Kotivinkki

Paperipallo kakkupapereista

Paperipallo kakkupapereista

Askartele pitsisistä kakkupapereista kauniit juhlakoristeet. Ripusta paperipallot kattoon ja levitä pöydälle soma kaitaliina.
Teksti Kaisa Hatakka
Kuvat Riikka Kantinkoski
Mainos

NÄITÄ TARVITSET

 • kakkupapereita: kaitaliinaan kaikenkokoisia ja palloihin pieniä
 • pyöreitä ilmapalloja
 • liimalakkaseokseen vesiliukoista yleisliimaa (esimerkiksi Erikeeper ja rautakauppojen puuliimat) ja vettä, vaihtoehtoisesti decoupage-lakkaa
 • kulhon liimaseokselle
 • siveltimen
 • lankaa, nauhaa tai siimaa pallojen ripustamiseen
   

TEE NÄIN

1. Puhalla ilmapallot ja solmi kiinni. Sekoita liimasta ja vedestä kovetuslakka kannelliseen purkkiin, niin voit käyttää sitä myöhemminkin. Jos teet viisi palloa, käytä puoli desiä vettä ja puoli desiä liimaa. Myös askartelukaupoissa myytävä, paperille tarkoitettu valmis decoupage-lakka toimii hyvin.

2. Aseta kakkupaperi kerrallaan pallon päälle ja sivele liimalakalla niin kosteaksi, että paperi liimaantuu palloon. Aseta seuraava kakkupaperi edellisen viereen siten, että paperit menevät vain vähän toistensa päälle. Sivele liimalakalla. Jatka, kunnes olet päällystänyt koko pallon. Mitä pitsisempiä kakkupapereita käytät, sitä kauniimmin valo loistaa pallojen läpi.

3. Kiinnitä pallon solmuun naru ja ripusta noin vuorokaudeksi kuivumaan. Pane pallon alle pöydälle tai lattialle muutama kerros sanomalehteä, sillä pallosta voi tippua lakkaa.

4. Rutistele kuivunutta paperipalloa hellävaroin, jotta paperi irtoaa ilmapallosta hiukan. Pidä ilmapallon solmusta kiinni ja tee solmun juureen pieni reikä saksilla. Pidä tyhjenevän ilmapallon solmusta kiinni. Älä kauhistu, jos paperipallo rutistuu ilmapallon mukana. Kun ilmapallo on tyhjentynyt, vedä se pois paperipallon sisältä. Ota uusi ilmapallo ja työnnä se paperipallon sisään. Puhalla ilmapalloa rauhallisesti, ja paperipallo paisuu jälleen pyö reäksi. Päästä ilmapallosta ilma ja vedä se paperipallon sisältä.

5. Solmi pitsipalloihin ripustuslangat ja nosta ne rykelmänä juhlapöydän päälle.

6. Tee kaitaliina erikokoisista ja -mallisista kakkupapereista liimaamalla niitä reunoistaan yhteen pitkäksi, vähän kaartelevaksi nauhaksi. Tee liinasta niin pitkä, että se roikkuu kauniisti pöydän reunan yli.

Paperipallo ennen ilmapallon poistamista.

Paperipallo ilmapallon poistamisen jälkeen.


VIRITÄ IDEAA

 • Tee paljon pieniä palloja ja sujauta ne jouluvalosarjan lamppujen päälle. Saat kauniin pitsivaloköynnöksen esimerkiksi puutarhajuhliin.
 • Voit loihtia pikkupapereista myös viirinauhoja taittamalla ne kahtia narun yli ja liimaamalla puolikkaat toisiinsa kiinni.
 • Käytä pieniä kakkupapereita jo juhlakutsuissa. Liimaa kakkupaperi korttipohjalle ja kirjoita kutsuteksti käsin paperin keskiön ehjään osaan.
 • Käytä kakkupapereita myös kattauksessa. Isot toimivat tabletteina, pienet lasinalusina.
 • Tee isoista kakkupapereista lastenkutsujen osallistujille lahjapussukat ongintaan tai aarteenetsintäleikkiin. Kieritä paperi tuutiksi ja liimaa tuutin uloin reuna kiinni. Täytä tuutti, taita suu läpäksi ja niittaa kiinni.
Julkaistu: 29.6.2016