Avotakka

Pakohuone arjesta! 4 x moderni minimökki luonnon keskellä

Pakohuone arjesta! 4 x moderni minimökki luonnon keskellä
Miltä kuulostaisi oma ekomaja irtiottoon ja etätyöhön luonnonrauhassa? Esittelemme neljä uudenlaista minimökkiä, jotka hylkäävät perinteisen kesämökkiajattelun.
Julkaistu: 28.6.2021
Moni haaveilee nyt viettävänsä enemmän aikaa luonnon keskellä ja tekevänsä sieltä käsin etätöitä. Korona-aikana kesäasunnot ja rantatontit ovat menneet kaupaksi ennätystahtiin ja hinnatkin ovat olleet kovassa nousussa.
Kansallispuistoissa on vieraillut ennätysmäärä väkeä, kun suomalaiset ovat innostuneet luontoretkeilystä. Metsiin mennään virkistäytymään ja hakemaan mielenrauhaa. Mutta luontokohteiden liepeillä on niukasti majoitustiloja.
– Korona-aikana on oivallettu, että aina ei tarvitse matkustaa pitkälle rentoutuakseen. Suomessa on vielä paljon löytämättömiä luontokohteita, joita voisi hyödyntää matkailussa, sanoo arkkitehti Willem van Bolderen Studio Puistosta.
Studio Puiston suunnittelema Niliaitta on nostettu pilarin päälle, jolloin sisätiloihin syntyy elämyksellinen tunnelma ja ympäröivä maisema näkyy esteettömästi suuresta päätyikkunasta.
Vapaa-aikaan kohdistuu nyt uudenlaisia odotuksia, joihin ei pelkkä perinteinen mökkirakentaminen pysty vastaamaan. Siksi suomalaiset arkkitehdit ovat alkaneet kehitellä uudenlaisia ratkaisuja vapaa-ajanasumiseen. Lopputulokset ovat uuden sukupolven vapaa-ajanmajoja, jotka sijoittuvat jonnekin kesämökkeilyn, telttailun ja hotelliyöpymisen välimaastoon.
Yhteistä uusissa mökkikonsepteissa on luonnonläheisyys. Rakennukset istutetaan huolellisesti keskelle luontoa, ja sisätilat rakentuvat maiseman ympärille. Seinistä vähintäänkin yksi on kokonaan ikkunaa.
– Nolla-mökin sisällä tulee tunne kuin olisi maiseman keskellä: suhde luontoon on hyvin tiivis. Majassa vietetty viikonloppu on suorastaan meditatiivinen elämys, sanoo Nolla-mökkejä kehittävä Joel Uussaari.
Tiloista on karsittu kaikki minimiin, myös neliöt. Askeettisessa ympäristössä on helpompi keskittyä lepoon ja rauhoittumiseen.
Uuden ajan mökit ovat pieniä, vain 10–30 neliön kokoisia. Taustalla on ekologinen ajattelu. Moni tiedostaa jo lentomatkustamisen hiilijalanjäljen, mutta on alettu kiinnittää huomiota myös mökkeilyn ilmastokuormaan. Siksi uudet mökkikonseptit kyseenalaistavat, tarvitsemmeko koko vuoden lämpiminä pidettäviä hulppeita kakkoskoteja. Riittäisikö lomatunnelmaan pääsemiseen vähempikin?
Uusissa mökeissä ei ole välttämättä kaikkia nykyajan mukavuuksia. Valintoja ohjaa ennemminkin kysymys, mikä on kohtuullista.
– Aiemmin mietittiin, mitä on maksimi, jonka rahoillaan voi saada. Rakennettiin mahdollisimman isoa ja hyvin varusteltua. Nyt mietitään enemmänkin, mitä todella tarvitsemme. Ja tarpeet voi hyvällä suunnittelulla tiivistää aika pieneen tilaan, selittää Studio Puiston arkkitehti Mikko Jakonen.
Työn ja vapaa-ajan raja on häilymässä.
Ekologinen ajattelu näkyy muissakin valinnoissa. Esimerkiksi rakennusmateriaaleissa suositaan kotimaista puuta, joka samalla tuo minimökkeihin oman, pehmeän ilmeen. Sähköntuotannossa käytetään aurinkoenergiaa. Kestävää rakentamista on sekin, että mökit suunnitellaan mahdollisimman muuntautuviksi, jotta ne sopivat monenlaisiin tarpeisiin.
Uusia ratkaisuja mökkirakentamiseen kirittää myös etätöiden yleistyminen. Työnteko on irrottunut paikasta, ja moni haluaa tehdä töitä muualla kuin kotona. Tämä synnyttää loma-asunnoille kahdenlaisia uusia tarpeita.
Perinteisillä kesämökeillä tarvitaan nyt rauhallinen nurkkaus työnteolle, sillä harvalla on ollut sellainen valmiiksi. Moni suunnittelee rakentavan erillisen ”etämajan”, jonne voi vetäytyä omaan rauhaan. Toisille etätyö on tarkoittanut mahdollisuutta vaihtaa maisemaa muulloinkin kuin lomapäivinä. On syntynyt kysyntää helposti saavutettaville vuokramökeille, jotka voivat olla vaikka kaupungin liepeillä.
– Etätyöt voi hoitaa yhtä hyvin merenrantamökiltä kuin kotoa. Jo ikkunoista näkyvä merimaisema tuo vaihtelua muuten tasapaksuun arkeen. Työpäivän jälkeen ei tarvitse ottaa kuin askel ja on keskellä luontoelämyksiä, selittää arkkitehti Pekka Littow.

