Avotakka

Nuranin ja Juha-Pekan kodissa muutokset tapahtuvat sukkelasti, kun sisustusinspiraatio iskee: ”Saan käsistään kätevän mieheni helposti mukaan”

Nuranin ja Juha-Pekan kodissa muutokset tapahtuvat sukkelasti, kun sisustusinspiraatio iskee: ”Saan käsistään kätevän mieheni helposti mukaan”
Nuranin ja Juha-Pekan paritalokodissa on vaikutteita perheen äidin tataarijuurista ja työstä keittiösuunnittelijana. Uusia sisustusideoita toteutetaan yksissä tuumin, ja pariskunta onkin yleensä yhtä mieltä muutoksen tarpeesta.
Julkaistu 25.10.2018

Olohuoneen komea, käsin solmittu Keshan-matto Iranin keskiosasta ja ikkunalaudan messinkinen samovaari vihjaavat, mistä kodin asukas Nuran Samaletdin-Kettunen on perinyt visuaalisuutensa ja estetiikantajunsa. Nuranin esivanhemmat olivat tataareja ja muuttivat Venäjältä Suomeen 1800-luvun lopulla. Useat Helsingin perinteikkäät matto- ja turkisliikkeet ovat samaan yhteisöön kuuluvien jäsenten perustamia.

Karuselli-tuoli oli pitkäaikainen haave, joka hankittiin jo Tallinnan-kotiin. Tuolissa viihtyvät Nuran ja Luca.

Nuran on sisustus- ja keittiösuunnittelija, joka tekee mielellään kokeiluja omassa kodissaan. Hän kertoo menevänsä välillä ääripäästä toiseen: yhtenä hetkenä on pakko saada tummanpuhuvaa itämaista, toisena täysin mustavalkoista modernismia. Luovuus on elämässä aina läsnä.

Vanhasta ovesta tehty sohvapöytä on itse rakennettu. Matto on Carpet Vistasta.
Valoisaa olohuonetta hallitsee perheystävä Vesa Pesosen maalaus, jossa toistuvat asukkaille mieleiset maanläheiset värit. Olohuoneen vieressä on tv-huone. Tilan jakaa itse rakennettu liukuovi. Korkea tila vaati katseenvangitsijaa, ja asian ratkaisi vanerinen hirvenpää.
String-hyllyssä pidetään esillä suvun vanhoja kirjoja, jotka ovat väritykseltään kauniita. Vanha Yrjö Kukkapuron 417-nojatuoli on Fasaani Antikista.

Vielä muutama vuosi sitten Nuranin ja hänen miehensä Juha-Pekka Kettusen perhe asui Tallinnassa Juha-Pekan työn vuoksi. He olivat palaamassa Helsinkiin ja etsivät uutta kotia. Nuranin silmiin osui Marjaniemen kaupunginosassa ollut paritalon rakennusprojekti. Työ oli niin varhaisessa vaiheessa, että kaikkiin ratkaisuihin saattoi vielä vaikuttaa.

Perhe ihastui meren läheisyyteen ja vanhan itähelsinkiläisen asuinalueen eri-ikäisiin kerrostumiin. Heitä miellytti myös mahdollisuus suunnitella itse mahdollisimman paljon tulevaa 186-neliöistä kotiaan.

– Siirsimme rakentajan suunnittelemia seiniä saadaksemme keskimmäisen kerroksen oleskelutilat väljiksi ja yhtenäisiksi. Suunnittelin myös eteisen tilavaksi, valoisaksi ja toimivaksi, jotta kotiintulo olisi miellyttävä. Yläkerrassa pieni työskentelytila vinon sisäkaton alla oli umpinainen ikkunaton huone, mutta avasimme seinät kaidekorkeuteen porraspuolelta ja olohuoneen puolelta. Näin yläkerran aulaan saatiin näkymä olohuoneeseen ja luonnonvaloa tilaan, Nuran kertoo.

L-malliseen avokeittiöön mahtuu myös ruokailutila. Ruokapöydän jalat ovat Volcano Designista ja pöytälevy on ikivaneria Levy-Jaatista Turusta. Tuolit ovat Vitran DSW-tuolit. Petite Voliére -kattovalaisin on tuunattu, koska alkuperäinen on kuparinvärinen, mutta Nuran halusi kultaisen.
Pieni String-hylly on sijoitettu käytännöllisesti välitilaan. Valkoinen taso on Coriania, joka on hyvä vaihtoehto L-mallisessa keittiössä, koska taso ja allas on mahdollista tehdä saumattomina.
Nuranin suosikkimetalliväri on messinki. Vanhat Arabian Piippu-sarjan posliinipurkit ovat peruja Nuranin isältä.
Nuranin suosikkimetalliväri on messinki.

