Kotivinkki

Paina paperille jälkiä luonnosta – katso helpot ohjeet ja ilahduta ystävää kasvipainetuilla korteilla!

Paina paperille jälkiä luonnosta – katso helpot ohjeet ja ilahduta ystävää kasvipainetuilla korteilla!
Juuri nyt on hyvä aika kerätä luonnosta lehtiä, siemenkotia ja sulkia. Kun käytät niitä leimasimina, saat painettua kauniita kortteja ja pieniä lahjoja ystäville.
Julkaistu: 6.9.2018

Tarvikkeet:

  • tuoreita lehtiä, siemenkotia, heinän varsia tai sulkia
  • akryylimaaleja, kalkkimaaleja tai pigmenttivärin leimasinvärityynyjä
  • sanomalehden sivuja tai vanha lakana
  • papereita, kartonkeja ja korttipohjia
  • sivellin tai tela.

Näin onnistut kasvipainannassa

  1. Suojaa pöytä sanomalehden sivuilla tai vanhalla lakanalla.
  2. Pursuta valitsemaasi maalia kertakäyttölautaselle tai muulle alustalle. Akryylimaalien tai kalkkimaalien värisävyjä voit sekoittaa itse. Älä silloin sekoita värejä täysin tasaiseksi: värivaihtelu tuo elävyyttä kasvikuvioon.
  3. Levitä maalia kasvinosille siveltimellä tai telalla. Lehtien kuviot ja yksityiskohdat jäljentyvät paremmin, kun levität maalin lehden alapinnalle. Jos käytät leimasinvärityynyä, aseta lehti yläpuoli pöytää vasten ja alapuoli ylöspäin. Painele värityynyllä väriä lehden alapinnalle. Paina kuvio paperille.
  4. Paina kuviot paperille, kartongille ja korttipohjille. Vanhan kirjan kellastuneet sivut sopivat hyvin myös kasvipainantaan. Voit myös painaa luonnonkuvioita kankaalle. Valitse silloin kankaanpainantaan sopiva, lämpökäsittelyn vaativa kangas­maali.
  5. Laita lehtikuvio painettavan materiaalin päälle maalipuoli alaspäin. Paina päälle talouspaperiarkki tai pala sanomalehteä ja painele tasaisesti, jotta kuvio jäljentyy painettavalle materiaalille. Herkät lehdet ja sulat kannattaa sivellä puhtaalla siveltimellä, jotta painettava lehti tai sulka pysyy paikallaan eikä rikkoonnu.
Käytä kasvipainantaan kalkkimaaleja, akryylivärejä tai pigmenttivärin leimasinvärityynyjä. Kalkkimaalien luonnollisista ja pehmeistä sävyistä syntyy kaunis mattapinta. Selkein kuvio muodostuu leimasinvärityynyllä. Se jäljentää herkätkin lehtiruodit ja kuviot.
Ruusunlehtien selkeistä lehtiruodeista jäljentyy hieno kuvio. Sivele väriä lehden nurjalle puolelle ja aseta lehti painettavalle pinnalle.
Painele ruusunlehteä alustaan, jotta lehtiruoti ja yksityiskohdat tulevat hyvin esiin.
Irrota lehti varovasti, jotta painetun kuvion reunat pysyvät selkeinä. Samalla lehdellä voi kuvioida muutaman kerran.
Voit painaa kuvioita myös kukilla ja siemenkodilla. Esimerkiksi unikon siemenkodasta syntyy tähtimäinen kuvio.
Kerää kauniit linnunsulat talteen ja pese ne huolellisesti. Sulkia voi käyttää koristeena sellaisenaan mutta myös askarteluun. Harakan, variksen, naakan ja lokin sulilla painat sulkakuvioita esimerkiksi korttiin.
Kuvioi tavallisen muistikirjan kansi kasveilla tai sulilla persoonalliseksi. Valitse selkeämuotoinen sulka ja maalaa se tasaisesti kalkkimaalilla. Aseta sulka varovasti muistikirjan kannen päälle ja painele tasaisesti. Sivele pintaa puhtaalla siveltimellä, ennen kuin irrotat sulan.
Saniaisen lehden hienot yksityiskohdat jäljentyvät paperille, kun käytät leimasinväriä. Painele lehteä leimasintyynyllä ja paina kuvio paperille.
Kommentoi »