Ompele jättityyny
Tee itse
Ompele jättityyny
Pyöreä jättityyny valmistuu tunnissa ilman ompelukonetta. Tarvitset vain tuplasti tyynyä isomman kangasneliön ja reilusti lattiatilaa.
4.2.2015
 |
Unelmien Talo&Koti

Pyöreä jättityyny on helppo ommella ilman ompelukonetta: leikkaa kankaasta iso ympyrä, ompele reunaan harsinpistot ja kiristä kangas pussukaksi, joka täytetään vanulla.

Tarvikkeet:

  • kangasta (mallityöhön käytettiin pussilakana)
  • vahvaa lankaa tai tavallista ompelulankaa kaksin kerroin
  • neula, sakset ja kynä
  • vanua tyynyn koon mukaan.

Näin valmistuu jättityyny

1. Aseta kangas avattuna lattialle. Leikkaa se neliöksi. Kaikkien sivujen tulee olla saman mittaiset, ellet halua tehdä soikeaa tyynyä. Sekin onnistuu tällä ohjeella. Valmiin tyynyn halkaisija on suunnilleen puolet kankaan leveydestä.

2. Leikkaa kangas ympyräksi. Merkaa kankaaseen sen keskikohta. Taita kangas ensin kahtia, oikeat puolet vastakkain, ja sitten vielä toiseen suuntaan kahtia. Umpinainen kulma on kankaan keskikohta. Tee siihen pieni merkki kynällä.

3. Levitä kangas uudestaan lattialle. Tee harppi. Solmi kynään kankaan keskeltä sen ulkoreunaan yltävä lanka (langan pituus on puolet kankaan leveydestä + solmimiseen tarvittavat sentit). Pidä langan vapaa pää sormissasi kankaan keskikohdassa, laittamasi merkin kohdalla. Kiristä lanka kynän avulla kankaan ulkoreunaan niin, että kynän terä jää kuitenkin hieman kankaan päälle. Piirrä ympyrän kaari pitäen langan toinen pää koko ajan kankaan keskellä. Leikkaa kangas piirrettyä viivaa pitkin ympyräksi. Jos piirtäminen on hankalaa, riittää, että saat apuviivan piirrettyä puolet ympyrän matkasta. Leikkaa sen avulla toinen puoli.

4. Ompele koko kankaan ympäri sentin päähän reunasta yksi tai kaksi harsinpistokujaa. Käytä vahvaa lankaa tai kaksinkertaista ompelulankaa. Aloita ja lopeta molemmat harsinpistot samassa kohdassa ympyrää.

5. Kiristä kangas lankojen avulla pussukaksi niin, että nurja puoli jää sisäpuolelle. Jätä pussinsuu sen verran auki, että saat täytettyä sen vanulla. Kun tyyny on riittävän muhkea, muotoile se ronskin ottein. Kiristä suuaukko kiinni. Älä kiristä niin, että langat katkeavat. Ei haittaa, vaikka aukko ei menisi kokonaan umpeen.

6. Leikkaa lopuksi ylijääneistä kankaankulmista (tai aivan eri kankaasta) yksi tai kaksi ympyrää suuaukon viimeistelyyn. Kahdella ympyrällä viimeistelystä tulee tukevampi. Leikkaa ne reilusti suuaukkoa isommiksi. Saksi reunaan sentin pituisia halkioita ja käännä reuna nurjalle. Ompele ympyrä tyynyn suuaukon päälle näyttävin pistoin.

Kommentoi »