Oliivipuu: ohjeet kasvatukseen, hoitoon ja talvettamiseen

Oliivipuu: ohjeet kasvatukseen, hoitoon ja talvettamiseen
Oliivipuu on kaunis huonekasvi, joka sopii mainiosti myös parvekkeelle tai terassille. Sen hoito on helpompaa kuin uskotkaan – kurkkaa ohjeet oliivipuun hoitoon jutustamme!
Julkaistu 19.6.2018

Oliivipuu vaatii hyvää multaa ja oikeanlaisen ruukun

Kun hankit oliivipuun taimen, vaihda sille uusi multa. Ota kasvi irti ruukustaan. Avaa oliivipuun juuret varovasti, jos ne ovat kasvaneet liian ahtaassa ruukussa kierteelle.

Valitse kestomulta, joka säilyttää hyvin ilmavuutensa ja on riittävän ravinteikasta. Jos oliivipuu on kasvanut ahtaasti, istuta kasvi uuteen ruukkuun, joka on pari senttiä isompi kuin edellinen. Laita ruukun pohjalle ruukun sirpaleita tai ruukkusoraa salaojitukseksi.

Lisää multaa ja istuta oliivipuu samaan syvyyteen, kuin missä se on aiemmin kasvanut. Istuta puu siten, että mullan pinta jää parin sentin verran ruukun reunan alapuolelle, jolloin kasteluvara on sopiva.

Oliivipuulle sopiva kasvupaikka

Oliivipuu tarvitsee huonekasvina mahdollisimman valoisan kasvupaikan. Paras paikka on sellainen, jossa oliivipuu saa ainakin 6 tuntia valoa päivittäin.

Älä laita kasvia aivan kiinni ikkunaruutuun, jolloin lehdet saattavat palaa paahteessa.

Kastele ja lannoita oliivipuuta säännöllisesti

Kastele oliivipuuta siten, että multa kastuu kunnolla. Kun multa on kuivunut noin kahden ja puolen sentin syvyydeltä, on aika kastella kasvia uudelleen. Mullan kosteus testataan painamalla sormi multaan.

Lannoita oliivipuuta keväästä syksyyn kahden viikon välein.

Oliivipuu viihtyy hyvin lämpimällä ja tuulensuojaisella seinustalla.

Siirrä oliivipuu ulos keväällä hallaöiden mentyä

Oliivipuu viihtyy mainiosti kesän parvekkeella, terassilla tai ulkona puutarhassa. Jos olet kasvattanut oliivipuuta huonekasvina, totuta kasvi ulkoilmaan ja valoon parin viikon ajan, ettei se saa liian kovaa sokkia valon ja lämpötilan muutoksesta.

Siirrä oliivipuu aluksi puolivarjoisaan paikkaan, etteivät lehdet pala. Siirrä lopulta yhä pidemmäksi aikaa aurinkoiselle ja tuulensuojaiselle paikalle. Voit laittaa kasvin päälle aluksi valkoisen kasvuharson, joka suodattaa valoa sopivasti. Jos tiedossa on kylmiä öitä, siirrä kasvi öiksi sisään tai viritä puun päälle monikerroksinen kasvuharso suojaksi.

Kastele ja lannoita tasaisesti läpi kesän, kuten huonekasvinakin kasvavaa oliivipuuta.

Talveta oliivipuu oikein

Syksyn tullen siirrä kasvi takaisin sisään totuttaen kasvia asteittain huoneoloihin parin viikon ajan. Anna oliivipuun ulkoilla päivittäin yhä lyhyempi aika ja nosta puu yöksi sisään. Älä siirrä kasvia suoraan lämpöpatterin viereen. Lämpöpatterin läheisyyttä kannattaa välttää kasvia talvettaessa.

Lopeta lannoittaminen talven ajaksi. Kastele puuta edelleen siten, että kastelet reilusti, mutta annat mullan kuivahtaa kastelujen välissä. Puuta kannattaa myös sumutella vedellä, jottei se kärsisi kuivasta huoneilmasta.

Siirrä kasvi mahdollisimman valoisalle paikalle. Jos valoa ei ole tarpeeksi, ripusta taimen yläpuolelle kasvilamppu. Ajasta lamppu toimimaan siten, että kasvi saa koko päivän reilusti valoa.

Jos sinulla on viileä talvehtimispaikka (5–10 astetta), kastele kasvia harvemmin. Valo on tärkeää viileässäkin talvehtimispaikassa, joten asenna kasvilamppu taimen lähelle.

Oliivipuu saattaa pudottaa lehtiään reilusti talvehtimisen aikana. Lehdet puhkeavat paljaisiin oksiin taas kevään tullen.

Jos epäilet ovatko oksat elossa, tarkista tilanne raaputtamalla kuorta kynnellä. Jos kuoren alta paljastuu vihreää, oksa on elossa.

Leikkaa talven jälkeen kuolleet oksat pois ja muotoile tarvittaessa puuta kevyesti.

Ruukusta nousee itse kasvatetun oliivipuun alku!

Haluatko kasvattaa oliivipuu siemenestä?

Oliivipuun kasvattaminen siemenestä vaatii kärsivällisyyttä, mutta parhaimmassa tapauksessa kokeilu palkitsee.

Paina siemen hyvin kasteltuun kylvömultaan parin sentin syvyyteen. Siemenen terävämmän pään pitää osoittaa ylöspäin. Laita kylvöksen päälle muovihuppu tai puolikkaaksi sahattu muovipullo, joka pitää mullan kosteuden tasaisena.

Oliivipuun itämiseen kuluu paljon aikaa, jopa 2–3 kuukautta. Kun taimi nousee mullasta ja on kasvanut noin kymmenen sentin mittaiseksi, ruukuta kasvi uuteen huonekasvimultaan, jotta kasvi saa riittävästi ravinteita. Kasvata oliivipuun taimea valoisassa paikassa.

2 kommenttia