Olohuoneen komea, käsin solmittu Keshan-matto Iranin keskiosasta ja ikkunalaudan messinkinen samovaari vihjaavat, mistä kodin asukas Nuran Samaletdin-Kettunen on perinyt visuaalisuutensa ja estetiikantajunsa. Nuranin esivanhemmat olivat tataareja ja muuttivat Venäjältä Suomeen 1800-luvun lopulla. Useat Helsingin perinteikkäät matto- ja turkisliikkeet ovat samaan yhteisöön kuuluvien jäsenten perustamia.
Nuran on sisustus- ja keittiösuunnittelija, joka tekee mielellään kokeiluja omassa kodissaan. Hän kertoo menevänsä välillä ääripäästä toiseen: yhtenä hetkenä on pakko saada tummanpuhuvaa itämaista, toisena täysin mustavalkoista modernismia. Luovuus on elämässä aina läsnä.
Vielä muutama vuosi sitten Nuranin ja hänen miehensä Juha-Pekka Kettusen perhe asui Tallinnassa Juha-Pekan työn vuoksi. He olivat palaamassa Helsinkiin ja etsivät uutta kotia. Nuranin silmiin osui Marjaniemen kaupunginosassa ollut paritalon rakennusprojekti. Työ oli niin varhaisessa vaiheessa, että kaikkiin ratkaisuihin saattoi vielä vaikuttaa.
Perhe ihastui meren läheisyyteen ja vanhan itähelsinkiläisen asuinalueen eri-ikäisiin kerrostumiin. Heitä miellytti myös mahdollisuus suunnitella itse mahdollisimman paljon tulevaa 186-neliöistä kotiaan.
– Siirsimme rakentajan suunnittelemia seiniä saadaksemme keskimmäisen kerroksen oleskelutilat väljiksi ja yhtenäisiksi. Suunnittelin myös eteisen tilavaksi, valoisaksi ja toimivaksi, jotta kotiintulo olisi miellyttävä. Yläkerrassa pieni työskentelytila vinon sisäkaton alla oli umpinainen ikkunaton huone, mutta avasimme seinät kaidekorkeuteen porraspuolelta ja olohuoneen puolelta. Näin yläkerran aulaan saatiin näkymä olohuoneeseen ja luonnonvaloa tilaan, Nuran kertoo.
Sisustaminen oli aluksi Nuranille vain rakas harrastus, josta tulikin vuosien saatossa työ. Nykyään Keittiömaailmassa sisustus- ja keittiösuunnittelijana työskentelevä Nuran suunnitteli itse keittiön ja kaikki kiintokalusteet.
– Vain yksi kaapinovi piti tilata uudelleen, koska tilasin vahingossa väärään suuntaan aukeavan oven. Eteisen liukuovikaapiston sain mitoitettua millilleen lattiasta kattoon, vaikka asentaja epäilikin onnistumista. Olen erittäin tyytyväinen suoritukseeni, Nuran kertoo.
Pariskunta ideoi yhdessä myös uniikin liukuoven oleskelutiloihin. Se on toteutettu Etelän Puutavaran vanerista.
Koti on paikka, johon on hyvä tulla ja jossa on hyvä olla, ja siksi sen sisustaminen on Nuranille tärkeää. Inspiraatiota sisustamiseen hän hakee sisustusarkkitehti Kelly Hoppenin kädenjäljestä. Arkkitehtuurisesti ja tyylillisesti hän pitää kovasti 1960- ja 70-luvuista. Mukana on aina ripaus ylellisyyttä.
Kodin pintamateriaalit ovat aikaa kestäviä ja klassisia. Keskimmäisen kerroksen lattia on isoa korkeakiiltoista valkoista laattaa, ja kellarikerrosta ja yläkertaa pehmentää vaaleaksi kuullotettu parkettilattia. Keittiö on pääosin valkoinen, mutta musta yläkaapisto tekee kokonaisuudesta mielenkiintoisen.
Koska Nuran on intohimoinen sisustaja, hän saattaa inspiraation vallassa tehdä isojakin myllerryksiä. Viimeksi hän siirsi vanhempien makuusopen olohuoneen yhteydessä sijainneesta tilasta kellarissa sijaitsevaan takkahuoneeseen. Makuuhuone oleskelutilojen yhteydessä ei ollut toimivin ratkaisu, kun kylässä oli vieraita tai lasten kavereita.
Muutoksen myötä entisestä makuuhuoneesta tuli viihtyisä tv-huone, ja samalla oleskelutilan istumapaikkojen määrä lisääntyi.
– Nyt on mukavaa järjestää isojakin juhlia, kun kaikille on istumapaikka, ja saamme seurustella avoimessa tilassa yhdessä, hän iloitsee.
Pienempiä kodin muutoksia saatetaan toteuttaa yhdessä illassa tai viikonlopussa. Seinä vaihtaa väriä tai uusi hyllykkö asennetaan seinälle.
– Olemme yleensä yhtä mieltä muutoksen tarpeesta, ja saan käsistään kätevän mieheni helposti mukaan maalaus- ja asennustöihin, Nuran kertoo.