Olli päätti 15-vuotiaana, että muuttaa aikuisena lapsuudenkotiinsa – kevätmyrsky 20 vuotta myöhemmin sinetöi ratkaisun
Rakenna ja remontoi
Olli päätti 15-vuotiaana, että muuttaa aikuisena lapsuudenkotiinsa – kevätmyrsky 20 vuotta myöhemmin sinetöi ratkaisun
Olli Rokkanen ilmoitti äidilleen Inari Uusimäelle jo teininä, että muuttaa aikuisena oman perheensä kanssa lapsuudenkotiinsa 1940-luvun taloon Helsingin Koskelassa. Äidiltä kului asian sulatteluun yli 20 vuotta.
Julkaistu 4.4.2023
Meidän Talo

Harva vanhasta omakotitalosta kauppoja tekevä tietää niin tarkkaan ostamansa talon historian, kunnon ja tehdyt remontit kuin Olli Rokkanen. Hänen äitinsä Inari Uusimäki osti Helsingin Koskelassa sijaitsevan omakotitalon 1980-luvun alussa, ja Olli on pikkupojasta asti ollut enemmän tai vähemmän mukana toteuttamassa talon jokaista remonttia ja korjausprojektia.

Talosta tuli Ollille niin rakas, että jo 15-vuotiaa­na hän ilmoitti äidilleen muuttavansa siihen aikuisena oman perheensä kanssa. Äiti suhtautui dramaattisesti asiaan, eikä ollut valmis luopumaan talostaan 20 vuoteen – kunnes koitti kevätmyrsky vuonna 2021.

– Äitini seisoi perintöhuvilansa pihalla Heinolassa 34 kaatuneen myrskypuun keskellä. Puhelimeni soi ja äidin ensimmäiset sanat olivat ’Nyt olen valmis, haluan muuttaa Helsingissä kerrostaloon.’ Äiti alkoi raivata miehensä kanssa kaatuneita puita, ja me aloimme Jonnan kanssa suunnitella omakotitalon remonttia, Olli muistelee.

Keskikerroksessa oli edellisen kerran tehty remonttia 30 vuotta sitten. Jonna ja Olli muokkasivat talon huonejakoa ja rakensivat uuden keittiön olohuoneen yhteyteen.
Keittiö remontoitiin vanhan olohuoneen yhteyteen. Kuva on ajalta ennen remonttia.
Uuden keittiön valmisti kaarinalainen Puuvaja Jutta Karihtalan suunnitelmien pohjalta. Olli asensi itse keittiön kiintokalusteiden ovet.
Ollin äiti Inari varoitteli, että budjetti ei tule pysymään suunnitellussa, mutta ennuste ei toteutunut.
Näyttävä Tapwellin kultainen hana on pastellisen keittiön katseen­vangitsija. Suuri kukkakimppu on kukkakauppa La Reinestä.

Ollin puoliso Jonna Salo otti ajatuksen anopin kotiin muuttamisesta positiivisesti vastaan. Kodista tehtäisiin omannäköinen ja avuksi remontin suunnitteluun palkattaisiin sisustussuunnittelija sekä toteuttamiseen ulkopuoliset ammattilaiset.

Ollilla on paljon kokemusta remontoinnista, mutta pariskunta ei halunnut ottaa riskiä parisuhteen hajoamisesta vaativan remontin myötä. He kilpailuttivat kesällä sisustussuunnittelijat ja päätyivät lopulta Jutta Karihtalaan. Samaan aikaan Inari alkoi etsiä itselleen ja puolisolleen Markku Salolle uutta kotia, joka löytyi yllättävän nopeasti 800 metrin päästä vanhasta kodista.

– Remontti aikaistui puolella vuodella ja aiheutti aikataulupainetta. Saimme Jutan suunnitelmien toteuttajaksi Finnralian Vilja Schepelin johdolla. He aloittivat hommat tammikuun alussa ja muutto­tavarat kannettiin sisään maaliskuun puolivälin jälkeen, Jonna kertoo.

Jonna Salo (oik.) ja Olli Rokkanen eivät halunneet säilyttää remontissa mitään vanhaa. Ollin äiti Inari Uusimäki varoitteli, että budjetti ei tule pysymään suunnitellussa, mutta äidin ennuste ei toteutunut.
Olohuone ennen remonttia.
Olohuoneen lattiat hiottiin ja maalattiin. Seinissä on Tikkurilan Höyhen-­sävy. Sohva ja nojatuoli hankittiin tähän kotiin Finsoffasta ja matto on Inarin kirppislöytö vuosien takaa. Sen paikka oli aikanaan talon yläkerrassa. Taulut on maalannut Elmolle lahjaksi hänen kummitätinsä Elli Lindholm.

Ollille ja Jonnalle oli selvää, että talo vaatii mittavan remontin. Keskikerroksen edellisestä kunnostuksesta oli vierähtänyt jo 30 vuotta, ja talo oli kulunut eletyn elämän mukana.

Isoimmat remontit, esimerkiksi katon uusiminen, putkiremontti, talon salaojitus, ulkomaalaus, lattia­lämmitys ja sauna kylpyhuoneineen, olivat kuitenkin jo tehtynä. Inari oli pitänyt talosta hyvää huolta vuosi­kymmenten aikana.

