Unelmien täyttymys mäntymetsän laidalla! Markus ja Anna sisustavat kotiaan rennolla otteella, värejä kaihtamatta
Sisustus
Unelmien täyttymys mäntymetsän laidalla! Markus ja Anna sisustavat kotiaan rennolla otteella, värejä kaihtamatta
Espoolaiset Markus ja Anna Illukka toivat Sydneystä mukanaan rennon ja värikkään sisustusotteen ja Lontoosta keittiöideoita. Luontorakasta perhettä hurmaa joka päivä kotinsa näkymä mäntymetsään.
Julkaistu 29.3.2021
Avotakka

Hieman lähemmäs luontoa muttei kuitenkaan aivan maaseudulle. Tämä toive mielessään Anna ja Markus Illukka etsivät isompaa kotia toisen lapsensa syntymän jälkeen. Ennakkomarkkinointiin ilmestyi kiinnostava kohde Espoon Saunalahdessa, ja pariskunta varasi siitä asunnon heti seuraavana päivänä. Näin he ehtivät hyvin muokata uudiskohteen pohjaratkaisua ja pintamateriaaleja perheelleen sopiviksi.

Anna ja Markus ovat asuneet muutamaan otteeseen ulkomailla. Australiasta he toivat tuliaisena rennon otteen sisustaa ja käyttää värejä. Englannista puolestaan mukaan tarttui erityisesti haave keittiöstä, jossa olisi väriä. Lisäksi kodissa on paljon matkoilta tuotuja sisustusesineitä. Tavaraa on kuitenkin hallitusti, ja kaikella on paikkansa.

Annan suunnittelema tummansininen keittiö on HTH:n mallistosta. Runsas työskentelytila palvelee mainiosti myös Markuksen viikonlopun kokkailusessioita. Riippuvalaisin on House Doctorin.
Siniset Arabian astiat Anna on keräillyt pikkuhiljaa kirpputoreilta. Seinä­valaisimet ovat House Doctorin.
Vedenkeitin ja paahdin ovat Smegin Dolce & Gabbana -mallistosta. Annan ihastuttua kuosiin ne oli pakko saada.

Mihin erityisesti ihastuitte asunnossa?

Ihan ensimmäisenä kiinnitimme huomiota hyvään pohjaratkaisuun, avariin olohuoneeseen ja keittiöön sekä tilaviin makuuhuoneisiin. Lopullisen ostopäätöksen varmisti vierailu tontilla, kun näimme kotimme kohdalta avautuvan upean metsämaiseman mäntyineen. Olimme ensimmäiset ostajat, joten pääsimme tarkoin valitsemaan työmaalla asunnon maiseman mukaan.

Olette asuneet myös Australiassa. Miten se on vaikuttanut teihin sisustajina?

Asuimme Australiassa seitsemän kuukautta Markuksen työn takia. Hienointa kodissamme siellä oli maisema: parvekkeelta avautui esteetön näkymä ikoniselle Harbour Bridgelle. Australiassa meihin tarttui aimo annos sisustamisen rentoutta ja rohkeaa värien käyttöä, joten tähän kotiin rantautui aiempaa enemmän värejä, kuten vihreää, turkoosia ja vaaleanpunaista. Aika Australiassa antoi meille paljon kokemuksia, ja sinne jäi meiltä molemmilta pala sydämestä.

Sisustussuunnittelija Anna Illukan ja media-alalla toimivan strategiajohtaja Markus Illukan perheeseen kuuluvat lapset Aimo, 4, ja Veikka, 1, sekä karkeakarvainen mäyräkoira Aapo.
Markuksella oli ajatus olohuoneen seinää koristavista kehyksistä. Sopivat löytyivät Etsyn kautta tennesseeläiseltä käsityöläiseltä. Niiden rahtaus ja tullaus olivat oma lukunsa. Kehyksissä on matkamuistoja, kuten satavuotias antiikkisorsa Intiasta.
Olohuoneen ja keittiön seinät ovat hennon vaaleanpunaiset. Matto on Zarrosta ja Sitsin Brandon-sohva Vepsäläisestä.

Mitä sisustusunelmia saitte toteuttaa tässä kodissa?

Lähes kaikki, lista on pitkä. Arjen iloja on se, miltä lattia tuntuu jalkojen alla. Pienten lasten kanssa oleskellaan paljon lattialla leikkien ja makoillen, ja kaunis lattia jaksaa ilahduttaa arjessa. Markus nauttii omasta työhuoneestaan, josta on mahtavat näkymät viereiseen metsään. Onnistuimme myös saamaan kotiin riittävän määrän säilytystilaa, tilavat makuuhuoneet ja eteisen sekä toimivan kodinhoitohuoneen. Keittiömme on myös unelmien täyttymys. Se palvelee lapsiperheen arjessa hienosti ja on päivittäinen ilo silmälle.

Anna on maalannut makuuhuoneen tummanvihreän seinän kahdella sävyllä omaa visioaan toteuttaen. Rottinkinen sängynpääty on Matrin Lempi. Hayn valaisin on Valaisinmestareilta ja palmutyyny Cobellosta.
Lipasto kätkee sisäänsä lattia­lämmityksen jakotukin. Se on teetetty mittojen mukaan puusepällä. Lipasto on siis vanhan näköiseksi patinoitua uustuotantoa. Väri valittiin sopimaan makuuhuoneen muuhun värimaailmaan. Ruukku on Sitomo-kukkakaupasta.
Teetetyllä tai itse muokatulla kalusteella voi piilottaa epämieluisia rakenteita tai tekniikkaa. Tämän makuuhuoneen lipasto kätkee uumeniinsa lattialämmityksen jakotukin.

