Onko merikonteissa rakentamisen tulevaisuus? Katso 12 huikeaa konteista tehtyä taloa meiltä ja maailmalta

Onko merikonteissa rakentamisen tulevaisuus? Katso 12 huikeaa konteista tehtyä taloa meiltä ja maailmalta
Merikontit ovat kuin valtavia legoja, joita voi pinota vierekkäin tai päällekkäin. Koska teräskonteissa on erityisvahva ja itsekantava runko, niistä voi rakentaa mitä mielikuvituksellisempia koteja.

Tukevasti ilmassa

Tästä kompaktista ranskalaiskodista tuli käsite, kun se valmistui melkein 10 vuotta sitten. Crossbox Housen (Clément Gillet Architects) neljä konttia on sijoitettu päällekkäin ristiin, mikä korostaa nerokkaasti jäykkien ja kantavien teräskonttien mahdollisuuksia. Muoto tekee talosta samaan aikaan modernin ja käytännöllisen, sillä ilmassa leijuvat siivet antavat oivallisen katoksen sekä sisäänkäynnille että autopaikalle.

– Talon arkkitehtuuri on modernia, selkeää, linjakasta ja toimivaa. Rakenteellisesti merikontit on suunniteltu pinottaviksi päällekkäin nurkkapisteistään, joten kyseinen muoto vaatii paljon lisätuentaa. Nämä tuennat on kätketty ulkoverhoiluun, kuten konttimainen ulkoasu muutenkin, arvioi merikonttitaloihin perehtynyt Päivi Aaltio, arkkitehti, SAFA.

Toinen kerros tarjoaa autopaikalle katoksen. Viherkatto puolestaan kerää sadevedet tehokkaasti. Kuvat Clément Gillet Architects
Kolmen makuuhuoneen talossa on 105 neliötä. Suuret ikkunat luovat lisätilan tuntua.

Moderni klassikko

Tämä talo nousi nopeasti maailmanmaineeseen. Containers of Hope (Benjamin Garcia Saxe Architecture) todisti, että 100-neliöisen modernin talon voi rakentaa edullisesti ja ympäristöystävällisesti. Kahdesta kontista ja niiden väliin rakennetuista lasi- ja metalliseinistä tehty talo maksoi vuonna 2011 vain noin 35 000 euroa – tosin Costa Rican hinnoilla.

– Tällainen sopii hyvin väliaikaiseen rakentamiseen, eikä olisi sellaisenaan toimiva esimerkiksi Suomen ilmastossa. Halvaksi ja kirkkaan väriseksi konttirakennukseksi talon arkkitehtuuri on yllättävän hienostunutta ja harmonista, Päivi Aaltio sanoo.

Talo on edullinen asua, sillä se hyödyntää tehokkaasti aurinkosähköä ja luonnollista ilmanvaihtoa. Tuuletusikkunoita on etenkin konttien keskellä olevassa korokkeessa. Kuvat Benjamin Garcia Saxe Architecture
Suurten ikkunoiden ansiosta maisemasta saa kaiken irti. Ikkunat vähentävät myös valaistuksen tarvetta.

Kierrätys kunniassa

Kuten nimikin jo julistaa, tässä chileläistalossa on kyse periaatteesta. Manifesto Housen (James & Mau, Infinski) keskeinen ajatus on kestävä kehitys, ja lähes kaikki rakennusmateriaalit on kierrätetty. Julkisivukin on päällystetty kekseliäästi puulla, joskin alun perin se oli tehty kierrätetyistä kuormalavoista. Rimoitus suojaa kotia auringon paahteelta ja sitoo talvella eristävää ilmaa. Aurinkopaneelit tuottavat lähes kaiken tarvittavan sähkön.

– Rakennus on kekseliäs, roteva, selkeälinjainen ja silti hauska. Onnistunut kokonaisuus, joka on menettänyt osan luonnettaan ulkoverhouksen siistimisen myötä, sillä alkuperäiset valkoiset kuormalavat toivat rakennukseen vielä enemmän luonnetta. Rakennuksessa on rouheutta, ja tietyllä tapaa kuormalavat toivat teolliseen ilmeeseen uutta näkökulmaa, Päivi Aaltio sanoo.

