Ompele mekko lakanasta
Tee itse
Ompele mekko lakanasta
Äiti ja tytär söpöstelevät samanlaisissa mekkosissa. Lapsen mekko valmistuu pikapikaa tyynyliinasta ja naisen mekko pussilakanasta.
Julkaistu 17.5.2011
Kotivinkki

Aikuisen mekko on 85 cm pitkä, sen helman leveys on 70 cm. Kainaloiden leveys on 4 cm ja pituus 20 cm. Muista kuitenkin, että mitat eivät ole tarkkoja, sillä voit korjailla mekkoa sovituksen jälkeen halutun levyiseksi.

Näitä tarvitset

tyynyliina ja pussilakana mittanauha kynää ja paperia kaavan piirtämiseen viivoitin ompelukone puuvillanauhaa kainaloiden vahvistamiseen: noin 1 m silkkinauhaa noin 1 m kanttinauhaa (tai enemmän, jos vahvistat kainalotkin kanttaamalla) (kuminauhaa) hakaneula

Alkuvalmistelut

Silitä tyynyliina. Leikkaa mekon osat irti, tyynyliinasta saat kätevästi kerralla sekä etu- että takakappaleen. Ompele sivusaumat oikeat puolet vastakkain ja silitä ne auki.

Kädentiet

Silitä kädentiehen taite (1 cm) sisään ja ompele mekon sisäpuolelle puuvillanauhaa napakoittamaan kainaloa. Voit ommella kädentiehen myös kanttinauhan, joka antaa mekolle viimeistellyn ilmeen.

Yläreuna

Silitä yläreunan päärme siten, että taitat ensin sisään 1 cm, sitten 3 cm. Kiinnitä nuppineuloilla. Ompele kuja taitteen reunasta ja silitä. Pujota silkkinauha kujaan hakaneulan avulla.

Helma

Silitä ja ompele helmaan päärme. Voit halutessasi ommella alahelmaan kanttinauhan, joka napakoittaa mekkoa ja jonka ansiosta helma laskeutuu kauniimmin. Silitä ja tarkista.

Naisen mekko

Naisen mekko tehdään samalla tavalla kuin lapsen mekko – mutta pussilakanasta. Mittaa ensin itsesi kainalosta kainaloon ja kainalosta polveen. Kuvan mekko on kokoa 38. Varaa yläreunaan 40 cm, jotta saat luotua kuminauhalla poimuja eteen.

Leikkaa yhden pitkän silkkinauhan sijasta neljä lyhyempää nauhaa ja ompele ne etu- ja takakappaleisiin, jotta saisit molemmille olkapäille solmittavat nauhat.

.

Kaavat

Voit piirtää kaavat ensin paperille tai tehdä ne suoraan kankaalle. Jos valmistat paperikaavan, mekko valmistuu jatkossa nopeammin.

Piirrä kuvan mukainen kaava, jonka yläreunan leveys on lapsen kainalo–kainalomitta. Kuvan mekossa yksivuotiaan mitta on 26 cm. Seuraava mitta on lapsen mitta kainalosta polveen, tässä se on 43 cm. Yläreunaan tuleva käänne vaatii lisäksi 5 cm.

Valitse helman leveydeksi 50 cm, jotta saisit söpön, kellomaisen muodon. Suurenna kaavaa lapsen koon mukaan. Olennaisimmat mitat ovat mekon pituus olalta polviin ja kainalo–kainalomitta.

Leikkaa yläreunasta kainaloille kuopat, joiden leveys on 3 cm ja pituus 15 cm, ja kaarra alareunasta kuvan mukaisesti.

Lapsen mekko

Aikuisen mekko

Kuvan mekot tehtiin Ikean Cajsa Blad -pussilakanasetistä.

Teksti ja suunnittelu Pinja Ulmanen

Kommentoi »