Puinen luksusteltta

Nolla-mökki sai alkunsa vuonna 2018 Nesteen käynnistämästä projektista, jolla yritys halusi kannustaa ihmisiä päästöttömiin, luonnonläheisiin elämäntapavalintoihin. Muotoilija Robin Falck kehitteli hanketta varten keveän, puusta rakennetun mökkikonseptin.
Falckin suunnitelma Nolla on harjakattoinen kahdeksan neliön rakennus, joka on kuin puinen luksusteltta. Englanniksi tällaisia telttamaisia yöpymispaikkoja kutsutaan osuvasti glampingiksi (glamour + camping). Kompaktiin tilaan mahtuu viikonlopun yöpymistarvikkeet kahdelle ja pieni keittonurkkaus.
Nolla on yksinkertainen yöpymistila, jossa on korkealle nouseva, jyrkkä harjakatto.
– Olennaista on, ettei keveä rakennus tarvitse mittavia perustustöitä. Nollan pystyy sijoittamaan herkkäänkin ympäristöön, kuten rantakalliolle. Luonto jää ympärille alkuperäiseen tilaansa ja majassa ollaan luonnon keskellä, sanoo Joel Uussaari.
Näyttävä rakennus herätti heti laajaa kansainvälistä kiinnostusta, ja ideasta jatkokehiteltiin kaupallinen mökkimalli. Nollasta ovat kiinnostuneet etenkin lähimatkailuyritykset mutta myös yksityishenkilöt. Nolla-mökkejä on esimerkiksi pieni rypäs Helsingin Isosaaressa, ja niitä on luvassa Nuuksion kansallispuiston laidalle ja Lapin vaellusreiteille. Uusi, talviasuttava Nolla on viimeistelyvaiheessa.
Helsinkiläisen Hotelli Rantapuiston yhteydessä sijaitsevan Nolla-mökin sisustus on suunniteltu yhteistyössä Marimekon kanssa.

Irti verkosta

Miltä kuulostaisi parinkymmenen neliön kokoinen mökki, jossa on kaikki normaalit asumisen mukavuudet, kuten suihku, sähkövalo ja kuivakäymälä – ilman että mökkiin tarvitsee vetää kalliita vesi- ja sähköliittymiä?
Viime syksynä esiteltyä arkkitehti Pekka Littowin ideoimaa Majamaja-mökkiä varten on kehitetty uudenlainen off-grid-ratkaisu, jonka ansiosta rakennus on veden ja sähkön suhteen omavarainen.
– Haluamme tehdä rakennuksille saman, jonka kännykät tekivät puhelimille: irrottaa ne kiinteistä verkoista. Tekniset ratkaisut tähän ovat olleet jo olemassa, mutta olemme kehitelleet kompaktin, asuntokohtaisen patentoidun ratkaisun. Saamamme palaute kertoo, että innovaatiolle olisi runsaasti kysyntää Suomen lisäksi maailmalla, kertoo idean isä Pekka Littow.
Ensimmäinen Majamaja-mökki rakennettiin Helsingin Laajasaloon, ja se on saamassa seurakseen neljä muuta mökkiä.
Ajatus off-grid-mökistä syntyi, kun Littow halusi itse rakentaa kesäasunnon saareen. Perinteistä talotekniikkaa varten ympäristöä olisi pitänyt muokata kovalla kouralla.
– Kun tontille vedetään sähköt, vesi, viemäri, tie ja kaivetaan perustukset, ei luontoympäristöstä ole enää paljoa jäljellä. Off-grid-ratkaisu jättää luonnon entiselleen.
Vaikka majoituskäyttöön tarkoitettu rakennus on kaupungin laitamilla, on tunnelma kuin saaristossa.
Tekniikka on Majamajassa puristettu hyvin pieneen. Vedenpuhdistamo, joka puhdistaa esimerkiksi suihku- ja tiskiveden, mahtuu kaappiin. Sähköä mökki saa aurinkopaneeleista ja lisätehoa tarvittaessa generaattorista. Pienelle majaryppäälle on kannattavaa hankkia tuulivoimayksikkö.
– Jotta talotekniikka ja kulutus pysyvät tasapainossa, pitää tilat suunnitella kompakteiksi.
Niinpä neljän hengen lomanviettopaikassa on tilaa vain 20 neliötä. Ratkaisut ovat kuin veneessä. Tuvan lattiasta esimerkiksi avautuu luukkuja, joiden alla on säilytystilaa. Ja yö vietetään parvella.

