Riinan ja Jonin kodista löytyy käänneltävä keittiösaareke, kissojen piilovessa ja unelmien vaatehuone – paritalokoti koki 1,5 vuodessa täysmuutoksen
Rakenna ja remontoi
Riinan ja Jonin kodista löytyy käänneltävä keittiösaareke, kissojen piilovessa ja unelmien vaatehuone – paritalokoti koki 1,5 vuodessa täysmuutoksen
Riina ja Joni ostivat rohkeasti ensimmäiseksi yhteiseksi asunnokseen remonttikohteen, josta he kunnostivat taidokkaasti ja vanhaa säästäen modernin kodin. Jonin ammatti puuseppänä näkyy kodin upeissa yksityiskohdissa.
Julkaistu 14.2.2023

Tummasävyistä ja remonttia kipeästi kaipaavaa paritalon puolikasta ei voinut kuvailla kutsuvaksi, kun Riina Heinonen ja Joni Saarinen astuivat asuntonäyttöön Turun Raunistulassa. Hetken kierreltyään he kuitenkin innostuivat tosissaan. Tässä oli kaikki, mitä he olivat toivoneet: remonttikohde, jossa on suojaisa piha ja autotalli sekä autenttista vanhaa tunnelmaa, joka oli vain kaivettava esille.

– Teimme tarjouksen jo seuraavana päivänä. Emme uskoneet, että saisimme kaiken toivomamme näin läheltä Turun keskustaa, minne on matkaa vain kolmisen kilometriä, Joni kertoo.

1800-luvulla rakennettu talo toimi alun perin kyläkouluna, mutta se muutettiin paritaloksi mittavan peruskorjauksen yhteydessä 1980-luvulla. Rakennuksen aikaisempi elämä kouluna ei näy enää lainkaan. Alkuperäistä talossa ovat vain perustukset ja julkisivu.

Riina Heinonen, Joni Saarinen ja heidän kaksi kissaansa asuvat 1800-luvulla rakennetussa entisessä kyläkoulussa.
80-lukulainen kaari­­ovi­aukko päivittyi tähän päivään Riinan ja Jonin yhdessä suunnittelemalla metallirunkoisella ovella. Eteistä ei lämmitetä, joten silmänilon lisäksi lasiovi pitää kylmän ilman pois varsinaisista asuintiloista.
Ruokailutila ennen remonttia.

Huoneiston pohjaratkaisu miellytti Riinaa ja Jonia, ja he kokivat sen toimivan omiin tarpeisiinsa. Muilta osin talo koki täydellisen päivityksen.

– Vanhat puolipaneelit ja synkät värit saivat lähteä, mutta keskikerroksen oviaukkojen holvikaaret halusimme säilyttää osana talon historiaa. Pidämme vanhan ja uuden yhdistämisestä, Riina kertoo.

Riina ja Joni muistelevat remonttiaikaa lämmöllä, vaikka se olikin aika rankka aloitus yhteiselolle. He asuivat talossa koko puolitoista vuotta kestäneen remontin ajan. Molemmat kävivät myös töissä, joten vapaa-aikaa ei oikeastaan ollut.

– Jo muuttopäivänä purimme keittiön paneelit ja sitten etenimme huone kerrallaan. Meillä oli selkeä visio, miltä valmis kotimme näyttää, Riina sanoo.

”Emme pidä väreistä, joten puu tuo sisustukseemme meille sopivaa vaihtelua.”

Remontoinnista muodostui parin yhteinen harrastus, johon kuluivat kaikki illat ja viikonloput.

– Lopulta kaveritkin ymmärsivät, että meitä on turha pyytää mihinkään, Riina naurahtaa.

Kolmeen kerrokseen sijoittuvan kodin keski- ja yläkerta valmistuivat ensimmäisen vuoden aikana, kellarikerros seuraavana vuonna.

– Olemme sikäli onnekkaita, että mitään yllätyksiä ei tullut vastaan. Vai voisiko sellaiseksi laskea pihalla sattuneen kommelluksen. Poistimme isäni kanssa betonipöytää, jonka pyöreä jalkalevy olikin kaivon kansi. Onneksi kukaan ei tipahtanut sinne, Joni muistelee.

Keittiö ennen remonttia.
Kompaktin keittiön kaikki kalusteet ovat Jonin tekemiä. Liikkuva taso toimii tarvittaessa saarekkeena, jollaista ei saatu järkevästi mahtumaan keittiöön.

