Avotakka

Tervetuloa, raikkaus! Omakotitalon olohuone sai pintaremontilla ja uudella sisustuksella selkeämmän ilmeen

Tervetuloa, raikkaus! Omakotitalon olohuone sai pintaremontilla ja uudella sisustuksella selkeämmän ilmeen
Sisustussuunnittelija Laura Seppäsen tekemässä uudistuksessa omakotitalon avarasta olohuoneesta tuli levollinen ja eheä kokonaisuus muun kodin kanssa. Samalla kaikki listat saivat lähtöpassit.
Julkaistu: 17.9.2021

Ongelma: Omakotitalon avoimessa oleskelutilassa oli liikaa erilaisia materiaaleja ja yleisilme oli levoton. Miten tiloista saisi yhtenäiset kalusteita ja pintoja päivittämällä?

Erikoispinnoitusliike Decorativin omistajan Elisa Hovivuoren perheen vuonna 2007 valmistunut omakotitalo Raaseporissa kaipasi kalusteiden ja pintojen päivitystä. Sisustussuunnittelija Laura Seppänen otti tehtäväkseen koko kodin kaikkien tilojen yhtenäistämisen. Ensin olivat vuorossa oleskelutilat, sitten kylpyhuoneet ja spa-tila.

Olohuone ennen uutta sisustusta.

Olohuone on samassa tilassa keittiön, ruokailutilan ja eteisen kanssa mutta hieman alempana. Asukkaat toivoivat noin 60 neliön kokoisen oleskelutilan irtokalustuksen ja valaistuksen uusimista. Lisäksi he halusivat listattoman lopputuloksen, eli kaikki jalka- ja kattolistat poistettiin. Toiveissa oli entistä valoisampi, avarampi, yleisilmeeltään vaalea ja neutraali oleskelutila. Kalustuksesta haluttiin ajaton mutta persoonallinen.

Olohuone ennen uutta sisustusta.

Ratkaisu: Niukka ja neutraali sävypaletti

Seiniä ei remontissa kaadettu, mutta olohuoneeseen johtava porrasratkaisu uusittiin. Vanhat puuportaat poistettiin ja tilalle valettiin betonista uudet askelmat, jotka päällystettiin lattian sävyyn mikrosementillä.

Asukkaat toivoivat avaraan tilaan myös entistä parempaa akustiikkaa. Ratkaisuksi löytyi kalkkilaasti, jota tuli 2–3 millimetriä paksu kerros kaikille seinä- ja kattopinnoille. Kattoon valikoitui sileäpintainen kalkkilaasti, seiniin taas sitä karkeampi, efektimäinen vaihtoehto samassa sävyssä. Myös vanha takka päällystettiin seinien kanssa samalla materiaalilla, jotta ilmeestä saatiin yhtenäinen.

Puusepän tekemät sisustuskuutiot on päällystetty seinän sävyisellä kalkkilaastilla. Niitä myy Decorativi. Päällä on 101 Copenhagenin Clam-valaisin, lattialla saman valmistajan betoniset Offset-vaasit. Seinäkkeen takana hieman korkeammalla on ruokailutila. Pehmeä villamatto on Sera Helsingin Luoto. Vitran Wiggle Chair on hankittu Artekista. Tiikkinen Onua-puuveistos on Muubsin. Katossa on Marmorino-kalkkilaasti sävyssä Latte Light, seinissä ja takassa samansävyinen mutta rouheampi Travertino-kalkkilaasti.
Uudet portaat päällystettiin samalla Decorativin Deco Cire -mikrosementillä kuin lattia. Sävy on Mocha Light. Mattalakkakerros suojaa mikrosementtipintaa lialta ja lisää pinnan kestävyyttä. Furninovan rennot Sake XL -sohvat kutsuvat rentoutumaan. Menun marmorikantinen Androgyne-sivupöytä on Finnish Design Shopista.

Laura Seppänen karsi väripaletin niukaksi ja neutraaliksi asiakkaan toiveiden mukaan. Kalkkilaastin rouheus ja mikrosementin sävyvaihtelut tuovat tilaan tarpeeksi särmää ja kontrastia.

Toteutus: Mikrosementti loi levollisen pohjan sisustukselle

Koko kodin lattioihin tuli mattalakattu mikrosementti, joka asennettiin suoraan betonille ja osittain laatan päälle. Mikrosementin päälle levitetty lakka suojaa pintaa kosteudelta ja lialta.

Vanha takka päällystettiin samalla rouhealla Travertino-kalkkilaastilla kuin seinät. Laastin sävy on Latte Light. Sitä maahantuo Decorativi. Myös tilan valaistus meni uusiksi. Flosin Aim-riippuvalaisinten korkeutta ja suuntaa on helppo säätää. Olohuone on alempana kuin samassa tilassa sijaitsevat keittiö ja ruokailutila, mutta Essis Collectionin suuri, pyöreä peili peilaa olohuoneen näkymiä ruokailutilaan. Pöydällä on 101 Copenhagenin musta Kyoto-maljakko ja valkoinen Cobra Double -vaasi.

Tuotteina käytettiin Decorativin maahantuomia kalkkilaastia ja mikrosementtiä. Pinnoitustöistä vastasi Decorativi, pohjatöistä ja loppuasennuksista Kolmenvoima. Aikataulu oli todella tiukka, ja asukkaat asuivat talossa samaan aikaan, kun remonttia tehtiin. Lopputulos oli tyytyväisten asukkaiden mielestä kaiken vaivan arvoinen.

Kommentoi »