Unelmien Talo&Koti

Pikkuruinen aikamatka! 20 neliön minimökki on pullollaan nostalgiaa

Pikkuruinen aikamatka! 20 neliön minimökki on pullollaan nostalgiaa
Elisan ja Jukan pikkuiseen mökkiin mahtuu paljon historiaa, tarinoita ja kaunis mysteerisänky. Myös pihasauna on kuin leikkimökki. Hienointa on, että he ovat oppineet tuntemaan neidin, joka rakensi mökin 1930-luvulla. "Olen halunnut tehdä mökin sen näköiseksi kuin se olisi voinut olla Alman nuoruudessa."
Julkaistu 25.7.2018

Viisi vuotta sitten Elisa Moisio surffaili Tori.fi-sivustolla etsimässä vanhaa peltistä vaatekaappia. Hakusanalla ”peltinen” tupsahti ruutuun yhtäkkiä pieni mökki. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

1930-luvun mökki sijaitsee Kemiönsaaressa, ja siellä lomailevat Elisan kanssa hänen puolisonsa Jukka Moisio ja Netta-kissa.

Elisan mielestä mökillä on parasta sen mummolamainen tunnelma, vanhan torpan villi piha ja sijainti kauniissa Kemiönsaaressa.

Mitä tiedät mökin historiasta?

Talon rakensi 1930-luvulla Alma-niminen neiti-ihminen, joka asui siinä kuolemaansa saakka. Välillä hänen kanssaan asuivat myös sisar ja tämän tytär. Seuraavalla omistajalla mökki oli 30 vuotta, ja sitten tulimmekin me.

Millaista remonttia olette tehneet täällä?

Olemme selvinneet lähinnä pienellä pintaremontilla. Eniten muutoksia on kokenut keittiö: poistimme sieltä muovimaton ja maalasimme alta löytyneen puulattian harmaaksi.

Seinät maalasimme alaosasta sinisiksi ja yläosasta valkoisiksi. Väliin tuli boordi. Osan keittiökaapeista revimme pois ja jäljelle jääneet maalasimme ja varustimme uusilla vetimillä. Puuliiterissä oleva huone paneloitiin ja muutettiin vierashuoneeksi. Pihapiiriin rakennettiin myös uusi huussi. Kaikki remontit teki mieheni Jukka. Minä valitsin värit.

Keittiökaapit saivat remontissa uuden maalin ja vetimet.
Nostalgiset esineet muistuttavat siitä, kuinka erilaista ruuanlaitto ja kotityöt ovat joskus olleet.
Tupaa hallitsee nettihuutokaupasta ostettu, alun perin Loimaalta kotoisin oleva kaappi. Siellä säilytetään kauniita astioita sekä ikivanhoja pääsiäis- ja joulukoristeita.
Soma hylly pitää maustepurkit järjestyksessä.
Elisa rakastaa vanhaa sinivalkoista keramiikkaa, joten tuvan väritys lähti astioista. Seinätkin maalattiin kaksivärisiksi, ja väliin liimattiin nettikirpparilta löytynyt boordi.
Tuvasta on kulku kammariin.
Muovimaton alta paljastunut lautalattia maalattiin harmaaksi.

Onko vintillä asuintilaa?

Ei ainakaan toistaiseksi, sillä nämä neliöt riittävät meille. Vintti on siis tyhjänä, paitsi että siellä on erittäin upea vanha puusänky. Sitä ei kuitenkaan saa sieltä pois muuten kuin hajottamalla sen tai purkamalla seinää. Meille on täydellinen arvoitus, miten se on aikoinaan saatu sinne!

Mitä periaatteita sinulla oli sisustamisessa?

Olen halunnut tehdä Alman mökin sen näköiseksi kuin se olisi voinut olla hänen nuoruudessaan. Keittiössä on paljon sinistä ja valkoista, koska pidän vanhoista sinivalkoisista astioista. Kamarin värit taas määrittivät ihana keltainen kaappi ja Alman aikainen aito korkkimatto.

