Sauli ja Jennihän ne siinä! Oululainen perheenäiti tekee julkkisten muotokuvia hamahelmistä – ”Tämä on ihan paras keino rentoutua”

Sauli ja Jennihän ne siinä! Oululainen perheenäiti tekee julkkisten muotokuvia hamahelmistä – ”Tämä on ihan paras keino rentoutua”
Kati Rasmus on kasannut pikkuisista muovihelmistä kookkaita muotokuvia esimerkiksi Saara Aallosta, Lauri Markkasesta ja presidenttiparista. Pikkutarkka harrastus on sopivaa vastapainoa kolmivuorotyölle.

Kili-kili-kili. Tuttu ääni kantautuu siivouspäivänä monesta lastenhuoneesta, kun imuri nielee lattialta hamahelmiä. Pikkiriikkiset hamahelmet ovat tuttuja myös oululaiselle Kati Rasmukselle, 49. Hän on perheenäiti, joka harrastaa julkkiskuvien tekemistä. Omat hamahelmikuvansa ovat saaneet esimerkiksi popparit Saara Aalto ja Jenni Vartiainen.

Saara Aallon värikäs kuva on yksi Katin omia suosikkeja. Kaikki jutun kuvat Kati Rasmus.
Esimerkiksi Sauli Niinistön ja Jenni Haukion yhteiskuvassa on hurjat 12152 helmeä.

Harrastus sai alkunsa, kun Kati kolmisen vuotta sitten alkoi tehdä hamahelmitöitä yhdessä lastensa kanssa. Nyt lapset ovat 8- ja 6-vuotiaat ja äiti perheestä se, joka on harrastuksesta innostunein.

– Teimme lasten kanssa aluksi kukkia ja muita perinteisiä kuvioita. Aloin ajatella, että olisi hauskaa tehdä hieman vaikeampia töitä. Löysin sovelluksen nimeltä Photo Pearls, joka auttaa asettelemaan helmet paikoilleen. Siitä se sitten lähti, kertoo Kati.

Hamahelmet ovat kolmivuorotyötä tekevälle lähihoitajalle paras mahdollinen tapa rentoutua. Ajatukset siirtyvät takuulla pois töistä, kun helmiä asettelee paikoilleen pinseteillä.

– Pinsetit ovat sitä paitsi minulle tuttu väline, kun olin aikoinaan Nokian tehtaalla kokoajana, Kati kertoo.

Yhteen työhön Kati saa kulumaan aikaa yleensä joitakin päiviä, ja helmiä kuluu tuhansia. Esimerkiksi Sauli Niinistön ja Jenni Haukion yhteiskuvassa on hurjat 12152 helmeä.

Presidenttiparin kuvan tekemiseen kului Katilta aikaa lähes viikon verran.

Vaikein vaihe odottaa aina loppuvaiheessa: silittäminen. Pieniä hamahelmilautoja pitää yhdistellä toisiinsa, ja silloin helmiä usein irtoaa ja lentelee.

– Esimerkiksi Jennin [Haukio] pää putosi maahan silittäessä, naurahtaa Kati.

Kun työ on valmis, Kati kehystää sen muistoksi. Osa töistä on ystävillä, ja onpa jokunen päätynyt itse työn esikuvallekin. Saara Aalto esimerkiksi on saanut oman kuvansa itselleen.

– On tietenkin ihan parasta, jos kohde näkee kuvansa ja tykkää siitä. Tulee tosi hyvä mieli, kun saa kiitosta työstä, Kati kertoo.

Katin uusin tuotos on Anna Puun muotokuva.
Putous-hahmojen potrettiin Kati sai kulumaan 16991 hamahelmeä.
Mallina olevan kuvan on hyvä olla mahdollisimman selkeä ja tarkka. Hyvä esimerkki on mustavalkoinen kuva tv-juontaja Kristoffer Ignatiuksesta.
Kyläkauppias Sampo Kaulanen värikkäinä hamahelminä.

Kati haaveilee, että voisi toimittaa perille myös presidenttiparin kuvan.

– Toistaiseksi se nojaa seinää vasten pakastimeni takana.

Hamahelmiaskartelua Kati suosittelee kaikille, joilla ei ole niskan tai käsien kanssa ongelmia. Helmet ovat edullisia, sillä tuhannen helmen pussi maksaa noin 1,5 euroa. Harrastus ei hänen mielestään vaadi edes erityistä taiteellista lahjakkuutta.

– Minähän en itse osaa edes piirtää!

Venäläinen koripallofani tarjoutui ostamaan Katilta Lauri Markkasen kuvan, mutta toistaiseksi työ on kuitenkin edelleen Katin kotona.

Lisää kuvia Kati Rasmuksen hamahelmitöistä löydät hänen Instagram-tililtään @kati.hamahelmi.

Julkaistu: 12.3.2019
1 kommentti