Unelmien Talo&Koti

Oven takana odottaa poutataivas! Heidi ja Ada-tytär sisustavat kotiaan vanhoilla kalusteilla, vahvoilla väreillä ja rohkeilla kokeiluilla

Oven takana odottaa poutataivas! Heidi ja Ada-tytär sisustavat kotiaan vanhoilla kalusteilla, vahvoilla väreillä ja rohkeilla kokeiluilla
Tavanomaisen kerrostalon oven takaa aukeaa ihmemaa, jossa sisustusratkaisuja tehdään railakkaalla huumorilla ja rohkeudella. Taivaskaton alla on hyvä levähtää ja uppoutua helteisten kesäpäivien muistoihin. Olemme tulleet helsinkiläisten Heidi Linsénin ja Ada-tyttären kotiin.
Julkaistu: 1.3.2021
Heidi Linsén, Ada-tytär, 15, sekä kissat Otto ja Pertti asuvat kolmen huoneen ja keittiön huoneistossa Helsingin Vallilassa. Neliöitä on 60.
Heidi Linsénin suosikkeja olivat aina olleet 1930-lukua vanhemmat talot korkeine kattoineen ja ikkunasyvennyksineen. Siksi hän yllätti itsensäkin ihastumalla vuosimallia 1961 olevaan huoneistoon, jonka tyyli oli aivan toinen. Heidin ja teini-ikäisen Ada-tyttären käsissä asunnosta on kuoriutunut persoonallisuutta pursuava kotipesä.
Olohuoneen seinää koristaa Helanderin huutokaupasta löydetty asekuvakokoelma. Pertti-kissa poseeraa Laitalan tuolilla.
Eteisessä Laitalan mal­­lis­ton peili ja osa kehyksistä saivat kultamaali­käsittelyn. Jakkara on kierrätyskeskuksesta. Sen kannen alla säilytetään hanskoja. Heidi vaihtoi verhoilukankaan ja maalasi kalusteen poikkeuksellisesti valkoiseksi.

Mikä sai sinut innostumaan juuri tästä asunnosta?

Huonejärjestys, valoisuus, toimivuus ja tietty flow herättivät rakkauden ensi silmäyksellä. Hukkaneliöitä ei ole, joten asunto tuntuu kokoaan suuremmalta. Tämä on täydellinen kompromissi äidin ja tyttären erilaisista toiveista: minun oli mahdotonta luopua kaupungin sykkeestä, ja Ada kaipasi luontoa. Nyt taustalla kuuluu ratikan kirske, ja makuuhuoneesta näkyy vihreää silmänkantamattomiin.
Haluan kotiin runsautta, iloa ja huumoria Peppi Pitkätossun ja Ihmemaan Liisan tyyliin.
Heidi on maalannut keittiön seinän raidalliseksi. Kattovalaisin on Dallapén puistokirppikseltä. Peilien tehtävänä on lisätä tilantuntua ja valoa.
Olohuoneen rokokoosohva on Tori.fistä. Sohvapöytänä toimii kierrätyskeskuksesta löytynyt pouf ja Pauli Vuorisalon taidelautanen. Kellot ovat Helanderin huutokaupasta.
Viherkasvinurkkauksessa on varsinkin talvisin viidakkotunnelmaa. Kissatyynyn Heidi ompeli Pariisista ostamastaan kankaasta. Vanhemmilta lahjaksi saatu valaisin on Lisa Johansson-Papen suunnittelema. Nyt siinä on kasvivalot. Ada hellii Otto-kissaa.

Taisitte päästä aika vähällä remontilla?

Kyllä, maalasin vain edellisen asukkaan elämän jäljet piiloon. Muut­taessamme tyylini oli liki minimalistinen ja valkoinen. Kyllästyn kuitenkin nopeasti ja olen utelias ja rohkea kokeilija, joten nyt joissain huoneissa on jo kolmas seinäväri. Tyylikin on muuttunut.

Olet persoonallinen sisustaja. Mikä ohjaa sinua hankinnoissa?

