Pakko saada mehikasvi!
Mehikasvit näyttävät kauniilta luonnon sävyjen kanssa. Katteeksi sopivat hiekka, sora, kivet, simpukankuoret ja ajopuunkappaleet. Kuvan kasvi on mehitähti. Sininen lautanen Kukkatalo Maritta, keramiikkalautanen Peroba, betonilaatat ja kulhot Nougat.
Tillandsiat eli eliaksenkukat ovat päällyskasveja, jotka eivät tarvitse kasvualustakseen multaa. Luonnossa eliaksenkukat kasvavat puiden oksilla ja saavat tarvitsemansa veden sateesta. Sujauta kasvi vaikkapa lasipallon sisään tai lasipurkkiin, jonka pohjalla on hienoa hiekkaa. Kasvi pysyy pystyssä mutta ei juurru. Kastele sumuttamalla tai upota kerran viikossa toviksi veteen. Suupuhalletut lasipallot, Huone ett Rum.
Kivikukat eli elävät kivet ovat tottuneet autiomaan paahteeseen. Peitä multa kivillä, älä kastele liikaa äläkä suoraan kukan päälle. Lepokaudella mehikasvi ei tarvitse vettä lainkaan. Voiko olla helpompaa!
Härmälehden paksut lehdet ovat somat. Kun kosketat sitä, kasviin jää jälki. Kastele kohtalaisesti kasvukaudella mutta älä suoraan lehdille, talvella niukasti. Härmälehti Kirkkonummen Kukka, ruukku Kukkatalo Maritta.
Mehikasvit viihtyvät hengittävissä, lasittamattomissa saviruukuissa. Jos haluat perinteisiin ruukkuihin väriä, kokeile luonnonaineista tehtyä kalkkimaalia. Se ei vähennä saviruukun hengittävyyttä.
Kirjotähden ja korallikaktuksen voi huoletta istuttaa samaan ruukkuun. Anna mullan kuivahtaa välillä ja vähennä talvella kastelua. Mehikasvit ja kierrätyspeltiruukku Kukkatalo Maritta, käsinmaalattu keramiikkavati Dokkan.
Perinteisiin saviruukkuihin istutetut tyräkit ja kaktukset tuovat aavikon tunnelmaa. Ne kasvavat hitaasti, joten jos mielit kookkaita kasveja, ole kärsivällinen tai hanki jo ostohetkellä reilunkokoisia yksilöitä. Kasvit Kukkatalo Maritta, keraaminen kynttilänjalka ja metallikori Peroba, matto ja puujakkara Nougat ja nahkatossut Dokkan.
Anna kasvien rehottaa ja istuta laakeaan ruukkuun mehikasviviidakko. Mehikasvit näyttävät somilta myös minikokoisia, ja pieniä kasveja on usein myynnissä. Saat pienellekin vadille näyttävän asetelman, kun yhdistelet monta erilaista kasvia. Kokeile mehitähtiä, rahapuita, tyräkkejä ja aloeta. Edessä on ’Tornado’-maksaruohoa, joka on Keski-Euroopassa suosittu puutarhakasvi ja rantautunut nyt meille viherkasviksi. Osa kasveista on lisätty itse pistokkaista, osa Kukkatalo Maritta. Laakea ruukku Kukkatalo Maritta, mukit Dokkan.
Istuta mehikasvit oikein
- Mehikasvit viihtyvät hiekkaisessa ja vettä läpäisevässä kasvualustassa. Istuta ne kaktusmultaan tai tuo multaan ilmavuutta vulkaanisella kiviaineksella eli perliitillä, jota myydään puutarhaliikkeissä. Salaojita ruukku kevytsoralla, kivillä tai saviruukun paloilla.
- Sijoita mehikasvit valoisille etelä- ja länsi-ikkunoille, jossa ne saavat mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Kaikki mehikasvit eivät kestä suoraa, kovaa auringonpaahdetta. Lajeja on paljon, ja niillä on erityistoiveensa hoidon suhteen.
- Jos kasvin hoito mietityttää, selvitä, missä sitä kasvaa luonnonvaraisena. Mitä paremmin jäljittelet aitoja kasvuoloja, sitä varmemmin kasvi viihtyy.
Näin kastelet mehikasveja
- Pääsääntöisesti mehikasveja kastellaan kasvukaudella kohtuudella, kerran kahdessa viikossa tai vain kerran kuussa, ja talvella vielä maltillisemmin. Jotkut kasvit jätetään lepoaikaan kokonaan kastelematta.
- Tarkkaile mullan kosteutta ja lehtiä: jos multa on kuiva ja lehdet nahistuvat, kasvi kaipaa vettä. Muista, että mehikasvit ovat herkkiä mätänemään, jos niitä kastelee liikaa. Mieluummin liian vähän kuin liian paljon vettä!
- Mehikasvit eivät kaipaa lannoitusta. Voit toisinaan lisätä kasteluveteen merileväuutetta tai vähätyppistä kaktuslannoitetta.