Talon molemmilla sivuilla on kaksi konttia päällekkäin, väliin jäävässä tilassa on lasiseinät. Kuvat Antonio Corcuera
Suurten liukuovien ansiosta taloon saa tehokkaan läpivedon. Terassit laajentavat oleskelualuetta kahteen suuntaan.

Skandinaavista muotokieltä

Tämä talo voisi hyvin seistä Tanskassa, mutta kööpenhaminalaistoimiston (Arcgency) suunnittelema WFH House sijaitsee Kiinan Wuxissa. Talon runko on tehty kolmesta merikontista niin, että kaksi päällekkäistä konttia muodostavat korkean sivun ja yksi matalan. Konttien väliin vedetty vinokatto suojaa suurta oleskelutilaa. Talon julkisivu on bambua, joka ikääntyy kauniisti.

– Talo ei ollenkaan näytä konttirakennukselta edes muodoltaan, sisältä tai ulkoa. Arkkitehtuuri on vähäeleisen kaunista. Kontteja on kuitenkin jouduttu muokkaamaan niin paljon, että herää kysymys, onko niiden käyttö puolusteltavissa enää esimerkiksi taloudellisuudella, Aaltio sanoo.

WFH-talossa on ajateltu ekologisuutta monelta kantilta. Aurinkopaneelit tuottavat osan sähköstä, kattoikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja sadevesikin kerätään talteen. Kuvat Arcgency
Luonto on WFH-talossa lähellä, sillä lasiseinän saa auki monen metrin matkalta.
Kompakti talo on sisältä yllättävän avara. Portaiden päästä alkaa käyntisilta, josta pääsee yläkerran makuuhuoneeseen.

Katto korkealla

Tämäkin huikea konttikoti sijaitsee Costa Ricassa. Casa Incubossa (Maria José Trejos) kahdeksan kierrätettyä konttia on jätetty reilusti esille. Kontit ovat kahdessa jonossa, mutta väliin jätetty lasiseinin varustettu avara oleskelualue sitoo alakerran tilat kiinteästi toisiinsa. Talo on pinta-alaltaan 340 neliömetriä, ja oleskelualueen kohdalla sisäkatto kurottaa aina yhdeksän metrin korkeuteen saakka. Olohuone, keittiö ja etätyötilat on sijoitettu alakertaan, makuuhuoneet yläkertaan.

– Talon arkkitehtuuri kaipaa selkeyttämistä. Terassin keskellä kasvava puu ilahduttaa. Sisältä arkkitehtuuri on onnistuneempaa kuin ulkoa, Aaltio arvioi.

Casa Incubon viilennyksessä ja ilmanvaihdossa hyödynnetään läpivetoa, ja kattorakenne heijastaa pois osan sisälämpötilaa nostavasta auringon säteilystä. Talossa on sadevesien keräysjärjestelmä. Suuret kangaskatokset suojaavat kattopuutarhaa ja siihen liitettyä aurinkoterassia. Kuvat Sergio Pucci
Konttien väliin jäävä oleskelutila on valtava. Talossa on paljon muunneltavia tiloja.
Lasiseinät ovat huikeat. Toisessa kerroksessa käytävät kiertävät koko talon.

Jotain ihan muuta

Chilessä lähellä Santiagoa ja Andien vuoristoa sijaitseva Caterpillar House (Sebastián Irarrázaval) edustaa vahvasti wau-arkkitehtuuria. Loft-henkinen talo on saanut nimensä rinnettä myötäilevästä muodostaan, joka ainakin suunnittelijan mielestä muistuttaa perhostoukkaa. 12 kierrätyskontista, vahvoista palkeista ja suurista lasipinnoista rakennetussa talossa on 350 neliöitä. Jopa uima-allas on valmistettu kierrätyskontista. Tuulten ansiosta talo pärjää ilman viilennystä ja koneellista ilmanvaihtoa.

– Talon arkkitehtuuri on huikaisevan upeaa, konttirakentamista parhaimmillaan. Kontit ovat suhteellisen muokkaamattomia ja lepäävät "hyllyllä". Ilme on voimakas, vahvan teollinen ja konteille sopiva, ja silti rakennus onnistuu kunnioittamaan ympäristöään, Aaltio kommentoi.