Oma mielentila

Glamping-kategoriaan sujahtaa myös Studio Puiston ja Made by Choicen yhdessä kehittämä mökkikonsepti Space of Mind. Se lähti liikkeelle korona-ajan tarpeesta päästä vetäytymään kodin seinien sisältä toisaalle.
– Lähdimme miettimään, mitkä ovat vetäytymistilan minimitarpeet, ja puristimme ne yhdeksän neliön rakennukseen, selittää arkkitehti Willem van Bolderen.
Space of Mind on sarjavalmistukseen suunniteltu mökkikonsepti.
Ajatuksena oli, että käyttäjä itse määrittelee, mihin hän omaa tilaansa tarvitsee, ja siksi rakennuksesta suunniteltiin helposti muokattava. Maja sopii yhtä hyvin yöpymispaikaksi erämaahan, etätyötilaksi mökkitontille tai vaikka joogahuoneeksi omakotitalon pihalle. Mökistä on muokattu myös saunaversio.
– Jotta rakennuksen voi sijoittaa ja kuljettaa helposti paikkaan kuin paikkaan, siitä suunniteltiin kevyt ja helposti pystytettävä. Esivalmistettu modulaarinen rakenne tuodaan kokonaisena ja valmiina paikalle. Pari ihmistä saa viimeisteltyä mökin muutamassa päivässä.
Sisätila on muunneltava, ja sinne on saatavilla räätälöityjä sisustuselementtejä ja huonekaluja.
Made by Choicen valmistamassa mökissä korostuvat selkeys ja harmonia: siihen on jätetty vain olennainen.
– Suomalainen mökki on usein aikamoinen työleiri, jossa riittää tekemistä. Suunnittelimme rakennuksen, jossa keskitytään rentoutumiseen ja yksinkertaiseen elämään, sanoo Mikko Jakonen.

Tikun nokassa

Kun aiemmin vapaa-ajan luksus merkitsi mahdollisimman suurta, ylellistä hotellihuonetta, voi se 2020-luvulla tarkoittaa hiljaisuutta, upeaa maisemaa, kohtuullisen kokoista huonetta ja elämyksellistä arkkitehtuuria.
– Tarvitsemmeko rentoutuaksemme kolmea ravintolaa, diskoa, baaria, kuntosalia ja loputtomasti virikkeitä? Viikonloppu sellaisessa ympäristössä paremminkin syö voimia kuin lisää hyvinvointia, sanoo Willem van Bolderen.
Esikuva Niliaitan muodolle on tullut Lapissa käytössä olleista pienistä varastorakennuksista, jotka sijoitettiin tolpan päähän villieläimiltä suojaan.
Studio Puiston mukaan majoituspalveluilta etsitään nyt ”hyvällä tavalla tylsiä” elämyksiä. Luonto, rauha ja puhdas ilma kiinnostavat. Lapissa on jo aiemmin rakennettu pieniä lasi-igluja revontulien ihasteluun. Nyt samantyyppisiä luontoelämyksiä etsitään eteläisemmästä Suomesta.
Hyvä esimerkki uudesta ajattelusta on Studio Puiston Niliaitta, joista ensimmäinen on pystytetty Kivijärven luonnonkauneuteen Keski-Suomessa. Pilarin nokkaan nostettu vierasmaja on poikkeuksellinen luontoelämys.
Sisätilojen suunnittelussa on haettu rauhallista, luonnonläheistä tunnelmaa.
Minimökki on 36 neliön suuruinen, ja siinä on yöpymispaikat kahdelle ja kompakti kylpyhuone sekä keittonurkkaus. Erityisen tunnelman rakennukselle antavat puupinnat, jotka jatkuvat niin seinissä, katossa, lattiassa kuin kiinteissä kalusteissa ja pienissä sisustuksen yksityiskohdissa. Tavallisesta hotelliyöpymisestä vierasmaja poikkeaa siinä, ettei siellä ole lainkaan televisiota eikä muita virikkeitä. Niiden tilalle vierasmaja tarjoaa luonnonrauhaa.
Niliaitta on ensimmäinen mökki tulevasta noin 50 majan kokonaisuudesta, jonka avulla on tarkoitus etsiä lisää rahoitusta ja kumppaneita. Uudenlaiselle yöpymispaikalle on ollut runsaasti kiinnostusta niin Suomesta kuin maailmaltakin. Nämä voivat olla enteitä, jotka kertovat korona-ajan muuttaneen pysyvämminkin mieltymyksiämme.
Kommentoi »