Kamarin huikean komea lattia on alkuperäistä Alman valitsemaa korkkimattoa. Huoneen väritys lähti siitä ja kaapista.
Valurautainen puutarhakalusto on hauskan kepeä kontrasti jyhkeälle koulukaapille.
Ruusukuvioinen tarjotin oli ostettava, koska maalauskoristelussa toistuvat ällistyttävästi kaikki sängynpeitteen värit ja kuviot.
Kamarin jugendtyylisessä piirongissa Elisaa viehättää erityisesti fasettihiottu peiliosa.
Lasikuisti on kesäisin viihtyisä oleskeluhuone. Ikkunassa olevaa lasista puputaulua Elisa ihaili siskonsa luona, joten ilo oli suuri, kun se paljastui tupaantuliaislahjapaketista. Myöhemmin selvisi, että sen tekijä, taiteilija Sara Ilveskorpi asuu vain parin kilometrin päässä mökiltä. Niinpä Elisan oli aivan pakko tilata varistaulu pupun kaveriksi.
Lasikuistilla on paljon katseltavaa, niin kuin koko kodissa.
Elisa on tehnyt pöydän ompelukoneen jalasta ja metallisesta kynnysmatosta.
Mökissä on kaksi huonetta ja asuintilaa 20 neliömetriä. Pihapiirissä on lisäksi sauna, puuliiteri, ulkovarasto ja huussi.

Saitteko mökin mukana huonekaluja?

Emme. Päin vastoin pyysin entisiä asukkaita luovuttamaan mökin tyhjänä, koska halusin päästä toteuttamaan omaa visiotani sisustuksessa.

Mistä kalusteenne ovat peräisin?

Huonekalut ovat pääosin nettihuutokaupoista ja kirpputoreilta. Kamarin iki-ihana keltainen kaappi oli valmiiksi varastossa odottamassa oikean paikan löytymistä.

Keittiön harmaata kaappia taas eräs isäntä kehui sanomalla, että se näyttää siltä kuin se olisi aina ollut paikallaan. Ostin sen nettihuutokaupasta miettimättä lainkaan sen kokoa, ja oli milleistä kiinni, että se saatiin pystyyn.

Sauna on pieni kuin leikkimökki, mutta löylyt ovat mahtavat.
Halkoliiterin yhteydessä oleva huone paneloitiin ja sisustettiin vierashuoneeksi.
Puuceessa luetaan runoja sekä kasvi- ja kissakirjoja. Edellisessä mökissä oli myös huussikirja eli paksu vihko täynnä kävijöiden raapustamia elämänviisauksia.

Tuunaatteko tai kunnostatteko huonekaluja?

Sen verran, että ne saadaan halutun värisiksi. Jukka tekee tässäkin työn, ja minä valitsen värin.

Kuka on tehnyt mökin lukuisat tilkkutyöt?

Olen ommellut kaikki täällä olevat tekstiilit. Harrastan käsitöitä ja olen ammatiltani käsityön opetukseen erikoistunut luokanopettaja.

Elisan kirpparisuosikit

  • Kimito Loppis: Mökkisaarellani olevalta kirpputorilta olen löytänyt ihanan Kemiö-astiastoni.
  • Tuusulan Femmatori: Mökin tekstiilien materiaalit ja mausteteline purkkeineen ovat täältä.
  • Tuda Skola: Vanha koulu on muutettu Kemiönsaaren antiikkikeskukseksi. Täältä ovat ikivanhat joulu- ja pääsiäiskoristeeni.
Jukka on toteuttanut kaikki mökin remontit. Hän tykkää muutenkin puutöistä.
Kesäkeittiö on rakennettu kahdesta Ikean metallipöydästä. Siinä on grilli ja pieni kaasuliesi, jolla tietysti paistetaan paljon lettuja.
Mökillä syödään tietysti mieluiten ulkona.
Vanhat esineet koristavat myös puutarhaa.
Mökkielämää parhaimmillaan: kahvihetki puutarhassa.
Suloinen pikkumökki on Elisan ja Jukan kesäparatiisi.
10 kommenttia