Nuorenparin vuokrakaksio on sisustettu mummolatyyliin pikkubudjetilla: ”Ei haittaa, vaikka kokonaisuus on hieman sekava!”
Kaksion kierrätyssisustus
Nuorenparin vuokrakaksio on sisustettu mummolatyyliin pikkubudjetilla: ”Ei haittaa, vaikka kokonaisuus on hieman sekava!”
Nellin ja Jerryn Riihimäellä sijaitsevan vuokrakaksion tavarat ja huonekalut on hankittu kierrätettyinä. Nellin periaate on, että vain hauskat ja persoonalliset esineet saavat paikan kotoa.
24.5.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Kun Nelli Alho ja Jerry Vuorinen muuttivat yhteiseen kotiin, väreistä ja hauskoista posliinieläimistä pitävä Nelli sisusti nuorenparin vuokrakodin pienellä budjetilla. Kalusteita ja pienesineitä on löytynyt niin kirpputoreilta kuin roskalavoiltakin. Nellin ja Jerryn kanssa 57 neliön kaksiossa asuvat löytökissat Laku ja Juksu.

Nelli jakaa Instagram-tilillään @kodikaskoti sisustuskuvia. ”Inspiroidun Instagramia ja Pinterestiä selailemalla. Jos löydän kirpputorilta jotain, joka näyttää omaan silmääni kivalta, ostan sen miettimättä, mikä on trendikästä”, Nelli kertoo.
Nellin lempipaikka on Torista hankittu sohva. Lasipöytä on Nellin äidin vanha ja löytynyt aikoinaan kirpputorilta. Jalkalampun Nelli löysi Torista. Se haettiin Riihimäeltä ja maksoi 40 euroa. Tauluseinän taulut oli sovitettava valmiiksi seinässä oleviin nauloihin. Osa tauluista on kierrätyskeskuksesta, osa tilattu Dearsam.fistä.
Nelli tapetoi eteisen naulakon takaseinän Rustan Scandinavia-tapetilla. Lundian laatikosto on ”annetaan ilmaiseksi”-ryhmästä Riihimäeltä. Pärekorin Nelli ja Jerry ostivat Mikkelin torilta mökkireissulla, ja pinnatuoli on Nellin äidin vanha. Verkkokassissa Nelli säilyttää lankoja.

”Innostukseni kierrätykseen ja kierrätyssisustukseen ovat lähtöisin äidiltäni. Kiinnostuin sisustamisesta jo lapsena, ja kävimme jo silloin usein yhdessä kirpputoreilla. Nykyään­kin teemme kirpparikierroksia ja tutkimme vanhojen tavaroiden liikkeitä yhdessä.

Haluan, että kodissamme on mahdollisimman paljon kierrätettynä hankittuja kalusteita ja esineitä. Maailmassa on niin paljon tavaraa, että kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Kiertelen viikoittain kirpputoreja ja selailen Toria ja Facebookin kierrätysryhmiä. Olen tehnyt löytöjä myös roskalavaryhmistä ja kirpputorien ilmaisnurkkauksista. Myyn tai annan itsekin ylimääräisiä esineitä eteenpäin. Joskus harvoin, kun haluan palkita itseni, voin ostaa jotain tarkkaan harkittua uutena.

Ruokapöytä löytyi ilmaiseksi roskalavaryhmästä, tuolit Nelli hankki Facebookin kierrätysryhmästä. Pöytäliina on Riihimäen Femmatorilta. Auringonkukkataulu on Nellin edesmenneen vaarin, taidemaalari Pentti Alhon, käsialaa. Valaisin on Facebookin kierrätysryhmästä. Se oli vaaleanpunainen ja Nelli maalasi sen tummanruskeaksi.
Nelli on kerännyt Jyskistä löytyneeseen hyllykköön pieniä posliinifiguureita, maatuskanukkeja sekä lempikirjojaan. Pikkuesineet ja viherkasvit saavat olla ylähyllyillä rauhassa kissoilta. Punakeltainen maalaus on Nellin maalaama. Ruudulliset kehykset hän on maalannut kalkkimaalilla.
Keittiön pöytäliina on Hyvinkään iCare-myymälästä. Seinähylly on Jerryn, ja käkikello on Nellin lapsuudenkodista.

Kirpputorilla katseeni osuu ensimmäisenä värikkäisiin ja persoonallisiin esineisiin. Pidän erilaisista figuureista, posliinieläimistä sekä lasiesineistä. Vain hauskat ja persoonalliset esineet päätyvät meille.

En mieti, sopiiko kirpparilta löydetty esine muuhun sisustukseen, sillä löydän sille kyllä paikan. Ei haittaa, vaikka kokonaisuus on välillä hieman sekava! Pidän siitä, ettei kotimme näytä liian harkitulta tai suunnitellulta. Vaihdan sisustusta lähes päivittäin ja tuolit, tyynyt ja taulut siirtyvät paikasta toiseen.