Puuseppänä työskentelevä Joni on tehnyt kaikki kodin kiintokalusteet ja suurimman osan huone­kaluista. Käsistään taitava mies myös suunnittelee kalusteet itse tai yhdessä Riinan kanssa. Joni ryhtyi yrittäjäksi kaksi vuotta sitten työskenneltyään yli kymmenen vuotta toisen palveluksessa. Hänellä on kaksoisveljensä Juuson kanssa puusepänverstas NordicaWoods Naantalissa.

– Asiakkaamme ajattelevat usein ensisijaisesti ulkonäköä ja esineen kauneutta. Itse pyrin tuomaan mukaan myös käytännöllisyyttä ja toimivuutta. Esineiden pitää kuitenkin toimia arjessa, Joni sanoo.

Riinan ja Jonin rakkaus puuhun näkyy kauniisti kodin eri ratkaisuissa. Tämän tietää myös ystäväpiiri. Siitä esimerkkinä on upea ruokapöytä, jonka Joni on tehnyt kaverin pihalta kaadetusta jalavasta. Pariskunta saakin aika ajoin hyviä vinkkejä myös purettavista kohteista, joista he tekevät hyödyllisiä löytöjä uusiokäyttöön.

– Minulla on selkeät ja aika vahvatkin näkemykset, mutta onneksi useimmiten makumme koh­taavat. Välillä suunnittelemme jotain ratkaisua pitkään ja hartaasti, toisinaan päätämme ja myös teemme tosi nopeasti, Riina taustoittaa.

"Alakerta on ainoa paikka, jossa tarvitsimme ulkopuolisia ammattilaisia."
Kellaritiloihin rakennettuun kodin­hoito­huo­nee­seen mahtuu myös niin kutsuttu daybed, joka toimii vieras­sänkynä. Allastason alapuolelle on sijoitettu ulosvedettävät pyykkikorit. Puoli­seinän taakse saatiin mahtumaan asunnon toinen wc.
Riina ja Joni pohtivat aluksi, että he muut­taisivat portaikon mallin suoraksi. Se ei kuitenkaan ollut toteutettavissa rikkomatta kantavia rakenteita. Kellastuneet mänty­portaat päätettiin sen sijaan maalata mustiksi. Taustalla näkyvään Jonin kustomoimaan kaappiin on piilotettu kissojen hiekkalaatikko.
Kauniiden ja käytännöllisten ratkaisujen lisäksi kodista löytyy myös todellisia innovaatioita.

Remontissa haluttiin säilyttää vanhan talon tyyli ja tunnelma, mikä vaikutti ratkaisuihin. Esimerkiksi keittiön ja olohuoneen välinen seinä on kantava, minkä vuoksi keskikerrokseen ei ollut mah­dollista toteuttaa yhtenäistä avaraa oleskelutilaa. Toisaalta pienehköt huoneet sopivat talon henkeen ja tilat ovat kuitenkin valoisia. Valkoisiksi maalatut seinät ja katto lisäävät avaruuden tuntua.

Keittiön suunnittelu vei aikaa ja vaati lopulta kompromissin, mutta onnistuneen sellaisen.

– Pyörittelimme keittiön kiintokalusteita tosi pitkään, mutta emme silti saaneet mahtumaan haaveilemaani aamiaiskaappia. Joni keksi hieman eri­laisen kulmakaappimallin, josta pienkoneet saa helposti esille pyörillä toimivan pohjaratkaisun avulla. Omanlaisensa aamiaiskaappi sekin, Riina iloitsee.

Ainoat rakenteelliset muutokset on tehty kellari­kerroksessa. Siellä kaadettiin väliseiniä ja purettiin vanhoja kaapistoja. Entiselle paikalleen jäi vain sauna, ja sitäkin laajennettiin siirtämällä väli­seinää. Ennen sokkeloisissa tiloissa on nyt mukavankokoinen pukeutumistila ja kodinhoitopiste, jonne sijoitettiin myös kodin toinen wc puoliseinän taakse.

– Alakerta on ainoa paikka, jossa tarvitsimme ulkopuolisia ammattilaisia. Siellä siirrettiin ja uusittiin nimittäin putkia ja sähköjä. Lisäksi lattiarakenteet ja vesieristeet tehtiin kokonaan uusiksi, Joni kertoo.

