Kotivinkki

Uusperhe ratkaisi asumispulmansa: Laura ja Jussi lapsineen asuvat paritalon molemmin puolin – salaovi yhdistää makuuhuoneet!

Uusperhe ratkaisi asumispulmansa: Laura ja Jussi lapsineen asuvat paritalon molemmin puolin – salaovi yhdistää makuuhuoneet!
Laura Halme asuu poikineen paritalon yhdellä puolella, miesystävä Jussi Hirsikoski lapsineen toisella. Pari on remontoinut makuuhuoneidensa välille salaoven.
Julkaistu: 29.10.2019

– Uskon, että asumismuotomme pelastaisi hankaluuksilta monta uusperhettä. Arjen yhteensovittamisessa kun on eri perheiden kesken omat haasteensa, Jussi Hirsikoski, 41, sanoo.

Hän asuu lastensa Voiton, 9, ja Soinnun, 7, kanssa paritalon puolikkaassa Turun Ruohonpäässä. Seinän takana omassa asunnossaan asuvat Jussin naisystävä Laura Halme, 39, ja hänen poikansa Otto, 9, ja Oskar, 7.

Usein kaikki ovat päivisin sujuvasti sekaisin eri puolilla taloa. Lapset leikkivät keskenään jommankumman asunnon lastenhuoneessa tai hyppivät pihan trampoliinilla. Laura remontoi ja rakentelee erilaisia sisustuselementtejä ympäri taloa ja Jussi naputtelee kitaraansa omalla puolellaan kukkahuoneessa, jonka nimi tulee kukkatapeteista.

– Aina ei sentään ole näin idyllistä. Välillä mukelot myös nahistelevat, kuten asiaan kuuluu, Jussi huomauttaa.

lltaisin puoli kahdeksalta vetäydytään rauhoittumaan omiin asuntoihin. Iltatoimien jälkeen Jussin puolella mennään arkena aina suoraan nukkumaan, Lauran puolella illanviettoa saatetaan jatkaa.

Oskar kurkistaa salaovesta, josta Jussi ja Laura pääsevät kulkemaan toistensa asuntoihin. Koriste-esineet on liimattu hyllyihin kiinni, etteivät ne putoa oven auetessa. Sointu ja Voitto peuhaavat isänsä makuuhuoneessa.
Lauran kissan nimi on Aliisa Sohvi Wilbur Kattilankansi. "Sille annettiin kaikki nimet, joita ehdotettiin."

Yhteisen iltapalan perhe syö noin kerran viikossa, jos sitäkään. Lapset syövät ateriat pääsääntöisesti omissa keittiöissään, mutta toiselta puolelta saa tarvittaessa välipalaa.

– Välillä lapset käyvät toistensa luona yökylässä. Eikä kenenkään tarvitse erikseen koputtaa, Laura sanoo.

Aamutoimet molemmat vanhemmat hoitavat lastensa kanssa omilla puolillaan erillään toisistaan. Jussi kaipaa aamuisin pientä omaa rauhallista hetkeä ja saattaa herätä ennen muita puoli kuudelta. Laura taas arvostaa pitkiä yöunia ja herää mieluummin suoraan aamutoimiin hieman ennen puoli seitsemää.

Jussin puolella Soinnun ja Voiton lastenhuone on tapetoitu Aku Ankka -sarjakuvilla. Idea oli Lauran.

Parasta paritaloasumisessa on Jussin ja Lauran mielestä se, että jokaisella – niin lapsella kuin aikuisella – on mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaan. Omat asunnot vähentävät jännitteitä ja kahinoita uusperheen jäsenten välillä, näin pari ainakin olettaa. Samassa asunnossa asumisesta heillä ei ole kokemusta.

– Emme oikeastaan edes pidä itseämme uusperheenä, vaan plusnaapureina, Laura kuvailee.

Jussi ja Laura tapasivat toisensa kaksi ja puoli vuotta sitten Tinderissä. Laura asui jo tuolloin nykyisessä asunnossaan, johon hän oli muuttanut vuonna 2015 erottuaan ex-miehestään.