Kontit on eristetty ulkopuolelta polyuretaanilla ja päällystetty kauniisti patinoituvilla metallilevyillä. Kuvat Sergio Ricaroruga
Talo ottaa suurten ikkunoiden avulla näkymistä kaikki irti.
Moderni kylpyhuone hakee vertaistaan. Terassille pääsee monesta eri tilasta.
Metalliset tukirakenteet on jätetty reilusti näkyviin.
Vaikka Caterpillar House on hätkähdyttävä ja suuri rakennus, se istuu sulavasti ympäristöönsä.

Moderni kartano

Tässä australialaiskohteessa (Lindendale House, Container Build Group) haluttiin luoda erikokoisia tiloja. Etenkin talon keskelle jäävä oleskelualue on valtava. Rakennuksessa on käytetty 14 isoa konttia, joiden metallipinnat on jätetty näkyviin. Rakennusyhtiö lupaa, että näinkin isot kohteet valmistuvat asumiskuntoon muutamassa kuukaudessa.

– Tässäkin kohteessa näkyy toimiva tapa koota kontteja rakennuksen ulkoreunoille ja käyttää niiden väliin syntynyttä tilaa isomman mittakaavan tilana. Konttien tasakatot on häivytetty erillisellä kattorakenteella. Arkkitehtuuri on ihan toimivaa, vaikka yleisilmeeltään rakennus on synkähkön mahtaileva. Sisätilojen ilme on valoisa ja avara, Aaltio kommentoi.

Lindendale House on kuin moderni versio entisaikojen maatilojen päärakennuksista. Kuvat Container Build Group
Pelkästään olohuoneessa on 116 neliötä, koko talossa 363 neliötä. Sisäkatto nousee 7,4 metriin.

Huomisen visio

Arkkitehdit ovat alkaneet visioida, miten konttien jäykkää rakennetta voisi hyödyntää vieläkin hurjemmilla tavoilla. Joshua Tree Container Housessa (James Whitaker) ajatus viedään pitkälle. Kontit sojottavat keskeltä eri suuntiin kuin piikit siilissä. Osa konteista on asuintilaa, osa toimii valokuiluina. Valkoinen julkisivu vähentää auringon paahteen vaikutusta – tuleehan talo Kaliforniaan autiomaan reunalle.

– Rakennus edustaa sellaista wau-arkkitehtuuria, jossa muoto voittaa aina käytännöllisyyden tai järkevyyden. Rakennus on enemmänkin veistos tai paviljonki kuin asuintalo. Hienosti toteutettu, detaljiikka on viimeisteltyä ja suunnittelu on ammattitaitoista, Aaltio arvioi.

Arkkitehtuuri on vähintään poikkeuksellinen. Huoneistoalaa eri suuntiin kurottavassa talossa on lähes 200 neliötä. Rakentamisen pitäisi alkaa ensi vuonna. Kuvat Whitaker Studio
Oleskelualue ja yhteiset tilat ovat talon keskellä. Ylöspäin suunnatut kontit toimivat valokuiluina.
Monisakarainen talo tarjoaa myös yksityisyyttä.

Tilapäistä mutta kekseliästä

Konttikodit suunniteltiin alun perin tilapäiseen asumiseen, koska lujia, itsekantavia ja muokattavia kontteja on helppo siirtää paikasta toiseen. Nykyään konteista tehtyjen asuntojen ajatellaan soveltuvan etenkin opiskelijoille ja muille ryhmille, jotka tarvitsevat asuntoa vain tietyksi ajaksi. Tilapäisten asuntojen ei kuitenkaan tarvitse olla huonosti tehtyjä tai tylsiä. Tässä hollantilainen esimerkki, josta ei puutu näyttävyyttä tai leikkisyyttä.

– Kontteja voi hyvin käyttää pystyasennossa, jolloin vältytään peruskonttien mataluuden tuomilta ongelmilta. Kontit ovat parhaimmillaan väliaikaisissa asumuksissa, ja tällöin niiden arkkitehtuurikin saa olla räväkää perinteikkäässäkin ympäristössä, Aaltio sanoo.

Hollannin Almeressa kokeiltiin useamman kohteen voimin, miltä tilapäinen asuminen voisi parhaimmillaan näyttää.