Lähtökohtia ovat aina tarve ja toimivuus, vaikka sitä ei ehkä maksimalistista uskoisikaan. Viimeisimmät isot hankinnat, chippendale-työpöytä Huutokauppa Helanderilta ja jo elämää nähnyt antiikkikaappi Tori.fistä, olivat monen kuukauden etsinnän tulos. Pöytä palvelee sekä tyttären koulupöytänä että molempien taideprojekteissa. Kaappi puolestaan kätkee taidetarvikkeemme.
Äidin ja tyttären yhteisessä ateljeenurkkauksessa tehdään läksyjä, luodaan taidetta ja toteutetaan huikeita ideoita. Massiivinen antiikkikaappi veti liiaksi huomiota itseensä, joten Heidi maalasi sen mustaksi. Mallinukke on lunastettu muutamalla eurolla ystävän liikkeestä.
Makuuhuoneen seinällä roikkuu muutama Heidin maalaama akvarelli, kuva hänen malliajoiltaan sekä printtejä suosikkielokuvasta Le Ballon Rouge vuodelta 1956.
Laitalan sänky löytyi Tori.fistä ja sai keltaisen maalipinnan.
Kun isäni menehtyi vaikeaan sairauteen, sain energiaa maalaamalla olohuoneen keltaiseksi.

Sinulla on kauniita vanhoja esineitä. Kerro kiinnostuksestasi!

Vintage- ja antiikkihuonekalut ovat kestäviä valintoja parhaimmillaan. Antiikkia arastellaan aivan turhaan. Esineet on luotu käyttöön. Ne ovat usein myös melko helppoja huoltaa, korjata ja jopa uudistaa esimerkiksi maalaamalla. Minua puhuttelevat vanhojen esineiden tarinat, sekä oikeat että kuvitellut. Rakastan tutkia esineiden historiaa ja heittäytyä eri aikakausien mielenmaisemiin.

Ovatko värit sinulle tärkeitä?

Oi, kyllä! Maalaan uudet värit seinille aika herkästi mielialan mukaan. Nykyinen musta on ryhdikäs ja luo lämpimän, pesämäisen tunnelman. Se toimii myös upeana taustana esineille ja tauluille. Tummia sävyjä vältellään usein, koska niiden pelätään pienentävän ja pimentävän, mutta esimerkiksi Adan huone avartui mattamustalla maalilla. Tietyssä valossa se tuntuu lähes äärettömältä. Väreillä on myös helppo tuoda harmoniaa runsaaseen sisustukseen.
Adan huoneen sairaalasänky 1900-luvun alusta on lahja rakkaalta. Heidi löysi sen pariksi lähes identtisen nukensängyn. Taulut Ada on valinnut itse kotona jo olemassa olevista.
Heidi toteutti Adan huoneessa tyttären idean jumalten verilöyly -aiheisesta maalauksesta, jossa katto on taivas, seinät mattamustat ja kultaisten kattolistojen alta valuu haavoittuneiden jumalten veri kultamaalin muodossa.
Rakastan kontrasteja sekä väreissä, tyyleissä, tekstuureissa että mittasuhteissa.
Ada keräilee Littlest Pet Shop -hahmoja. Niitä on jo lähemmäs 300 kappaletta.
Hahmot ovat saaneet arvoisensa paikan isoisoäidiltä peritystä rokokoovitriinistä. Heidi-äiti katseli kaappia haikeana jo lapsena ja haaveili, miten upean palatsin siitä olisi saanut Barbie-leikkeihin. Nyt kaappi ilahduttaa sekä äitiä että tytärtä petsien näyttämönä.

Paljasta jokin sävähdyttävä sisustusratkaisu kotoanne?

Kattomaalaukset! Ajatus syntyi Rooman-matkalla pari vuotta sitten. Halusimme tuoda kotiin hippusen kaupungin tunnelmaa. Ada keksi maalata huoneeseensa taivaskaton. Lopputulos oli niin ihastuttava, että maalasin samantyylisen katon muihinkin tiloihin. On ihanaa heittäytyä hetkeksi selälleen ja uppoutua katossa väreilevän heinäkuisen iltapäivän pysähtyneisyyteen.
Tämä on täydellinen unelmakoti. Paremmaksi sen tekisi vain sijainti Pariisissa tai Roomassa.
Tuulikaapin seinällä oleva uskonnollissävytteinen kokoelma ilahduttaa Heidiä päivittäin. Esineet ovat suurimmaksi osaksi kirppislöytöjä.
Heidin ja Adan kotitalo on rakennettu vuonna 1961. Vaikka Vallila kuuluu Helsingin kantakaupunkiin, siellä on kerrostaloista huolimatta kylämäinen tunnelma. Luonto ja palvelut ovat lähellä.
Katso lisää kuvia Heidin Instagram-sivulta: @bedlaminterior
6 kommenttia