Talon pohja miellytti muutoin Jonnaa ja Ollia, mutta arkea helpottamaan he halusivat kodinhoito­huoneen alakertaan. Sille järjestyikin tila vanhan keittiön paikalle, kun uusi päätettiin tehdä olohuoneen yhteyteen.

Olli ei halunnut tehdä remontissa kompromisseja sen takia, että talo oli hänen lapsuudenkotinsa.
Makuuhuoneen seinät maalattiin Cover Storyn sävyllä Siri ja vanha lautalattia kunnostettiin.
Olli on asunut lapsuudessaan jokaisessa yläkerran huoneessa. Omaan kotiinsa hän muutti huoneesta, joka on nyt pariskunnan makuuhuone.
Vanhempien makuuhuoneen vieressä on 1-vuotiaan Elmon oma soppi.
Lukunurkkaus ennen remonttia.
Entinen lukunurkkaus kunnostettiin lasten­huoneeksi. Portaikon aukot lasitettiin ja pääty­ikkunaan laitettiin verho­kiskot, jolla saa halutessaan yksityisyyttä.

Remontissa vaihdettiin ikkunat, lautalattiat maalattiin ja kaikki seinät saivat uuden sävyn pintaan. Yläkertaan rakennettiin lisää väliseiniä, jotta kaikille perheenjäsenille saatiin omat makuuhuoneet. Olli on aina tasaisin väliajoin pyöritellyt mielessään suunnitelmia, miten taloa voisi muokata oman näköiseksi. Tässä remontissa kaikki valinnat tehtiin kuitenkin lapsiperheen tarpeiden mukaan.

– Annoimme Jutalle vapaat kädet ja sanoimme, että mitään vanhaa ei tarvitse säilyttää. En miettinyt remonttia tehdessä lainkaan äitini tunteita. Meillä oli Jonnan kanssa vahva konsensus siitä, että kodista tehdään meidän näköisemme ja täydellisesti tarpeisiimme sopiva, Olli kertoo.

Vaikka remontti oli iso, suurimmilta yllätyksiltä vältyttiin. Pieniä ongelmia ilmeni esimerkiksi sähköjen jo suunnitelluissa reitityksissä, ja eteisen kattoon jouduttiin tekemään yli 200 milliä suurempi alaslasku taloteknisistä reitityksistä johtuen. Kellarissa rakennusporukka huomasi, että umpeen laitettava kulkuaukko ei ollutkaan suora. Sen takia seinää piti purkaa suunniteltua enemmän.

– Viljalla oli kuitenkin ongelmiin heti ratkaisuvaihtoehdot, joten ne eivät juurikaan hidastaneet etenemistä, Jonna sanoo.

"On hienoa, että Olli on viihtynyt talossa niin, että halusi siitä kodin myös omalle perheelleen."
Inari Uusimäki
Vanhassa huonejaossa keittiö oli nykyisen kodinhoitohuoneen paikalla.
Kodinhoitohuoneen kalusteet teetettiin mittojen mukaan Puuvajassa. Seinä maalattiin Belle Artin efektimaalilla ja käsiteltiin suoja-­aineella. Lattialaatat ovat Pukkilasta.
Kylpyhuoneen remontti oli tehty Ollin perheen muuttaessa taloon. Se valmistui vuonna 2011.
Tältä näytti kellarissa remontin alkuvaiheessa.
Kellari sai kattoa lukuun ottamatta tummanpuhuvan sävyn.

Ollin äiti Inari päätti jo projektin alussa, ettei halua tietää mitään poikansa ja tämän puolison remonttisuunnitelmista. Hän ei halunnut puuttua yhtään lopputulokseen, sillä talo ei kuulunut enää hänelle. Inari päätti, ettei käy edes katsomassa remontin etenemistä kuin vasta sen valmistumisen jälkeen. Kun hän näki valmiin lopputuloksen, ei itku ollut kovin kaukana.

– Olen niin iloinen, että Ollin lapsena sanottu lausahdus kävi toteen. On hienoa, että hän on viihtynyt talossa niin, että halusi siitä kodin myös omalle perheelleen. Tämä on nyt heidän kotinsa, ja ihan erilainen kuin meidän elämässämme. Ja niin sen pitääkin olla. Minun elämäni oli tässä, ja nyt se on jossain muualla, Inari sanoo hymyillen.

Talon vaiheet

 • 1940–41: Talo valmistuu
 • 1981: Ollin äiti ostaa talon itselleen
 • 1986: Olli syntyy
 • 2005: Salaojat tehdään
 • 2007: Olli muuttaa pois kotoa
 • 2011: Putkiremontti
 • 2011: Sauna ja kylpyhuone remontoidaan
 • 2016: Julkisivu maalataan
 • 2018: Katto uusitaan
 • 12/2021: Jonna ja Olli ostavat talon
 • 1/2022: Remontti alkaa
 • 3/2022: Remontti valmistuu
Talossa asuvat Jonna Salo ja Olli Rokkanen, Ollin lapset Aava ja Luukas sekä pariskunnan yhteinen lapsi Elmo. Tilaa on 140 neliötä: avokeittiö, olohuone, kodinhoitohuone, 4 makuu­huonetta, 2 wc:tä, sauna, kylpyhuone ja iso oleskelutila sekä kellari 70 m2.
Talo on rakennettu aikanaan kahden perheen kodiksi. Molemmilla perheillä oli omat kerrokset ja kellari oli yhteistä tilaa. Talo sai viimeisimmän maalikerroksen vuonna 2016.
1 kommentti