Kun Lauran paritalon toinen puolikas vapautui reilun vuoden seurustelun jälkeen, hän keksi, että Jussin kannattaisi muuttaa siihen.

Aluksi Jussi oli ideaa vastaan, sillä hän oli eronsa jälkeen muuttanut asumaan Turun keskustaan kerrostaloon ja oppinut nauttimaan sen helppoudesta.

– Sanoin, etten enää ikinä muuta remonttikohteeseen, jossa on paljon vastuuta ja joka sijaitsee kauempana keskustasta. Olin jo kokeillut omakotitaloasumista ja tykästynyt siihen, että keskustassa kaikki oli vieressä. Ja näin siinä sitten kävi, Jussi virnistää.

Pari oli ehtinyt mielessään pyöritellä mahdollista yhteen muuttoa, mutta mitään konkreettista he eivät olleet asian eteen tehneet. Paritalon puolikkaan vapautuminen ratkaisi asian.

– Jussin muutto tähän viereen tuntui luonnolliselta ja järkevältä. Ei olisi ollut helppoa löytää paritaloa, josta olisivat vapautumassa molemmat puolet.

Laura on rakentanut vanhemmalle pojalleen Otolle sängyn, joka on ilmetty vanhan ajan minibussi.

Päätös on ollut puolentoista vuoden kokemuksella erinomainen. Sisustuksesta tai siivousvuoroista ei tarvitse tapella. Molemmat hoitavat omat puolensa.

– Minun puolellani käy siivooja, Jussilla ei. Meidän tarvitsee tehdä hyvin vähän kompromisseja, Laura kertoo.

Pari epäilee, etteivät lapset taida ihan hahmottaa heidän asumisratkaisuaan. Toki nämä tietävät Lauran ja Jussin olevan pari, mutta eivät kutsu heitä isä- tai äitipuoleksi. Tilannetta kuvaa Jussin mielestä parhaiten eräs kerta, kun he kaikki kävivät yhdessä alakerran saunassa. Tuolloin yksi lapsista huomautti: ”Onpa jännä, että meille on sattunut saunavuoro samaan aikaan.”

Jussilla ja Lauralla on vuoden 1976 Tunturi Start -pappamopot. "Ne tuottavat ympäristössä hyvää mieltä. Ihmiset näyttävät peukkua pöristellessämme ohi."

Illalla halipulan iskiessä Lauran ja Jussin ei tarvitse juosta toisen puolelle ulkokautta. Jussin makuuhuoneen kirjahyllyssä on Salman Rushdien Saatanalliset säkeet -kirja. Kun siitä vetää, hyllykkö paljastuu salaoveksi. Ovesta pääsee komeron kautta Lauran makuuhuoneeseen.

Kun Jussi muutti tähän kotiin, yläkerrassa oli ovi, joka ei johtanut minnekään. Hetken mielijohteesta hän repi sen pois – sitten välähti. Hän heitti Lauralle idean salaovesta, jota tämä alkoi heti suunnitella.

– Harmi, että minun puolellani ovi on vain ruskea seinä kahvalla. Pitäisi askarrella tilalle jokin harrypottermainen salaovi, joka aukeaa kynttelikköä kääntämällä, Laura suunnittelee.

Nimestään huolimatta ovi ei ole kovin salainen, sillä lapsetkin käyttävät sitä. Se esitellään yleensä myös vieraille. Kissa on ainoa, joka siitä ei saa kulkea.

– Se on syönyt Jussin chilikasvit, tonnikalasalaatin ja johdot, joten se pysyy ainakin yöt vain minun puolellani, Laura sanoo.

Salaoven kautta pari kulkee iltaisin toistensa luokse. Kun kaksikko nukkuu yhdessä, he ovat yleensä Lauran puolella, sillä hänellä on paremmat patjat.

Lasten yhteistä lempipuuhaa on trampolinilla hyppely. Otto tekee terassilla läksyjä.

