Nyt leikitään keraamikkoa! Tee kauniit koristekipot itsekovettuvasta savesta, jota ei tarvitse lasittaa tai polttaa
Tee itse
Nyt leikitään keraamikkoa! Tee kauniit koristekipot itsekovettuvasta savesta, jota ei tarvitse lasittaa tai polttaa
Itsekovettuvasta savesta taiteilet helposti kauniita säilytysastioita. Käytä kippojen muotteina valmiita astioita ja paina koristekuviot viherkasvien lehdillä.
Julkaistu 2.5.2018
Kotivinkki

Kulhot itsekovettuvasta savesta – tarvikkeet:

 • itsekovettuvaa savea (esim. Plus-savi)
 • kaulin
 • veitsi
 • kippoja muoteiksi
 • muovipussi
 • askartelumaaleja ja sivellin
 • pieniä viherkasvien tai yrttien lehtiä kuviointiin.

Tee savikulhot itsekovettuvasta savesta näin

1. Kauli savesta leivinpaperin päällä puolen sentin paksuinen levy. Mitä paksumpi, sitä kestävämpi kulhosta tulee.

2. Asettele muotteina käyttämäsi kulhot savilevylle suuaukko alaspäin vieri viereen. Leikkaa veitsellä levystä irti muottikulhojen kokoiset ympyrät ja nosta kulhot levyn päältä.

3. Painele savilätyt kevyesti kulhoihin. Tasoita reunat tarvittaessa veitsellä ja pehmennä leikkausjälki kevyesti sormella pyyhkäisten. Huomioi, että savi kutistuu kuivuessaan, joten muottien ulkopinnoille itsekovettuvaa savea ei voi muotoilla, etteivät kulhot halkea.

4. Peitä kuivuvat kulhot muovipussilla. Kuivata pieniä kulhoja muovin sisällä vuorokausi, isoja ainakin kaksi. Jos kuivatat savea liian nopeasti huoneenlämmössä, kulhot voivat halkeilla.

5. Poista savikulhot muoteista ja hio tarvit­taessa reunan röpelöisyys hienolla hiomapaperilla tai vaikka paperisella kynsiviilalla. Anna kulhojen kuivua vielä ilman muovia hetki, kunnes savi on ihan kuivaa.

6. Kun kulhot ovat täysin kuivia, maalaa ulkopinnat askartelumaalilla. Paina sitten kulhojen sisäpintaan lehtikuvioita: sudi muratin tai muun viherkasvin lehti vihreällä askartelumaalilla ja paina jälki kulhoon. Jatka, kunnes kuvioita on tarpeeksi. Muratin ohella voit käyttää yrttien lehtiä ja oksia tai leikkokuk­kien lehtiä.

Vinkki!

Asettele koristekulhoja yöpöydälle, kirjahyllyyn tai eteiseen. Käytä niitä korujen, avaimien, klemmarien tai hiuslenkkien säilytykseen.

Viritä ideaa

 • Itsekovettuva savi taipuu vaikka mihin! Voit tehdä siitä kaikkea vähälle kulutukselle joutuvaa: vessan ovikyltin, keraamisen taulun, nimikyltin oveen tai kausikoristeita jouluksi, pääsiäiseksi tai halloweeniksi. Jos haluat esineisiin lasimaisen pinnan, käsittele ne lopuksi tarkoitukseen sopivalla lakalla, esimerkiksi Das-lakalla.
 • Kun haluat tehdä ulos tai kosteisiin tiloihin soveltuvia esineitä tai kylttejä, lakkaa valmis työ kosteuden kestävällä lakalla, kuten rautakaupoista saatavalla venelakalla tai askartelukaupoista saatavalla kivilakalla.
 • Paina saveen kohokuvio. Seinällä riippuvan taulun, pikkukulhon tai joulu­koristeen pintaan voit painaa kuvion pitsiliinalla, lasilautasella tai vaikka tuikkulyhdyllä rullaten.
 • Näperrä keraamisia korviksia tai riipuksia. Voit tehdä riippuvaan koruun reiän hammastikulla.
4 kommenttia