Isovanhempien 90-luvun pakettitalosta tuli Meri-Tuulin ja Ollin perheen moderni mökki – "Tartumme toimeen, kun idea iskee"
Sisustus
Isovanhempien 90-luvun pakettitalosta tuli Meri-Tuulin ja Ollin perheen moderni mökki – "Tartumme toimeen, kun idea iskee"
Meri-Tuuli ja Olli Laaksonen remontoivat Ollin isovanhemmille kuuluneesta 90-luvun pakettitalosta modernin kakkoskodin, joka muutti koko perheen elämää.
30.1.2023
 |
Avotakka
Kustavin kakkoskoti on Laaksosille paikka, jossa voi rentoutua sekä viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Valmistakka sai uuden ilmeen kaakelimaalilla.

Kun koronaepidemia sulki ihmiset koteihinsa, Turun keskustassa lastensa kanssa asuvat Meri-Tuuli ja Olli Laaksonen huomasivat kaipaavansa rauhallista pakopaikkaa, jossa tehdä etätöitä ja viettää vapaa-aikaa.

He olivat haaveilleet jo jonkin aikaa omasta mökistä meren rannalla. Mieluisa paikkakin oli katsottuna Kustavista Ollin suvun mailta. Vaihtoehtoja oli kaksi: rakentaa uusi mökki pienelle saarelle tai remontoida Ollin lapsuudenkodin naapurissa tyhjillään oleva 90-luvun talo, joka oli kuulunut Ollin isovanhemmille.

Ennen remonttia: Punainen 90-luvun pakettitalo muuttui täysin mustalla maalilla, suurilla ikkunoilla ja lehtikuusesta valmistetuilla terassi­alueilla.

Keväällä 2020 Laaksosten toive toteutui, kun talon kohtalosta alettiin puhua sukulaisten kesken. Meri-Tuuli ja Olli ilmoittivat olevansa kiinnostuneita remontoimaan siitä ympärivuotisen mökin perheelleen. Muutostyöt aloitettiin heti samana keväänä, ja nopeasti talo koki täydellisen muodonmuutoksen. Punainen julkisivu maalattiin mustaksi ja osa ikkunoista vaihdettiin suuremmiksi. Meren puolelle lisätiin suuret ikkunat ja taloa kiertämään isot terassialueet.

Huonejärjestystä muutettiin seiniä kaatamalla ja siirtämällä keittiön ja vessan paikkaa. Entisestä takkahuoneesta tehtiin vanhempien makuuhuone. Talon toiseen päähän sisustettiin vierashuone sekä lastenhuone Alvarille ja Fridalle. Näin kaikilla on tilaa ja omaa rauhaa.

Meri-Tuuli ja Alvar nauttivat kakkoskodin rauhasta. Oleskelutilan laudoista tehty seinä on Ollin käsialaa. Matot on hankittu Askosta ja sohva Jyskistä. Keinutuoli on Ollin enon vanha perintökaluste. Iskun vanha sohvapöytä löytyi mökistä ja se päivitettiin mustalla maalilla.
Merenpuoleisella seinällä oli aiemmin vain pieni ikkuna. Suurten ikkunoiden ja lasiliukuovien ansiosta sisältä avautuu esteetön näkymä merelle.

Kakkoskoti merkitsee meille…

yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa sekä sujuvampaa ja helpompaa arkea. Mökki on meille paikka, jossa voimme rentoutua ja lomailla, mutta myös tehdä etätyötä. Arkea helpottaa vieressä asuva mummi, joka katsoo lapsia, kun me teemme töitä. Tämä paikka on muuttanut elämäämme. Sen merkitys korostui korona-aikana, kun ei voinut matkustaa. Kakkoskoti tyydytti tarvetta olla muuallakin kuin kotona.

Perheen lempipaikka on yhtenäinen keittiö ja oleskelutila. Iso ruokapöytä on Ollin vanhempien vanha. Vanhat koulutuolit ovat peräisin Meri-Tuulin äidin työpaikalta. Lamppu on löytö kustavilaisesta antiikkikaupasta.
Keittiö hankittiin Ikeasta ja laatat Pukkilasta.

Ihastuimme paikassa erityisesti…

saaristotunnelmaan ja historiaan. Meri ja luonto kiehtovat ympäri vuoden. Uimme ja saunomme paljon, ja etenkin Alvar on innostunut kalastamaan. Läheisissä metsissä on hyviä juoksupolkuja ja luontopaikkoja, joissa käymme lasten kanssa retkillä. Lähellä on myös kivoja päiväretkikohteita, kuten Rahin kotieläintila, Kustavin savipaja ja Peterzens. Viime kesänä hankimme vuoden 1975 veneen, jolla voi tehdä päiväretkiä. Olemme käyneet muun muassa Nauvossa, Isokarilla, Uudessakaupungissa ja Ahvenanmaalla.

