä ja moderneja ratkaisuja.
Kuvat Krista Keltanen
Jutta Suutari-Hoikkala ja Ari Hoikkala lastensa Joshuan, Alician ja Evelynin kanssa kotirappusilla.

Eräänä sunnuntaiaamuna Jutta Suutari-Hoikkala huomasi sanomalehden myynti-ilmoituksessa tutunnäköisen puutalon. Sisäkuvissa näkyivät korkeat katot, upeat vanhat kaakeliuunit ja persoonalliset huoneet.

– Minun unelmieni talo! Olin käynyt vuosia kampaajalla Porvoossa ja pysäköin aina autoni viehättävän vihreän puutalon eteen. Mietin aina, kuinka ihanaa olisi asua juuri tuossa talossa, Jutta kertoo.

Jutta ja hänen miehensä Ari Hoikkala asuivat kolmen lapsensa kanssa kauniissa, itse rakentamassaan puutalossa Sipoon maaseudulla, eikä heillä todellakaan ollut aikomusta muuttaa muualle. Lehti-ilmoitus muutti tilanteen.

Eteisen seinältä on helppo napata mukaansa reppu ja skeittilauta. Talvisin seinää vasten nojailee vielä muutama lumilauta ja rappusilla komeilee monoja. Jutan mielestä eteisessä vallitsee hallittu kaaos.
Ruokailutilan kaakeliuunin somisteet ovat okranvärisiä. Kakluuni on eleettömän kaunis, vaikka siinä on aikakaudelle tyypillisiä koristeellisia laattoja. Asunnon uunit ovat alkuperäisiä ja yli sata vuotta vanhoja.
Olohuoneen seinällä on sekoitus grafiikkaa ja moderneja printtejä. Jutan suosikkeja ovat Anna Bülowin julisteet. Karin Björklund-Rissasen vihreä teos on häälahja pariskunnalle.

Jutan päässä alkoivat heti pyöriä remonttisuunnitelmat, ja samana iltapäivänä pari löysi itsensä talon asuntonäytöstä. Ari tosin ei innostunut laajasta remontista, mutta Jutta sai ylipuhuttua aviomiehensä viikossa.

Pariskunta joutui odottamaan lähes vuoden, ennen kuin oma talo saatiin myytyä ja remontti voitiin käynnistää. Ari teki pitkää päivää työmaalla, ja Jutta hoiti suunnittelun.

Yli satavuotias puutalo sai remontissa modernin keittiön. Suuren saarekkeen tasomateriaaliksi valittiin kvartsikivi, joka on ollut kestävä ja helppo pitää puhtaana. Tiskipöydän taso on ruostumatonta terästä, samoin avohyllyt sen päällä.
Keittiön avohyllyillä säilytetään käytössä olevia laseja ja kuppeja. Jutan suosikit ovat Tonfisk Designin ajattomat kahvikupit.

Talon asuintilat sijaitsevat kolmessa kerroksessa, mutta ennen remonttia kellarikerros oli enimmäkseen varastotilaa. Kellarin uudistus oli työläs, sillä siellä tarvittiin raakaa voimaa ja timanttiporaa. Valtavat kivenmurikat piti halkaista pienempiin osiin, jotta ne saatiin vietyä miesvoimin ulos.

Yläkerrassa sijainnut sauna sai purkutuomion, ja kellariin rakennettiin uusi, suurempi sauna-osasto. Sen tunnelma on omaa luokkaansa. Suihkun puolella on näkyvillä talon alkuperäinen tiiliseinä, jota suojaa lasiseinäke.

Keittiössä kaivettiin remontissa esiin vanhaa tiilimuuria. Rosoinen pinta kertoo talon historiasta.

Kahden valtavan lasin kantaminen kellarikerrokseen oli oma jännitysnäytelmänsä, samoin kuin kaiken modernin talotekniikan sijoittaminen yli satavuotiaaseen talovanhukseen.

– Se oli aika tiukka puolivuotinen. Olin kaiken liikenevän ajan töiden jälkeen rakentamassa, ja aikataulu oli haastava. Onneksi saimme isovanhemmilta apua, sillä kaksi pientä lasta ja Jutan raskaus toivat omat haasteensa remonttiaikaan, Ari muistelee.

