Päätös muuttaa 700 kilometrin päähän syntyi minuutissa: "Emme olleet ikinä käyneet Hämeessä, mutta päätimme olla pelottomia"
Sisustus
Päätös muuttaa 700 kilometrin päähän syntyi minuutissa: "Emme olleet ikinä käyneet Hämeessä, mutta päätimme olla pelottomia"
Vaikka Heidi ja Onni Vähäsöyrinki ehtivät jo asettua asumaan Rovaniemelle, heitä kutkutti ajatus muutosta muualle. Nyt he asuvat Tuuloksen kylässä kauniissa rintamamiestalossa, joka on sisustettu puuseppänä työskentelevän Onnin taidonnäytteillä.
4.5.2018
 |
Unelmien Talo&Koti

Muutto napapiirin tuntumasta Hämeeseen toi Heidin elämään pelkästään iloa. Sienna-tytär syntyi, molemmat puolisot löysivät mieleisen työn, ja nyt myös uusi koti, vuonna 1947 rakennettu rintamamiestalo, on saatu kuntoon.

Talo sijaitsee kauniilla paikalla mäen päällä, ja sitä ympäröivät metsät ja niityt. Naapureina on mökkiläisiä.

Mikä teidät vei Tuulokseen?

Halusimme vaihtaa maisemaa ja kokeilla elämää muualla. Onni on ammatiltaan puuseppä, ja hän oli ajatellut hakea Fiskarsiin töihin. Kohtalo puuttui peliin, kun hänen entinen työnantajansa sattui soittamaan sopivalla hetkellä. Tämä oli muutama vuosi aikaisemmin avannut Tuuloksessa puusepänverstaan. Nyt hän houkutteli Onnia joukkoon. Minuutissa päätimme tarttua tilaisuuteen!

Keittiökaapit ovat Onnin tekemät. Suunnitelmissa on lisätä vielä yläkaappeja. Vetolaatikkoon integroitu jääkaappi on osoittautunut toimivaksi.
”Koti on koti vasta sitten, kun koko perhe tuntee olonsa viihtyisäksi”, Heidi arvelee. Tällä ajatuksella hän on sisustanut oman rintamamiestalonsa.
Keittiön pöytä hankittiin Tori.fistä. Pikkutuolit ovat 1950-luvun koulutuoleja. Oiva-jakkara on Puusepänliike Hanneksen mallistosta.

Miten teidät otettiin vastaan?

Tosi hyvin. Kotiuduimme melkein heti. Emme olleet ikinä käyneet Hämeessä, mutta päätimme olla pelottomia. Olin juuri aloittelemassa tradenomiopintoja Rovaniemellä. Luovuin paikasta mutta toteutin unelmani Hämeenlinnassa. Olemme saaneet täältä ystäviä, minullakin on työpaikka, ja mikä parasta, Sienna syntyi täällä. Elämämme on onnellista ja rauhallista.

Miten löysitte nykyisen kotinne?

Muutimme ensin Hauholle ja sieltä vuokralle Tuuloksen kylään. Nappasin kerran kauppareissulla mukaan asuntolehden, jossa oli kiinnostava ilmoitus. Oman talon osto oli siihen saakka tuntunut kovin kaukaiselta ajatukselta. Lähdimme kuitenkin katsomaan kohdetta, ja tässä ollaan.

Pariskunta halusi säilyttää kulkuyhteyden keittiöstä Siennan huoneeseen, koska se kuuluu rintamamiestalon tyyliin. Liesituuletin on Ikeasta, allas on Franken Mythos.
Kolmivuotiaan Siennan lempipuuhaa on kieppua isän tekemissä voimistelurenkaissa. Seinissä on Clas Ohlsonin Copper green -maalisävy.
Isä nikkaroi tyttärelleen lokerikon vanhan parisängyn pohjalevystä. Tärkeille tavaroille on hyllyjä ja koukkuja.

Mikä paikassa miellytti teitä?

Ihastuimme rintamamiestalon tunnelmaan ja varsinkin sitä ympäröivään tonttiin. Talossa on kolme huonetta ja keittiö, ja neliöitä on noin 80. Pihalta näemme Tuulosjärven ja sen rannoilla laiduntavat lehmät. Kotitiemme varrella on ainoastaan kesämökkejä, joten liikenne on hyvin vähäistä.

Ikean Söderhamn-sohva löytyi paikalliselta Facebook-kirpparilta. Se on melko iso pienehköön tilaan, joten sopivampi on hankintalistalla.
K-tuoli oli Onnin ja Heidin pitkäaikainen haave. Lattiavalaisin on Ikean Hektar, ja sohvapöytänä on Puusepänliike Hanneksen lastenpöytä. Kesällä on tarkoitus uusia alaekeraan ikkunat. Ne tehdään vanhan mallin mukaan.

Pitikö taloa remontoida?

Ennen muuttoa remppasimme kaksi kuukautta kaksin. Revimme muovimattojen alta lautalattiat esiin, maalasimme pintoja, ja Onni teki uuden keittiön. Lähes koko yläkerta oli kylmää varastotilaa, ja nyt olemme laittaneet senkin kuntoon. Siellä ovat makuutilat ja pieni työpiste. Raivasimme pihaa ja kunnostimme pihasaunan terasseineen. Jossain välissä maalasimme koko talon.

Oletteko tehneet kaiken itse?

Oikeastaan kyllä sähkömiestä ja paria talkookertaa lukuun ottamatta. Meillä ei ollut paljon remppakokemusta, mutta hyvin on sujunut.

Portaat ovat alkuperäiset. Ne käsiteltiin Osmo Colorin öljyvahalla, johon sekoitettiin harmaata. Ikkunan takana on eteinen, uudisosa 1980-luvulta.
Yläkerta haluttiin jättää avoimeksi ja avaraksi.
Yläkerta remontoitiin perusteellisesti pari vuotta muuton jälkeen. Pähkinäpuinen parisänky on Onnin opinnäytetyö.

Miten sisustus on syntynyt?

Onnin kädenjälki näkyy kodissamme kaikkialla. Hän on tehnyt keittiökaapiston lisäksi monia huonekaluja. Suosimme kierrätystä, joten olemme ostaneet kirppareilta kalusteita ja tekstiilejä. Ystävät ovat tehneet lahjoituksia, ja sekoitusta piristää muutama moderni huonekalu. Yksi suosikeistani on K-tuoli, jota himoitsin pitkään. En mieti koskaan sisustustyylejä enkä -trendejä. Tärkeintä on, että koti on perheen mielestä viihtyisä.

Onni rakensi terassin siperianlehtikuusesta. Se on harmaantunut kauniisti ilman käsittelyaineita. Omatekoinen pöytä on samaa materiaalia.
Mansikkapavlovan kanssa tarjotaan raparperimehua, joka on tehty oman puutarhan sadosta.
Sienna viihtyy vanhempiensa mukana pihapuuhissa. Ulkona riittää aina tekemistä.
Pihasauna vaati perusteellisen remontin. Nykyään perhe saunoo siellä ympäri vuoden.
Onni nikkaroi pihasaunaan yhden ison oleskelulauteen ja kaatuneesta pihapihlajan rungosta muutaman pölkkyjakkaran. Vanha ovi muutettiin käteväksi liukuoveksi.
Saunan valonlähteenä on öljylamppuja ja kynttilöitä.
11 kommenttia