
Miten painovoimainen ilmanvaihto toimii?
Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ulko- ja sisäilman lämpötilaerojen sekä tuulen aikaansaamaan ilman liikkeeseen. Talvella painovoimainen ilmanvaihto toimii hyvin, koska sisällä on lämpimämpää kuin ulkona. Kesäaikana, kun sisä- ja ulkolämpötiloissa ei ole suurta eroa, ilmanvaihto on usein puutteellista.
Painovoimaisen ilmanvaihdon perusidea on edelleen toimiva. Se kuitenkin edellyttää, että taloon saadaan tuotua korvausilmaventtiilien kautta riittävä määrä puhdasta ilmaa, joka kiertää esteittä talon kaikissa tiloissa. Myös käytetty ilma on saatava poistumaan ulos tehokkaasti niin sanotuista kodin likaisista tiloista.
Mikä voi haitata painovoimaista ilmanvaihtoa?
Sisäilman ongelmat syntyvät hyvin yleisesti siitä, että korvaus- ja poistoilmaventtiilit puuttuvat kokonaan tai ne on jostain syystä tukittu. Tällöin kyse ei ole huonosti toimivasta painovoimaisesta ilmanvaihdosta vaan siitä, että ilmanvaihtojärjestelmää ei ole lainkaan.
Ilmanvaihto heikentyy myös, jos talon sisältä puuttuvat siirtoilmareitit eli sisäovien ala- tai yläpuolella ei ole vähintään viiden millimetrin korkuisia ilmarakoja tai poistoilmakanavistoissa on pitkiä vaakavetoja, joihin ilma jää seisomaan.
Painovoimaisen ilmanvaihdon suodattimissa merkittäviä eroja
Korvausilmaventtiilit asennetaan makuu- ja olohuoneisiin yleensä ikkunan yläpuolella. Peukalosääntö on, että yksi tuloilmaventtiili riittää tuomaan riittävästi raitista ilmaa 20 neliön huoneeseen. Venttiilien avulla korvausilma saadaan sisään hallitusti, jolloin se ei puske sisään väkisin esimerkiksi seinärakenteiden läpi. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa venttiilisuodattimilla varmistetaan, että ulkoilman epäpuhtaudet eivät pääse sisäilmaan.
Painovoimaisen ilmanvaihdon suodattimissa on suuria eroja. F7-luokan hienosuodatin on hyvä valinta. G-luokan suodattimet pitävät karkeamman aineksen ulkona talosta kuin F-luokan laitteet. Suodattimet pitää puhdistaa tai vaihtaa säännöllisesti, jotta ne toimivat tehokkaasti.
Painovoimaisessa ilmanvaihdossa poistoilmaventtiilit puolestaan varmistavat, että hiilidioksidipitoinen, epäpuhtauksia sisältävä ilma poistuu talosta tehokkaasti. Poistoilmaventtiilit sijoitetaan keittiöön, pesutiloihin, wc:hen ja varastoon.
Puhaltimet tehostamaan painovoimaista ilmanvaihtoa
Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen on mahdollista tulo- tai poistoilmapuhaltimilla. Ilmanvaihdon energiatehokkuutta, ilman liikkumista ja asumismukavuutta voidaan parantaa esimerkiksi esilämmittämällä kylmää korvausilmaa ja ottamalla poistoilmasta lämpöä talteen.
Asumismukavuus kohenee myös hankkimalla raitisilmaventtiilin yhteyteen tuloilmalaitteen, joka sekoittaa kylmää ulkoilmaa ja lämmintä sisäilmaa keskenään ehkäisten vedontunnetta.
Vaikka ilmanvaihto pysyisi pääosin painovoimaisena, sitä voidaan avittaa etenkin hankalissa tiloissa lämmön talteenottavilla huonekohtaisilla ilmanvaihtokoneilla. Koska ilmanvaihtokoneet tuovat sisään raitista ilmaa ja poistavat saman verran käytettyä, ne eivät aiheuta taloon voimakasta alipainetta, joka saattaisi tuoda asuntoon likaista korvausilmaa hatarien rakenteiden läpi.
Ilmanvaihtoratkaisut täytyy aina suunnitella. Yksittäisten venttiilien lisääminen ei välttämättä auta, jos kokonaisuutta ei ole mietitty toimivaksi. Aina kannattaa myös varmistaa, että valitut tuotteet soveltuvat Suomen olosuhteisiin.
Ilmanvaihtoasioihin vihkiytymättömän on parempi jättää järjestelmän suunnittelu ammattitaitoiselle LVI-suunnittelijalle. Näin taloon saadaan toimiva ilmanvaihto, jolla varmistetaan sekä terveellinen sisäilma että talon rakenteiden pysyminen kunnossa.