Svengaava asuntola

Käytöstä poistetuista siiloista on ideoitu maailmalla asuntoja, mutta tässä ratkaisussa on otettu vielä kontit avuksi. Etelä-Afrikan Johannesburgissa sijaitsevassa Mill Junctionin (Citiq) opiskelija-asuntolassa on käytetty runsaasti kierrätysmateriaaleja, minkä ansiosta kohde on rakennettu poikkeuksellisen edullisesti. Esimerkiksi lämpöpumppujen ja erikoisikkunoiden ansiosta talo kuluttaa myös vähän energiaa. Satoja opiskelijoita majoittavassa kokonaisuudessa on yhteisiä tiloja, kuten kattoterassi, kirjasto ja tietokonehuoneita.

– Rakennus koostuu niin erilaisista elementeistä, että kokonaisuuden ei pitäisi toimia, mutta se toimii! Iloinen, innovatiivinen, absurdi kohde, joka ilahduttaa. Valtava mittakaava ja ränsistyneisyys eivät haittaa, sillä leikillisyys voittaa, Aaltio kiittelee.

Tässä yksitoistakerroksisessa talossa leikitellään muodoilla ja väreillä. Kohde valmistui vuonna 2014. Kuva Fotolia

Suomalainen pioneeri

Duokoti eli Suomen ensimmäinen konttikoti esiteltiin Hyvinkään asuntomessuilla vuonna 2013. Messuilta Jorma Soini ja Päivi Strandén siirsivät 50-neliöisen talon Tuusulan Myllykylään, jossa se on ollut siitä asti määräaikaisella luvalla. Taloa ei ole liitetty kunnallistekniikkaan, vaan puhtaalle ja likaiselle vedelle on omat säiliönsä. Vessakin toimii ekologisesti ilman vettä, mutta sähköt talossa toki on.

– Konstailematon, mukavan oloinen ja kodikas. Perustukset ja sisäänkäyntiramppi olisivat kaivanneet hallitumpaa käsittelyä ja tekniikkaa olisi voinut ulkoseiniltä piilottaa. Alun perin suunnitelmissa ollut koristeellinen maalaus olisi muuttanut konttien ulkonäköä perussinisestä, mutta kustannukset tulivat vastaan. Muutoinkin kustannukset osoittavat, ettei konttirakennus ole välttämättä kovinkaan edullinen edes silloin, kun kontteja ei kohtuuttomasti muutella, Aaltio arvioi.

Kahdesta kontista tehty Duokoti on alkuperäisen konttitaloidean mukaisesti helposti paikasta toiseen siirrettävä. Kahden huoneen ja keittiön talo maksoi 100 000 euroa. Kuvat Paavo Martikainen
Kompakti keittiö sisältää tarvittavat mukavuudet.
Duokodissa olohuone noudattaa kontin muotoa, eli seiniä ei ole suuremmin leikattu auki.

Runko konteista ja autogrillistä

Niina Merta ja arkkitehti Kimmo Lehtola rakennuttivat vuonna 2017 Suomen ensimmäisen vakinaisen rakennusluvan saaneen konttikodin Vihdin Nummelaan. Erikoisen rakenteen erottaa vain talon päätyyn jätetystä kontin ovesta. Ulkomaisten esikuvien tapaan talossa on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja. Esimerkiksi osa ikkunoista ja portaista, terassilaudat sekä kylpyhuonekalusteet ovat kierrätettyjä. Silti konteista rakentaminen ei tullut paljoakaan tavanomaista taloa edullisemmaksi.

– Rakennus on ulkoarkkitehtuuriltaan tavallinen, joskin oudon ikkunaton omakotitalo, johon on lisätty erikoinen kaarevakattoinen osa ja kontin ovi. Grilli ja kontit toimivat siis ikään kuin lisäosina perustalossa. Kontin oven jättäminen esiin on hauska yksityiskohta, joka piristää. Kontin ovi kertoo talon erikoista tarinaa heti ja tunnistettavasti, Aaltio sanoo.

129-neliöisen talon alakerta on tehty neljästä vanhasta merikontista ja entisestä autogrillistä, yläkerta pitkästä tavarasta. Grillikioski kaarevine kattoineen erottuu selvästi muusta talosta. Kuvat Juha Juntto
Konttien aaltoileva pinta ja pienet kolhut saivat jäädä näkyville Niinan ja Kimmon talossa. Huolellisesti puhdistetut metallipinnat on ruiskumaalattu kolmeen kertaan.
Lastenhuone noudattaa kontin muotoa, mutta lähes kaikkialla muualla konttien seiniä on avattu avarampien tilojen tieltä.
Julkaistu: 9.11.2018
2 kommenttia