Jotta oleskelutilasta ja keittiöstä saatiin yhtenäinen, avoin ja valoisa tila, talosta poistettiin vaatehuone, eteinen ja väliseiniä, ja wc siirrettiin kylpyhuoneen yhtey­teen. Vasemmalla nurkassa sijaitseva sähkökaappi on piilotettu koteloimalla se seinän kanssa yhtenäiseksi.
Musta avokeittiö luo kontrastia puupinnoille sekä vaaleille tekstiileille ja kalusteille.

Kakkoskodin sisustajina olemme…

epäjohdonmukaisia. Meillä ei ole suurta sisustus­filosofiaa vaan remontoimme ja sisustamme fiiliksen mukaan, ja fiilis vaihtuu usein. Emme harkitse mitään pitkään, vaan tartumme toimeen, kun idea iskee. Esimerkiksi kalusteiden paikat vaihtuvat usein, tarvittaessa vaikka keskellä yötä. Tykkäämme tehdä paljon itse. Rakastan tuunata kaikkea ja antaa vanhoille kalusteille uutta eloa. Itse tekemällä säästää myös rahaa.

Tv-huone muuttuu helposti vierashuoneeksi. Sohvapöytä on Ollin isovanhempien vanha. Seinähylly on itse tehty.
Olli ja Meri-Tuuli ovat tehneet mahdollisimman paljon itse. Vierashuoneen penkki on Ollin tekemä. Se syntyi seinän ylijäämälaudoista. Venetsiatuoli on kirpputorilöytö.

Kesäkodin tunnelma syntyy…

yhdistelemällä uutta ja vanhaa. Olemme yrittäneet hyödyntää vanhaa, esimerkiksi talosta löytyneitä kalusteita. Perittyjä ja löydettyjä kalusteita on yhdistelty Ikeaan ja muutamiin designlöytöihin.

Vanhempien makuuhuoneen tummat pinnat toimivat hyvänä pohjana lasten tekemällä taiteelle. Lipasto on perintökaluste ja peilikaappi Ikeasta.
Mökillä poltetaan kynttilöitä ympäri vuoden. Korkea kynttilänjalka on Iittalan Nappula. Öljykynttilä on kirpputorilöytö.

Tärkeitä aarteita ovat…

Kustavin savipajalta hankitut värikkäät lasiastiat, lasten tekemä taide sekä Alvarin ja mummin keräämät luonnonkukat. Emme kiinny helposti tavaroihin vaan kasveihin ja kauniisiin esineisiin.

Kakkoskodissa olemme panostaneet…

ikkunoihin ja liukulasioveen. Merenpuoleisella seinällä oli aiemmin vain pieni ikkuna. Suurten ikkunoiden ansiosta koko talon ilme muuttui. Liukuoven ansiosta oleskelutilasta pääsee helposti ulos terassille.

Värikkäät ja leikkisät lasiastiat on hankittu läheiseltä Kustavin savipajalta.
Fridan ja Alvarin yhteisessä huoneessa on tilaa leikeille ja nukkumiselle. Lipastot on hankittu Ikeasta. Mattona toimii Meri-Tuulin mamman tekemä ryijy. Seinillä on lasten tekemää taidetta.

Erityisen onnistunut ratkaisu…

on yhtenäinen keittiö ja oleskelutila. Siirsimme vessan kylpyhuoneen yhteyteen ja poistimme vaatehuoneen, eteisen ja väliseiniä, jolloin tilasta tuli avoin. Olohuoneen puuseinä on Ollin taidonnäyte. Se oli työläs ja kallis, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.

Suuret merenpuoleiset ikkunat, lasiovet ja terassi muuttivat koko talon ilmeen.

Lempipaikkamme…

on kesällä ulkona terassilla. Piha tuntui aiemmin kylmältä ja tuuliselta, mutta ensi töiksemme rakensimme etelänpuoleiselle, suojaisalle seinustalle terassin, jossa voi oleskella sohvalla ja ruokailla pitkän pöydän ääressä. Toinen lempipaikkamme on Drop-allas, josta nauttii koko perhe.

"Olohuoneen puuseinä on Ollin taidonnäyte. Se oli työläs ja kallis, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen."
Meri-Tuuli Laaksonen

Haaveilemme…

että saisimme talon viimeisteltyä. Samaan aikaan pelkään, ettei täällä ole koskaan valmista, kun keksimme aina jonkin uuden projektin. Haaveilemme myös puusaunasta ja lämmitetystä kasvihuoneesta, jossa voisi kasvattaa tomaatteja ja nauttia dinnereitä tunnelmavalaistuksessa.

Mökkiä kiertää terassialue.

Hienoin hetki kesäkodissamme…

on tähän mennessä ollut aina jonkin ison remontti­etapin valmistuminen. Se, kun keittiö valmistui ja saimme kokata ensimmäistä kertaa. Tai se, kun lattia valmistui ja näimme ensimmäistä kertaa, miltä täällä tulee näyttämään.

Kustavissa sijaitseva 95-neliöinen talo, joka kuului aiemmin Ollin isovanhemmille. 1990-luvulla valmistunut pakettitalo on uusittu kokonaan.
2 kommenttia