Nurmikon ilmaaja on oikea taikalaite vehreään pihaan – näivettynytkin nurmikko herää henkiin!
Mainos: Kone-Glans Oy
Nurmikon ilmaaja on oikea taikalaite vehreään pihaan – näivettynytkin nurmikko herää henkiin!
Näyttääkö nurmikkosi näivettyneeltä ja sammaloituneelta? Ei ihme, sillä upeimmankin nurmikon pohja tiivistyy ajan mittaan. Nurmikon ilmaaja ja sammalenpoistaja on parasta ottaa käyttöön keväisin ja syksyisin, jotta nurmikko kukoistaa vuodesta toiseen. Tehokkaat laitteet tekevät nurmikon hoidosta vaivatonta.
Julkaistu 23.4.2018
Meillä kotona

Keväällä lumen alta saattaa paljastua ruskea nurmikko, jossa vihreää pilkistää vain sammalen muodossa. Ryhdy nopeasti toimiin viheriösi pelastamiseksi. Sammaleen hävittämiseen myydään nurmikkosulfaattia, mutta se ei poista sammaloitumisen todellista aiheuttajaa eli maan tiivistymistä.

Jos nurmikkosi näyttää nyt tältä, on aika ryhtyä tositoimiin. Nurmikon ilmaaja antaa maalle uuttaa kasvuvoimaa. Talikollakin ilmauksen voi tehdä, mutta se on raskasta.
Sammalenpoistaja näyttää ruohonleikkurilta. Se 15 terää poistavat tehokkaasti kaiken kuivuneen jätteen ja sammaleen nurmikon pinnalta, ja samalla nurmikon pinta tulee ilmastoitua.

Nurmikon ilmaaja tepsii tiivistyneeseen maahan

Sammal nurmikossa on merkki siitä, että nurmikon kasvualusta on tiivistynyt ja maa on happamoitunut. Sen vuoksi nurmiheinät eivät enää kasva entiseen tapaan, ja sammal alkaa vallata niiltä elintilaa.

Ainoa tehokas keino päästä sammalesta eroon on nurmikon pohjan ilmaus. Se helpottaa nurmiheinän veden, ravinteiden ja hapen saantia. Näin juuristo pystyy tunkeutumaan maahan entistä syvemmälle ja nurmikosta tulee vahva.

Tasainen, siisti, vehreä nurmikko on jokaisen unelma, mutta se vaatii huolenpitoa. Nurmikon ilmaaja auttaa sammaleenpoistossa, mutta myös lannoitus ja säännöllinen leikkaus pitävät nurmen terhakkaana.

Näin saat nurmikkosi kukoistamaan uudelleen

1. Nurmikon ilmaaja palauttaa maan kuohkeuden

Ryhdy toimeen vasta sitten, kun maan pinta on lumien sulettua kunnolla kuivahtanut. Jos maa on liian kosteaa, märkä kuollut ruoho ja sammal tarttuvat haravan tai ilmaajan teriin, ja pahimmillaan myös elävä nurmiheinä irtoaa maasta.

Jos nurmikkosi on hyvin pieni, voit käyttää ilmaukseen talikkoa. Tee talikolla reikiä parinkymmenen sentin välein, ja työnnä piikit noin 10 sentin syvyyteen. Työ voi tuntua raskaalta, jos maaperä on pahasti tiivistynyt.

Hanki isomman nurmikon ilmaukseen ruohonleikkuria muistuttava sammalenpoistaja, jonka terät kuohkeuttavat maan ja irrottavat sammalen. Helpoimmalla pääset laitteella, joka kerää saman tien irronneen sammalen säiliöönsä. Näin sinun ei tarvitse haravoida nurmikkoa erikseen ilmauksen päätteeksi.

Laajoilla pinnoilla koneellinen nurmikon ilmaus on välttämätöntä.

Satojen neliöiden nurmialueilla on fiksuinta käyttää päältä ajettavaan ruohonleikkuriin liitettävää ilmauslaitetta. Näissä lisälaitteissa on usein mukana myös lannoitteen ja hiekan levitin, jota voit hyödyntää seuraavassa työvaiheessa. Uusissa puutarhajyrsimissä on lisälaitteena ilmauslaite ja sammaleenpoistoterät.

2. Viimeistele ilmaus hiekoituksella, kalkituksella ja lannoituksella

Levitä ilmauksen jälkeen nurmikon pintaan hiukan hiekkaa, joka on raekooltaan 0,1–2,5 millimetriä. Haravoi hiekka nurmiheinän sekaan, jolloin hiekka valuu ilmauksessa syntyneisiin reikiin ja tekee maan rakenteesta entistä kestävämmän ja huokoisemman.

Nurmikko kannattaa kalkita maan neutraloimiseksi. Kun kasvu on lähtenyt kunnolla käyntiin, muista antaa nurmelle lisäravinteita.

Ison alueen käsittelyssä päältä ajettavaan ruohonleikkuriin kiinnitettävä ilmastaja ja lannoitelevitin helpottaa työtä, sillä hiekan, kalkin ja lannoiterakeiden levitys onnistuu samalla laitteella.

Kalkitse nurmikko maan happamuuden neutraloimiseksi. Lannoita nurmikko, kun se on päässyt hyvään kasvuun.

3. Kylvä tarvittaessa aukkoihin uusi nurmikko

Jos sammal oli vallannut nurmikosta isoja alueita, kylvä sammalesta perattuihin paikkoihin uusi nurmikko. Kastele kylvöstä säännöllisesti koko kesän ajan.

Osta verkosta apulainen puutarhaasi!

4 kommenttia