Lattiamateriaaliksi valikoitui helppohoitoinen ja kestävä vinyylilankku. Se on myös miellyttävän lämmin jalan alla. Pesutilaan seiniin ja lattiaan teetettiin hartsipinnoite, jonka saumaton pinta on helppo pitää puhtaana.

Olohuoneen mittoihin täydellisesti sopivasta Ikean Söderhamn-­sohva­ryhmästä ja ruskeasta tehosteseinästä muodostuu pesämäinen tila. Sohva­pöytä on puu­seppänä työskentelevän Jonin tekemä.
Olohuone ennen remonttia.
”Halusimme säilyttää keskikerroksen oviaukkojen holvikaaret osana talon historiaa.”

Ylimmässä kerroksessa on kolme huonetta. Työhuone sijoittuu aulan oikealle puolelle, ja vasemmalla avautuu ikkunallinen vaatehuone, jonka läpi kuljetaan makuuhuoneeseen. Yhden huoneen uhraamisella vaatehuoneeksi on käytännöllinenkin puolensa, sillä vanhoissa taloissa on niukasti säilytystilaa.

Huoneessa olleen vanhan kaapiston rungoista voitiin säilyttää vain osa, mutta Joni rakensi lisää. Loppu­tuloksesta ei huomaa eroa uuden ja vanhan välillä. Kaapiston ovet on tehty koivuviilusta, jonka päälle on levitetty mattalakka. Alaosaan sijoitetuissa vetolaatikoissa asusteet säilyvät hyvässä järjestyksessä.

– Onhan tällainen iso vaatehuone varmaan jokanaisen unelma, minunkin. Mutta tämä, ja koko koti, tuntuu erityisen arvokkaalta, kun konkreettisesti tietää, miten paljon kaiken eteen on itse tehty töitä, Riina miettii.

Vaatehuonetta rakentaessa Joni hyödynsi talossa olleen vanhan kaapiston runkoja. Asusteet löytyvät vaivattomasti ulos­vedet­tävistä veto­laatikoista.
Makuuhuoneen katseenvangitsija on kierrätetystä kertopuusta valmistettu rimaseinä. Sen tausta on maalattu mustaksi, jolloin puun kaunis sävy erottuu paremmin. Seinään kiinnitetyt yö­pöydät on päällystetty juuttikankaalla. Kaikki kalusteet ovat Jonin valmistamia.
Yksi ylimmän kerroksen kolmesta huoneesta toimii työhuoneena. Leijuva työpöytä on sisutussuunnittelijaksi opiskelevan Riinan suunnittelema ja Jonin toteuttama.

Kauniiden ja käytännöllisten ratkaisujen lisäksi nuoren parin kodissa on myös todellisia innovaatioita. Jonin käsissä Ikean kaapista muok­kaantui wc perheen kissoille Tahvolle ja Justukselle. Joni teki kaapin sivuseinään kissanmenevän kulkuaukon, ja hiekka-astia on katseilta piilossa kaapin sisällä.

Kodin remontin myötä sisustamista rakastava Riina uskaltautui tavoittelemaan unelmiaan ja irti­sanoutui sosiaalialan työstään aloittaakseen sisustussuunnittelijan opinnot Helsinki Design Schoolissa.

– Odotan opinnoilta erityisesti materiaalitietouden karttumista ja 3D-mallinnuksen oppimista, Riina sanoo.

Opinnot ovat hänen mukaansa tuoneet jo nyt paljon uusia ideoita omaan kotiin muun muassa valaistuksen ja muutaman kalusteen hahmottelun osalta.

Riinan ja Jonin luovuus ja kekseliäisyys näkyy kaikessa tekemisessä, eivätkä heidän toisilleen antamat lahjatkaan ole ihan tavanomaisia. Eräänä päivänä Joni kantoi sisään eteisen kaappien liukuovet yllätykseksi Riinalle.

– Ovi on paljon parempi yllätys minulle kuin kukka­kimppu, Riina nauraa.

Alkujaan kyläkouluksi rakennettu talo on vuosikymmenten aikana muokkautunut paritaloksi. Alkuperäistä on enää ulkokuori.
Talossa on noin 126 neliötä: eteinen, keittiö, olohuone, makuuhuone, vaatehuone, työhuone, pesu- ja saunatilat sekä kodinhoitohuone. Vanhan paritalokodin remontoimista ja sisustamista voi seurata Instagramista @riinaelisabet-tililtä.
13 kommenttia