Avotakka

Pankin saunaosastosta tuli Akin koti – tyylikkääseen kattohuoneistoon vie yksityishissi

Pankin saunaosastosta tuli Akin koti – tyylikkääseen kattohuoneistoon vie yksityishissi
Mikkeliläinen yrittäjä Aki Hänninen remontoi itselleen pankin vanhan edustustilan. 130 neliön urbaanissa kodissa on rosoiset tiiliseinät ja tyylikkäitä vintagekalusteita.
Julkaistu: 15.11.2018
Eteisen katseenvangitsija on paksu rosoinen tiiliseinä, joka jätettiin esiin saneerauksen yhteydessä. Isot kivilaatat rajaavat eteistilan omaksi vyöhykkeekseen. Eteinen on myös oiva kuntoilutila, sillä kivilattia on kestävä alusta isojen painojen nosteluun. Antiikkikaapille löytyi sopiva kolo hissin ovien vierestä.

Aki Hännisen kattohuoneistoon noustaan yksityishissillä, jonka teräsovet avautuvat äänettömästi. Hissi rakennettiin samalla, kun pankkitalona Mikkelissä tunnettu Axel Loenbomin vuonna 1885 suunnittelema uusrenessanssirakennus saneerattiin asuinkäyttöön. Hännisen suvun omistamassa rakennuksessa on nykyisin kolme asuntoa. Alin kerros on edelleen pankin käytössä.

– Tuntuu turvalliselta asua pankin talossa, Aki sanoo ja nauraa.

Matala tiiliseinä korostaa tehokkaasti ullakko­huoneiston veistoksellista kattoa.
Aki sijoitti tilaan matalan kulmasohvan sekä läpinäkyvän lasipöydän, joka ei piilota herkullista itämaista mattoa.
Antiikkinen keinuhevonen on yllättävä vastakohta modernille tv-tasolle.
Tuolit ovat 1950-luvun tanskalaista designia. Tammipuisen ruokapöydän on suun­nitellut ja valmistanut puuseppä Uolevi Nurmi.
Takan suojalevy on marmoria.

Aki Hänninen ei ole pienten projektien mies. Hän omistaa nykyisin myös kulttuuritalo Tempon, joka on saneerattu yhtä perinpohjaisesti ja pieteetillä kuin pankkitalo. Entisen työväentalon autenttinen tyyli on yhä tallessa. Juhlasalissa on muun muassa Paavo Tynellin suunnittelemat harvinaiset valaisimet 1950-luvulta, ja kattopintojen alta on kaivettu esiin 1800-luvun lankkulaipiot.

– Kaikki, mikä talossa oli vanhaa historiaa, yritettiin saada esille niin hyvin kuin mahdollista.

Harmaat kaapistot valmisti mittatilaustyönä JSP-keittiöt. Keittiökokonaisuuden suunnitteli sisustussuunnittelija Pia Leinonen.
Aki Hännisen ajattomassa keittiössä on iso saareke ja runsaasti laskutilaa, vaikka kiireinen yrittäjämies ei juuri ehdikään tehdä ruokaa kotona.
Kun pankkirakennus saneerattiin asuinkäyttöön, kiinteistö lähes purettiin kantavia rakenteita lukuun ottamatta. Talon suojeltu julkisivu on ennallaan. Akin asunto sijaitsee talon ullakkokerroksessa, jonne on kulku sisäpihan puolelta. Pankki toimii yhä rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.

Miehen oma 130 neliön koti remontoitiin pankin entiseen edustussaunaosastoon, johon saatiin lisätilaa kylmästä ullakosta. Sekin oli mittava projekti, kun koko ullakkokerroksen katto piti avata.

– Kun saunalle ei ollut enää käyttöä, oli luontevaa tehdä ullakosta asunto. Olihan se uskomaton näky, kun katto oli auki taivaaseen, Aki kertoo.

Kodin urbaania sisustusta värittävät itämaiset matot. Vauhdikas yrittäjä on uransa varrella keräillyt ja myynyt myös antiikkikalusteita. Siksi hänen kotiinsa on päätynyt komeita vintagehuonekaluja.

– Olen tanskalaisen designin ja puusepäntyön fani.

Tiiliseinä toimii myös sängynpäätynä. Makuuhuone noudattelee olohuoneen sisustustyyliä, eikä haittaa, vaikka pariovet ovat lähes aina auki. Itämaiset matot ovat Bukowskisin huutokaupasta. Tason päällä on kuvanveistäjä Aarre Aaltosen veistos vuodelta 1919.
Aki Hännisellä on Mäntyharjulla varasto, jonne hän on säilönyt vuosien mittaan hankkimiaan antiikki- ja vintagekalusteita. Tähän kotiin päätyivät komeat tiikkipuiset kalusteet, koska ne sopivat mittasuhteiltaan ja tyyliltään ullakkohuoneiston rouheaan tyyliin.
Kotitoimisto on makuuhuoneessa, koska siellä voi työskennellä rauhassa.
Aino Aallon tekemä veistos vuodelta 1922 on tuotu lapsuudenkodista. 1900-luvun alun senkkiin on laitettu marmorikansi.
Sauna ja kylpytila ovat kätevästi vaatehuoneen vieressä. Kaakeloitu amme ja askelma sijoi­tettiin kylpytilan kulmaan vinottain, jotta kulkuväylä säilyi ehjänä. Ammeen mosaiikki- ja lattialaatat ovat Laattapisteestä. Kylpytilan suunnitteli Pia Leinonen.
Ullakolla kylvetään vinon katon alla.
3 kommenttia