Nelli tykästyi heti erilliseen keittiöön. Puiset ovet lankavetimineen viehättivät häntä erityisesti. Kukkatapetti löytyi Rustasta. Vanhat keraamiset piirakkavuoat ovat löytyneet kierrätyskeskuksista. Puinen leikkuulauta on Nellin äidin vanha.
Senkki on roskalava­löytö Hyvinkäältä. Lasisen kynttilänjalan ja tuikkukipon Nelli hankki Rustasta. Pöytä­kynttilä on Jyskistä. Ruukun Nelli löysi H&M Homesta ja maalasi sen itse. Veera Sorrin taidejulisteen Nelli voitti Instagramin arvonnasta.

Värit hiipivät kotiimme muutama vuosi sitten. Nykyään en voisi kuvitella eläväni värittömässä kodissa, sillä värit piristävät minua ja lisäävät positiivista mielialaa. Lempivärejäni ovat oranssi, keltainen ja lempeät vaaleanpunainen ja vaaleanlila.

Minulla on mielestäni hyvä värisilmä ja osaan yhdistellä erilaisia värejä ja kuoseja. Olisi toki helpompaa yhdistellä maanläheisiä sävyjä kuin värikkäitä, mutta kotonamme olevat värit sopivat mielestäni hyvin yhteen.

Keltainen kattovalaisin ja vihreä pöytälamppu ovat Ikean vanhaa tuotantoa ja löytyivät käytettyinä. Diskopallon Nelli hankki Tingi & Tongista Hyvinkäältä. Sängynpääty löytyi ilmaiseksi roskalavaryhmästä Riihimäeltä. Gustav Klimtin teos Äiti ja lapsi on painettu Ikean sisustustauluun.
Nelli ja Jerry maalasivat yhdessä eteisen vaaleanpunaiseksi Rustan sävyllä Old Rose ollessaan koronakaranteenissa. Pukeutumispöytä löytyi ilmaiseksi roskalavaryhmästä ja palapeili oli asunnossa valmiiksi. Nelli rakentaa asetelmat mieluiten hyllyjen päälle kissojen takia. Keraaminen maljakko ja kirjontatyö löytyivät Tingi & Tongista, puukulho Femmatorilta.
Nelli haluaisi ostaa enemmän taidetta tulevaisuudessa. ”Pidän kovasti Juliana Hyrrin, Emmi Mustosen sekä Laura Annalan teoksista. Toistaiseksi minulla on esillä kaksi edesmenneen vaarini, taidemaalari Pentti Alhon auringonkukkamaalausta, toinen niistä tv-tasolla, toinen olohuoneen seinällä”, Nelli kertoo.

Taide on minulle tärkeää ja teosten sävyt on minulle merkityksellisiä. Etsin kotiini teoksia, joissa on erikoinen värimaailma ja jotka poikkeavat massasta.

Tämä on vuokrakoti, mutta meillä on mukava vuokraemäntä ja melko vapaat kädet sisustuksen suhteen. Silti varmistamme aina, sopiiko esimerkiksi seinien maalaus tai poraaminen. Jos tämä olisi oma kotimme, maalaisin seinät värikkäiksi, olohuone saisi oranssinsävyisen retrotapetin ja keittiöön asentaisimme mustavalkoruudullisen laattalattian. Haaveilen myös lautalattiasta! Ehkä joskus vielä saan laittaa kaiken oman maun mukaan.”

Parveke on iso osa Nellin ja Jerryn kotia, varsinkin kesällä. Peilillä päällystetty kukkajalka on vuosia vanha hankinta Facebookin kierrätysryhmästä. Pöytäryhmä on Jerryn lapsuudenkodista.
Kun Nelli ei ole kotona, ovat kodin kukkakimput kissoilta turvassa makuuhuoneen suljetun oven takana. Maljakko on Hyvinkään Tingi & Tongista, posliinilintu Femmatorilta.”Olemme aiemmin istuttaneet hyötykasveja. Kun näin Jerryn mummon upeat parvekekukat, minäkin halusin kukkivan parvekkeen.”

Nellin kirpparivinkit

• Riihimäen femmatori

”Vakkarikirppikseni rautatieaseman lähellä. Kivoja lasi- ja posliiniesineitä!” Femmatori.fi

• Maanantaimarket

”Ihana, raikas ja rento second hand -liike Turun keskustassa. Sieltä saa myös kahvia, kukkia, kosmetiikkaa ja koruja.” Maanantaimarket.fi

• Turun Ekotori

”Kaksi erillistä kierrätyskeskuksen kirpputoria jäivät mieleeni Turun reissulta. Kattava tarjonta esimerkiksi astioita, sisustusesineitä, lasitavaraa ja tauluja.” Turunekotori.fi

• Kirpputori Portobello

”Hämeenlinnassa Kantolan rouhealla teollisuusalueella sijaitsee useita kirpputoreja. Portobello on mielestäni niistä mielenkiintoisin.” Facebook.com/kirpputoriportobello

• Helmi Kirpputori

”Sijaitsee kävelymatkan päässä Järvenpään rautatieasemalta. Ison ja viihtyisän itsepalvelukirpputorin yhteydessä on kahvila ja ekopuoti.” Kirpputorihelmi.fi

4 kommenttia