Kun asuu peltikaton alla, ei tarvitse arvuutella, sataako tai tuuleeko.
Kodin toinen sisäänkäynti johtaa naapurin kanssa yhteiseen porrashuoneeseen. Portaikon raskaat kaiteet vaihdettiin remontissa valkoiseen pinnamalliin.
Alician huoneen Ikea-lakanat on suunnitellut hänen tätinsä Susanna Hoikkala. Kodin seinillä on myös Susanna Hoikkalan tekemää taidetta.
Kun Parolan rottinkikeinu oli uusi, sillä keinuttiin aika kovaa kyytiä päivittäin. Nyt keinusta on tullut rauhoittumisen paikka. Yläkerran aulaan tulee luonnonvaloa kattoikkunasta.

Kesä muuttui remontoiden syksyksi, ja marraskuussa perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa. Viikon päästä muutosta syntyi perheen nuorin tytär, Evelyn.

– Sen joulun muistan erityisenä. Vietimme Evelynin ristiäisiä tyhjässä olohuoneessamme, ja tunnelma oli lähes maaginen. Silloin tuntui, että voisin pakahtua onnesta, Jutta miettii.

Koti on osoittautunut kaiken vaivannäön arvoiseksi. Jutan ja Arin lempipaikka on keittiö, jonne tullaan poikkeuksellisesti suoraan eteisenä toimivalta kylmältä kuistilta.

– Kotimme huonejärjestys on siltä osin hieman hassu mutta samalla persoonallinen. Eteisestä tultaessa ensimmäisenä on vastassa kookas keittiösaareke, Jutta kertoo.

Vanhempien makuuhuone sijaitsee yläkerrassa. Vino katto luo erityisen tunnelman.

Usein yksi muutos johtaa toiseen, ja niin kävi myös Jutalle. Hänestä tuntui, että aikaisempi pitkä työmatka oli vienyt arjesta paljon aikaa ja energiaa. Muutto uuteen kaupunkiin sai viriämään ajatuksen oman sisustusliikkeen perustamisesta. Kun sopiva liiketila löytyi, idea konkretisoitui. Jutan pohjoismaista designia myyvä Finform-sisustusliike sijaitsee Porvoon keskustassa.

– Ennen liikkeeni perustamista ehdin sisustaa enemmän kotona. Nykyään hankin kotiimme uutta vain, jos löydän hankinnalle hyvät perusteet. Nautin suunnattomasti, kun saan tehdä töitä kauniiden asioiden parissa, mutta olen työni myötä oppinut, ettei kaikkea tarvitse omistaa, Jutta kertoo.

Kodin sisustus on sekoitus vanhoja huonekaluja, satunnaisia löytöjä ja käytännön syistä hankittuja kalusteita – taidetta unohtamatta. Kun perhe kävi ensimmäistä kertaa katsomassa taloa, heidän mieleensä jäi, kuinka paljon seinillä oli tuolloin tauluja.

– Mielestäni oli kiva ajatus, että sama toistuu kodissa myös meidän aikanamme. Tämän vihreän talon seinät kantavat taidetta upeasti, Jutta sanoo.

Kellarin alkuperäiset tiiliseinät näyttivät niin upeilta, että niitä ei haluttu peittää. Asia ratkaistiin lasiseinällä, joka eristää kosteuden mutta jättää tiilet näkyviin.
Wc-tilan betoniseinät ja -katto muistuttavat, että ollaan kellarissa. Liukuovi on maalattua vaneria ja sen kiskot rautakaupasta.

Kauniin kodin lisäksi muutto toi paljon hyvää perheen arkeen. Lasten harrastukset ovat lähes kivenheiton päässä. Talvella yläkerran ikkunasta kajastavat paikallisen laskettelurinteen valot, ja tanssiharrastuspaikat ovat myös lähellä.

– Nautimme myös siitä, että Porvoon hienot kulttuuri- ja kaupunkitapahtumat ovat helposti tavoitettavissa, Ari sanoo.

Talon edessä sijaitsevaa parkkipaikkaa Jutta ei enää tarvitse, sillä kaikki on lähellä. Jutta taittaa nykyään matkansa Pelago-polkupyöräkaunottarella.

Vanhalle vakiopaikalle saa nyt pysäköidä joku toinen.

Jutan ja Arin kotitalo sijaitsee Porvoon empirealueella. Yhtiöön kuuluu neljä asuntoa. Suojaisassa pihapiirissä on paljon vanhoja omenapuita ja marjapensaita. Jokaisella kodilla on myös oma istutuslaatikkonsa ja pihan perällä yhteinen leikkimökki.
Julkaistu: 7.2.2019