Sisustaminen oli aluksi Nuranille vain rakas harrastus, josta tulikin vuosien saatossa työ. Nykyään Keittiömaailmassa sisustus- ja keittiösuunnittelijana työskentelevä Nuran suunnitteli itse keittiön ja kaikki kiintokalusteet.

– Vain yksi kaapinovi piti tilata uudelleen, koska tilasin vahingossa väärään suuntaan aukeavan oven. Eteisen liukuovikaapiston sain mitoitettua millilleen lattiasta kattoon, vaikka asentaja epäilikin onnistumista. Olen erittäin tyytyväinen suoritukseeni, Nuran kertoo.

Pariskunta ideoi yhdessä myös uniikin liukuoven oleskelutiloihin. Se on toteutettu Etelän Puutavaran vanerista.

Seinän teksti on Michael Bublén kappaleesta ”Feeling Good”, joka sai tärkeän merkityksen perheen ensimmäisen pojan, Oliverin, syntymän myötä. Himmelin on tehnyt pikkusisko Kadi.
Tv-huoneen muhkean kokoiselle sohvalle mahtuvat vieraatkin. Tikkurilan N429 Denim -seinäväriin sointuvat koristetyynyt ja taulusommitelma tekevät huoneesta viihtyisän. Sohva ja matto Ikeasta, sohvapöytä Bo Conceptin.
Venäjäntoy Luca tuli perheeseen Tallinnan-vuosina. Vanha puulaatikko eteisessä on Lucan pesä
Portaiden alla on Nuranin vaatehuone. Fritz Hansenin Seiska-tuolia nudenvärisellä istuimella ja kullanvärisillä jaloilla valmistettiin vuonna 2015 rajoitettu erä.

Koti on paikka, johon on hyvä tulla ja jossa on hyvä olla, ja siksi sen sisustaminen on Nuranille tärkeää. Inspiraatiota sisustamiseen hän hakee sisustusarkkitehti Kelly Hoppenin kädenjäljestä. Arkkitehtuurisesti ja tyylillisesti hän pitää kovasti 1960- ja 70-luvuista. Mukana on aina ripaus ylellisyyttä.

Kodin pintamateriaalit ovat aikaa kestäviä ja klassisia. Keskimmäisen kerroksen lattia on isoa korkeakiiltoista valkoista laattaa, ja kellarikerrosta ja yläkertaa pehmentää vaaleaksi kuullotettu parkettilattia. Keittiö on pääosin valkoinen, mutta musta yläkaapisto tekee kokonaisuudesta mielenkiintoisen.

Vanhempien makuuhuone sijaitsee entisessä takkahuoneessa. Siksi tila on iso ja tunnelmallinen. Luonnonväriset tekstiilit luovat rauhallisen tunnelman.
Kettusen perheen oma toteemieläin kettu esiintyy kotona milloin tyynynpäällisessä, milloin koriste-esineissä.
Makuuhuoneesta on käynti takapihalle. Oven pieleen Nuran kokosi sommitelman korikassista ja olkihatuista.

Koska Nuran on intohimoinen sisustaja, hän saattaa inspiraation vallassa tehdä isojakin myllerryksiä. Viimeksi hän siirsi vanhempien makuusopen olohuoneen yhteydessä sijainneesta tilasta kellarissa sijaitsevaan takkahuoneeseen. Makuuhuone oleskelutilojen yhteydessä ei ollut toimivin ratkaisu, kun kylässä oli vieraita tai lasten kavereita.

Muutoksen myötä entisestä makuuhuoneesta tuli viihtyisä tv-huone, ja samalla oleskelutilan istumapaikkojen määrä lisääntyi.

– Nyt on mukavaa järjestää isojakin juhlia, kun kaikille on istumapaikka, ja saamme seurustella avoimessa tilassa yhdessä, hän iloitsee.

Pienempiä kodin muutoksia saatetaan toteuttaa yhdessä illassa tai viikonlopussa. Seinä vaihtaa väriä tai uusi hyllykkö asennetaan seinälle.

– Olemme yleensä yhtä mieltä muutoksen tarpeesta, ja saan käsistään kätevän mieheni helposti mukaan maalaus- ja asennustöihin, Nuran kertoo.

Majasänky on teetetty mittojen mukaan puusepällä Tallinnassa.
Noahin huonetta tehostaa keltainen. Kummitäti antoi vanhan pulpetin koulun aloittaneelle Oliverille, mutta nyt pöytä on jo siirtynyt pikkuveljelle. Ilmapallot ovat Ikean valaisin.
Yläkerran wc:n näyttävä tehosteseinä on toteutettu Decosin Rivedil Saharalla. Hiekkapintainen maali on valmistettu hartseista, täyte aineista, hiekasta ja lasista.
Selkeälinjainen sauna noudattaa muun kodin värimaailmaa. Persoonallinen saunakiulu on Harvian.
2 kommenttia