Ommeltu kaktus – tämä piikitön kaktusfarmi kukoistaa vuoden ympäri!
Tee itse
Ommeltu kaktus – tämä piikitön kaktusfarmi kukoistaa vuoden ympäri!
Kaktukset ovat sisustuksen kuuma trendi! Jos et ole varsinainen viherpeukalo, voit ommella piikittömät kasvatit ja sujauttaa ne saviruukkuihin. Tai vie ommeltu kaktus lahjaksi ystävälle.
Julkaistu 13.4.2018
Unelmien Talo&Koti

Ompele huoleton kankainen kaktus ja voit unohtaa kastelun kokonaan. Nämä kasvit eivät kasva pituutta, mutta kukkia saattaa ilmaantua sinne tänne (jos päätät ommella niitä). Hauska mehikasvi- ja kaktusfarmi on varma katseenvangitsija kotona. Suunnittele erimuotoisia kaktuksia ja mehikasveja piirtämällä. Nappaa kuvista ideoita uusiin muotoihin.

Ommeltu kaktus – tarvikkeet:

  • vihreän sävyisiä kankaita
  • neuloksia ja huopaa, eri sävyjä ja kuoseja (Eurokangas ja Sinelli)
  • muliinilankaa
  • askarteluvanua
  • lasihelmiä
  • kukkaruukkuja, vanhoja ja uusia (Sinelli).

Ommeltu kaktus valmistuu näin

1. Ompele aloe veran lehdet erillisiksi ja yhdistä ne kimppuna ruukkuun. Leikkaa kankaista noin 20 cm pituisia, suippoja lehtikappaleita. Lehden ylä- ja alapinta leikataan eri kankaista. Leikkaa vanusta samanmuotoinen kappale jokaisen lehden sisään. Ompele kankaat reunoistaan oikeat puolet vastakkain, jätä leveä alareuna auki. Käännä oikein päin, sujauta vanu sisään. Tikkaa lopuksi muliinilangalla etupistoilla.

2. Ompele minikaktus (alla vas.) täytetyistä paloista: Leikkaa 7 kpl pitkulaisia pötköjä, pyöristä yläreunaa. Taita ne kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä pötköt oikein päin, täytä ne vanulla ja ompele nipuksi. Sujauta ommeltu kaktus miniruukkuun ja koristele nuppineuloilla.

3. Ompele pieni kukkiva kaktus (oik.) kirkkaanvihreästä trikoosta. Leikkaa ensin 6 kpl soikeita sektoreita ja ompele ne käsin yhteen, saumanvarat ulospäin. Täytä vanulla ja tikkaa päältä. Leikkaa kukka askarteluhuovasta ja ompele se kaktuksen päälle koristehelmen avulla.

4. Helppo, sarjakuvamaiseen muotoon leikattu pylvästyräkki syntyy kahdesta päällekkäin ommeltavasta huopapalasta. Ompele reunat pykäpistoin, täytä vanulla ja tikkaa pintaan pistoja ”piikeiksi”. Laita ommeltu kaktus ruukkuun.

5. Kiekkomaisista pyörylöistä muodostuva opuntiakaktus on hauskimmillaan, kun teet sille pieniä ulokkeita. Leikkaa kankaasta isot kappaleet ja aseta ne oikeat puolet vastakkain. Leikkaa myös pienet kappaleet, ompele ne oikeat puolet vastakkain ulkoreunoistaan yhteen, käännä ja täytä vanulla. Sujauta ulokkeet isojen kappaleiden väliin, saumanvarat samaan suuntaan ja kiinnitä ne saumaan samalla kuin ompelet isojen kappaleiden ulkoreunan. Käännä, täytä vanulla ja koristele lasihelmillä. Tee samalla läpitikkauksia ja jätä langanpäitä sinne tänne "piikeiksi".

6. Tee mainio anopinjakkara vanhasta sukanvarresta. Voit myös neuloa sen suljettuna joustinneuleena, kappaleen sopivat korkeus on noin 20 cm. Kiristä toinen pää kiinni ompelulangalla, täytä pallomaiseksi vanulla ja sulje toinenkin pää. Koristele muliinilankarasteilla. Sujauta ommeltu kaktus ruukkuun.

Kommentoi »