Ompele ihanat verhotampit
Tee itse
Ompele ihanat verhotampit
Verhotamppi voi olla kaunis kuin koru. Pidä ompelupäivä ja hyödynnä koristeellisiin tamppeihin tilkkukorin jämäpalat ja nauhanpätkät.
16.5.2016
 |
Unelmien Talo&Koti

Pienellä muutoksella on joskus suuri vaikutus. Kun ompelet perusverhoon näyttävän verhotampin ja sidot kokonaisuuden kauniisti, koko huoneen ilme muuttuu! Jos tykkäät tilkkutöistä, tee  värikäs huivimainen tamppi. Jos taas rakastat pitsejä ja ruusuja, valitse pastellinen pellavalle ommeltava versio. Leikkisä tupsutamppi löytää paikkansa lastenhuoneesta, helmitamppi sopii vaikkapa kesäkotiin.

Kukkiva pitsitamppi

Tarvikkeet:

 • pellavakangasta
 • pitsi- ja samettinauhoja
 • paperisia koristekukkia (kiinnityksenä ohut rautalanka).

Näin teet pitsitampin

 1. Leikkaa pellavakankaasta noin 20 x 30 -senttinen kappale. Ompele pitkät sivut yhteen, oikeat puolet vastakkain. Käännä oikein päin ja aseta sauma keskelle taakse.
 2. Ompele tamppiin kerroksittain samettinauhaa ja erilevyisiä ja -värisiä pitsinauhoja. Voit myös rypyttää jonkin nauhoista.
 3. Kun tamppi on täynnä pitsejä, käännä sen päät nurjalle ja tikkaa. Kiinnitä samalla päihin, yläreunoihin, pitsinauhan pätkät solmimisnauhoiksi.
 4. Viimeistele tamppi paperisilla koristekukkasilla. Kiinnitä niitä runsaammin keskelle ja vähemmän päihin.
Tukevalle pellavalle ommeltu tamppi pysyy ryhdikkäänä, vaikka verho olisi raskasta samettia. Pellava ja nauhat, Eurokangas, paperikukat, Sinelli, ja verho, Ikea.
Ompele pitsi- ja koristenauhat haluamaasi järjestykseen ja viimeistele kokonaisuus pienillä paperiruusuilla.

Helminauhatamppi

Tarvikkeet:

 • ohutta puuvillakangasta
 • isoja ja pieniä massapalloja tai styroksipalloja
 • puuvillanauhaa.

Näin teet helminauhatampin

 1. Pujota massapalloja ja/tai styroksipalloja vahvaan lankaan. Yhdistele niitä koon mukaan rytmikkäästi vaihdellen. Jatka, kunnes nauhan pituus on 50–60 cm.
 2. Revi tai leikkaa puuvillakankaasta noin 10 sentin levyinen kaitale. Kaitaleen pitää olla niin leveä, että se riittää suurimpienkin pallojen ympärille kiedottuna. Koska erikokoisten helmien ympärille solminta kuluttaa eri määrän kangasta pituussuuntaan, kaitaleen kokonaispituutta on vaikea arvioida. Varaa sitä kuitenkin reilu metri per helminauha.
 3. Solmi pallojen välit vahvalla langalla. Käytä mielesi mukaan joko kankaan väristä lankaa tai vaikka joka kerta eri väriä.
 4. Kiinnitä helminauhan päihin solmimisnauhat. Tee yhtä tamppia varten kaksi hieman erikuosista helminauhaa, jolloin verho asettuu kauniisti sen varaan.
Sinivalkoiset helminauhat laskeutuvat ihanan rentoina, vaikka ovat kevyet. Siniset kankaat, Eurokangas, massa- ja styroksipallot, Sinelli, ja verho, Jotex.
Kangaskaitaleen revitty reuna on kiva yksityiskohta. Jos haluat säväyttää, kiedo pallojen väliin erivärisiä lankoja. 

Leikkisä tupsutamppi 

Tarvikkeet:

 • puuvillakangasta, eri värejä ja kuoseja
 • nahkapaloja
 • muliinilankaa ompeluun ja solmintaan
 • noin 1 cm kokoisia puuhelmiä
 • puuvillaista laakanauhaa.

Näin teet tupsutampin

 1. Leikkaa nahasta 10 kpl kolmioita, korkeus noin 7 cm ja leveys yläreunasta noin 5 cm.
 2. Revi erivärisistä puuvillakankaista 1-senttistä suikaletta ja leikkaa niistä noin 20-senttisiä pätkiä. Kokoa niitä nipuiksi ja solmi tupsuiksi.
 3. Kiinnitä kukin tupsu päästään nahkakolmion alakulmaan ja pujota niiden välille puuhelmi.
 4. Ota noin 1 m:n pätkä puuvillaista laakanauhaa (leveys 2 cm) ja ompele nahkakolmiot yläreunastaan siihen. Jätä nauhan päihin reilusti tyhjää solmintaa varten.
Onko tässä villin inkkaripäällikön huoneen koriste? Tupsujen kankaat, nahka ja nauha, Eurokangas. Puuhelmet ja muliinilanka, Sinelli.
Nahka, puuhelmet ja repaleiseksi revityt kangastupsut ovat hauska yhdistelmä.

Värikäs tilkkutamppi

Tarvikkeet:

 • ohutta puuvillakankaita, eri värejä ja kuoseja
 • vanulevyä
 • puuvillaista neulelankaa
 • pieniä värillisiä puuhelmiä.

Näin teet tilkkutampin

 1. Leikkaa noin 60 kpl 5 x 5 -senttistä tilkkua värikkäistä, kuviollisista puuvillakankaista. Sommittele ne kolmeen kerrokseen niin, että jokaisessa kerroksessa on 20 tilkkua vierekkäin.
 2. Ompele tilkut toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Ompele ensin kerrokset valmiiksi leveyssuunnassa ja yhdistä sitten kerrokset toisiinsa. Pidä saumanvarat mahdollisimaan samoina, jotta paloja yhdistellessäsi saumat osuvat nätisti kohdakkain.
 3. Taita tilkkutyö kahtia ja leikkaa sen alareuna  päistään reilusti kaartuvaksi. Jätä yläreuna tasaiseksi.
 4. Leikkaa puuvillakankaasta ja levyvanusta saman kokoinen kappale kuin muotoiltu tilkkukangas. Aseta kappaleet päällekkäin niin, että alimmaiseksi tulee vanu, sitten ehjä puuvillakangas oikea puoli ylöspäin ja päälle tilkkukangas nurja puoli ylöspäin.
 5. Leikkaa puuvillaisesta neulelangasta noin 8-senttistä hapsua. Aseta sitä tilkkukankaan ja ehjän kankaan väliin alareunaan, lankojen pitkät päät sisäänpäin. Leikkaa samettinauhasta 2 kpl 20-senttistä pätkää ja aseta ne kankaiden väliin, päihin. Ompele ympäri ja jätä kääntöaukko. Käännä ja sulje aukko.
 6. Viimeistele ompelemalla puuhelmiä tilkkupinnan saumojen risteyskohtiin.
Jos rakastat värejä, anna niiden nyt räiskyä! Monenkirjavat kukkakuosit sulautuvat hauskasti yhdeksi pinnaksi. Kankaat, Eurokangas. Verho, Jotex, ja nuppi, H&M Home. Seinän väri on Symphony-kartan K343. 
Kiinnitä pieniä puuhelmiä tilkkujen risteyskohtiin. Tampin alareunaa koristaa rento hapsutus.
Kommentoi »