Kodissa asuu lapsia, mutta leluvuoria ja kenkäkaaosta ei näy. Miten onnistutte siinä?

Pohjaratkaisu helpottaa paljon, sillä lastenhuone on olohuoneen välittömässä läheisyydessä ja keittiöstä sinne on lähes esteetön näkymä. Näin ollen pääosa leikeistä tapahtuu lasten tilavassa omassa huoneessa. Toki tämä toteutuu toisinaan paremmin, toisinaan huonommin. Myös hyvät säilytystilat auttavat. Siivoamme aina päivän päätteeksi lelut omille paikoilleen. Kenkäkaaokseen auttaa tilava eteinen, jota laajensimme merkittävästi alkuperäisestä pohjaratkaisusta. Kodinhoitohuoneessa meillä on jokaisen perheenjäsenen puhtaille vaatteille oma kori, jossa ne on helppo kuljettaa vaatekaappeihin.

Aimo ja Veikka jakavat tilavan huoneen. Huone pysyy siistinä, kun vanhemmat auttavat joka ilta poikia keräämään lelut paikoilleen. Asiaa helpottaa, että kaikelle on paikkansa. Pöytä on Bo Conceptin Cupertino, tuoli Ikeasta, pöytävalaisin Cobellosta ja sänky Avaroomin.

Miten päädyitte valitsemaan sinisen keittiön?

Asuimme kevään 2019 Lontoossa, jossa kohtasimme useita upeita värillisiä keittiöitä. Paikallisissa keittiöliikkeissä oli todella laaja ja monipuolinen valikoima. Suomalaisten keittiöliikkeiden esitteitä selatessamme oli kuitenkin vaikea löytää muita kuin valkoista, mustaa ja harmaan eri sävyjä. Anna toivoi alun perin vihreää keittiötä muttei onnistunut löytämään juuri oikeaa sävyä. Lopulta Markus löysi HTH-keittiöiltä tummansinisen värin, johon ihastuimme välittömästi. Olemme olleet sävyyn ja keittiöön todella tyytyväisiä.

Vierashuoneessa on Markuksen isoäidin perintönä 50-luvun Barcelona-tuoli. Toinen on eteisessä. Tuoleilla on tunnearvoa, sillä niiden päällä Markus on kiipeillyt pikkupoikana ja nyt on omien poikien vuoro. Yli satavuotiaan papukaijapatsaan Anna on perinyt isoäidiltään. Riippuvalaisin on Normann Copenhagenin Bell. Valkeat hyllyt ovat HTH:lta ja matto Vepsäläisestä. Anna teki lattianrajaan tason kirjoille vanhasta leipälankusta, johon hän kiinnitti pyörät.
Valoisasta työhuoneesta aukeaa kaunis näkymä kohti metsää. Pöydän ääressä työskentelee toistaiseksi Markus. Äitiysvapaan päätyttyä Anna tekee sisustussuunnittelijan töitään kotoa käsin. Valaisin on Cobellosta ja lipasto HTH:n. Työpöydän taso on Ikeasta ja jalat Pinnijalkapojilta. Taulu on saatu lahjaksi.
Jos sijoitat kalusteen ikkunan eteen, sen on hyvä olla sirolinjainen ja keveän näköinen, jotta se ei tuki näkymää ja luonnonvalon virtausta.

Millainen sisustaja olet, Anna?

Rento mutta tyylikäs. Arvostan kotoisuutta, lämpöä ja maanläheisiä värejä. Tärkeintä on tunne, että kotona on hyvä olla.

Mistä ammennat sisustusideoita?

Ihan kaikkialta, kotimaassa niin mummolan seinäryijyistä kuin Helsingin Punavuoren sisustusliikkeistä. Kun asuimme toissavuonna Lontoossa, sieltä mieleeni jäivät erityisesti keittiöt ja ruokailutilan sekä keittiön tarvikkeet.

Kuinka tärkeää teille on asua lähellä luontoa?

Kodin valinnassa oli tärkeää, että pääsemme paikkaan, jossa lapsilla on helppo päästä lähimetsään leikkimään. Tämä toteutui paremmin kuin hyvin. Harrastamme maantiepyöräilyä, johon sijainti on aivan loistava. Heti kotimme edestä on erityisesti Kirkkonummen suuntaan upeita pyöräreittejä. Viimeisen vuoden aikana olemme retkeilleet paljon. Meille on tärkeää, että luonto on osa arkeamme, sillä suhteemme luontoon on todella läheinen.

Annan ja Markuksen kaksikerroksisessa paritalokodissa on 142 neliötä.
Kodin parveke on ahkerassa käytössä kesäisin: siellä grillaillaan, oleskellaan ja syödään. Ovi olohuoneeseen on kesäisin yleensä aina auki. Perheen pojat laajentavat mielellään leikkejään myös pihan keinonurmelle.
Kommentoi »