Huonoja puolia asumisratkaisustaan pariskunta ei oikeastaan keksi. Paitsi sen, että he ovat koko ajan ”vähän pihalla” toistensa tekemisistä.

– Hämminkiä tulee, jos toinen on suunnitellut illaksi vaikkapa konserttia tai retkeä koko porukalla, mutta toisella onkin jotain muuta jo sovittuna.

Nykyään he pyrkivätkin käymään sunnuntai-iltaisin yhdessä läpi tulevan viikon menot. Aikatauluista ei kuitenkaan koskaan tule napinaa, vaikka Jussi työskentelee lehtorina, Laura on kirurgi ja lapsilla on harrastuksensa.

Kun lapset ovat toisilla vanhemmillaan suurin piirtein vuoroviikoin, pari viettää aikaa kaksin. Silloin he esimerkiksi soittavat yhdessä: Jussi kitaraa ja Laura jotain viidestä saksofonistaan. Molemmat myöntävät, että koti tuntuu silti aina eniten kodilta silloin, kun lapset ovat paikalla.

– On kivaa viettää välillä pelkkää parisuhde-elämää, mutta ikävähän lapsia tulee, kun he ovat poissa, Jussi sanoo. Kesäaikaan yhteisasuminen hyödynnetään niin, että lapsettomina viikkoina Jussin asunto laitetaan Airbnb-asunnonvälityssivuston kautta vuokralle.

"Asumisratkaisumme on uusperheen ja primaariperheen kompromissi. Ja kun lapset ovat toisilla vanhemmillaan, saamme kahdenkeskistä aikaa", Jussi ja Laura kertovat.

Jussi myöntää viihtyvänsä neljän seinän sisällä hieman enemmän kuin Laura, joka on antihyggeilijä.

– Olen levoton sielu, sillä haluaisin aina olla menossa johonkin. Mottoni on: kotiinsa ovat monet kuolleet. Kotona on hyvä olla vain silloin, kun siellä on jotain puuhaa, Laura sanoo.

Jussi tekee töitä koulun melussa ja kaipaa työpäivien jälkeen rauhaa.

– Mutta kyllä minäkin tylsistyn. Onneksi Laura keksii päänmenokseni aina jotain. Hänellä on varastossa pappamopot, joilla lähdemme usein kylille ajelemaan, Jussi sanoo.

– Joskus hän on vienyt minut moskovalaisten naturistien saunailtaan, toisella kertaa Espoon Kannusaliin kuuntelemaan ukrainalaista kasakkaorkesteria, Jussi lisää.

Yleensä Laura herää viikonloppuaamuisin ensimmäisenä. Viimeistään aamuyhdeksältä Lauran pää pompahtaa Jussin silmien eteen: ”Mitä tehtäisiin?”

– Laura on epäkonventionaalinen ja totuttujen käytäntöjen vastainen ihminen. Ja juuri siksi elämä hänen kanssaan on niin ihanaa. Koskaan ei tiedä, mitä hän seuraavaksi keksii, Jussi sanoo.

Kerran Laura ja Jussi yrittivät saada lasten iltapuuhia tehtyä kiireessä. Kellarin sauna oli lämmitetty, mutta oli myöhä ja iltapala syömättä. Silloin Laura keksi, että syödään saunassa.

– Retkellähän kaikki maistuu aina paremmalle, Laura toteaa.

Kerran kellarin sauna oli lämmitetty, mutta oli myöhä ja iltapala syömättä. Laura keksi: Syödään saunassa.
Uusperhe revittelee yhdessä esimerkiksi soittamalla musiikkia Jussin kukkahuoneessa. Jussilla ja Lauralla on yhteinen bändi, joka esittää Klezmer-kansanmusiikkia.
Lauran ja hänen lastensa asunnossa on neljä huonetta ja keittiö, neliöitä 90. Jussin puolella huoneita on kolme ja keittiö, neliöitä 80. Piha on yhteinen.

Korjattu 31.10.2019 klo 9.50: Sointu-lapsen nimi korjattu.

8 kommenttia