Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kolumni

Olen usein auttanut juhlien keittiössä, ja siksi uskallan antaa pari neuvoa stressittömään juhlapäivään

Vaikka juhlat ovat järjestäjälle yleensä ikimuistoisen ihania päiviä, ovat ne myös stressaavia. Siksi ilmoittaudun usein vapaaehtoiseksi keittiöapulaiseksi, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula.

Vaikka juhlat ovat järjestäjälleen yleensä ikimuistoisen ihania päiviä, ovat ne myös stressaavia. Jotta sankarilla olisi yksi päänvaiva vähemmän, usein ilmoittaudun apulaiseksi ystävieni juhliin.

Viimeksi olin auttamassa 50-vuotiskemuissa. Pääsin kantamaan ruokia ja astioita juhlapaikaksi vuokrattuun kattohuoneistoon. Oli myös mieluisaa asetella koristeita – ystäväni mukaan minulla on siihen silmää.

Vuosi sitten menin kummipoikani perheen kotiin, kun juhlakalu vanhempineen vielä hikoili koulun ylioppilasseremoniassa.

Ylioppilasjuhlissa on paljon säätöä, ja monesti vieraita on tulossa kymmenittäin. Silloin apua vasta tarvitaankin! Vuosi sitten menin kummipoikani perheen kotiin, kun juhlakalu vanhempineen vielä hikoili koulun ylioppilasseremoniassa. Asettelin paikoilleen pöytäliinoja ja kukka-asetelmia sekä keitin kahvia. Kun perhe saapui, kaikki oli valmiina.

Olen usein viettänyt juhlia kyökin puolella ja siksi uskallan antaa pari neuvoa, joiden avulla päivä sujuu hyvin ”henkilökunnan” näkökulmasta.

Tee edellisenä päivänä valmiiksi kaikki mahdollinen. Juhlapäivän aamuun ei kannata jättää servettien taittelemista kahvikuppeihin, isomummin perintövadin etsimistä eikä pöytäliinojen silittämistä.

Sankari voi keskittyä seurusteluun tietäen, että keittiössä on kaikki hyvin.

Keittiössä tärkeää on tyhjentää sekä tasot että jääkaappi. Pöydillä seilaa suuri määrä astioita ja ruokia, joten jokainen sentti tarvitaan. Jääkaapin logistiikka vaatii sen, että tarjottavat ovat esteettömästi esillä hupenemisjärjestyksessä. Yöpalanakit ovat siis perimmäisenä.

Kätevää on sekin, että keittiössä on kaksi apulaista. He voivat keskenään ratkoa ongelmat (keitetäänkö vielä pannullinen kahvia) ja jännittää, riittävätkö tarjottavat (karjalanpiirakat pakastimessa ovat hyvä hätävara). Sankari voi keskittyä seurusteluun tietäen, että keittiössä on kaikki hyvin.

Juhlien palkitsevin hetki tulee silloin, kun viimeiset vieraat ovat lähteneet: saa potkaista kengät pois jaloista, istahtaa ja nostaa maljan juhlakalulle. Onnea – ja kiitos, että sain osallistua juhlapäivääsi!

Tytti Kontula on Kotivinkki-, Unelmien Talo&Koti- ja Ihana- ja Rakkaat kuviot -lehtien päätoimittaja.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt