Nuorenparin kivitalo syntyi häähumun keskellä – ”Kävimme treffeillä rautakaupassa, kun muuten omaa aikaa ei ollut”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Isku
Nuorenparin kivitalo syntyi häähumun keskellä – ”Kävimme treffeillä rautakaupassa, kun muuten omaa aikaa ei ollut”
Nuoripari unelmoi valkoisesta kivitalosta, jossa sekä tekniikka että sisustus olisivat viimeisen päälle. Rakentaminen omien häiden aikaan ja pienen vauvan kanssa piti parin kiireisenä, eikä projektista olisi tullut mitään ilman ammattilaisia. Iskun sisustusarkkitehdin apu oli korvaamaton.

Joskus innostus oman talon rakentamiseen voi syttyä isän harrastuksesta. Näin kävi pohjoishelsinkiläisille Juhalle ja Minnalle. Juhan isä oli tutkinut lämpötekniikkaa vapaa-ajallaan jo vuosia. Hiljalleen isän ja pojan keskusteluissa alkoi hahmottua lämpöteknisesti ainutlaatuinen ja asumiskustannuksiltaan edullinen ekotalo.

U-kirjaimen muotoinen talo on sijoitettu tontille niin, että terassialueiden lisäksi pihaa jää runsaasti vielä pallopeleihin ja tuleville istutuksille.

Minnaa ajatus rakentamisesta ei sytyttänyt ollenkaan.

– Annoin projektille kaksi ehtoa: minun ei tarvitse tehdä mitään ja jotta talo valmistuu, joku muu kuin me, rakentaa sen, Minna sanoo.

Näin sovittiin. Sitten alkoi kiivas tontin etsintä.

– Halusimme jäädä jo entuudestaan tutulle alueelle, Juha kertoo.

Lopulta sopiva 760-neliön tontti löytyikin läheltä vanhaa kotia Pohjois-Helsingistä.

Vauva, häät ja talo samaan aikaan

Rakentaminen osui päällekkäin Eliaksen ollessa pieni vauva, ja samaan aikaan pari teki omia hääjärjestelyitä ja meni naimisiin. Elämä oli täynnä toinen toistaan suurempia ja iloisia asioita, ja rakentaminenkin jäi mieleen positiivisena asiana. Luotettava ja taitava urakoitsija löytyi tuttavan tuttavan kautta.

– Rakentaminen tuntui jännittävältä. Oli kiinnostavaa seurata, miten projekti eteni ja kuinka huolella tekijät paneutuivat työhönsä, pariskunta kertoo.

– Emme osanneet etukäteen ajatella, kuinka paljon päätöksiä ja valintoja kotiin oikeasti liittyy, Minna muistelee.

Lapselle hankittiin hoitaja, jotta pariskunta pääsi rauhassa treffeille rautakauppaan. Sukulaiset ja läheiset auttoivat pintamateriaalien ja kiinteiden kalusteiden valinnoissa ja suunnittelussa.

– On helppo sanoa, mistä pitää, mutta kokonaisuuksien hahmottaminen oli meille molemmille vaikeaa. Onneksi saimme läheisiltäkin apua, Minna sanoo.

Iskun sisustusarkkitehti loihti toiveiden kodin

Koska asuinpinta-ala kasvoi uuden kodin myötä yli puolella vanhaan kerrostalokolmioon verrattuna, oli selvää, että uusia kalusteita tarvittiin. Eheän kokonaisuuden luomiseksi pariskunta halusi sisustuksen suunnitteluun ja kalusteiden valintaan asiantuntijan apua. Yhteys sisustusarkkitehti Sanna Mustoseen löytyi Habitare-messuilta Iskun osastolta.

Seinäke rajaa näkymän olohuoneesta ruokailutilaan ja keittiöön. Iskun tuolit ovat osoittautuneet perheen käytössä suosikkikalusteiksi.

Päälinjat tyylistä olivat selvät. Ei romanttista eikä rönsyilevää, viihtyisä koti, ei edustustilaa. Koska Minna ja Juha halusivat vaaleaa puuta pehmentämään seinien valkoisuutta, portaikkoon valittiin koivua. Sama materiaalitoive liittyi myös kalusteisiin.

Minna, Juha ja Elias nauttivat uuden kotinsa valoisuudesta, avaruudesta ja tilasta. Olohuoneessa on Scala-sohvapöytä ja Como-kulmasohva.

– Sanna kuunteli ja huomioi toiveemme hyvin. Hän esitteli erilaisia kokonaisuuksia tapetteineen ja mattoineen, ja valitsimme niistä mieleiset. Vaikka maton hahmottaminen pienestä mallipalasta tuntui vaikealta, oli helppo luottaa ammattilaiseen, Minna sanoo. Pariskunnan makumieltymykset loksahtivat helposti yhteen, ja se helpotti valintojen tekemistä.

Ruokailutilasta pääsee suoraan terassille, jossa on tilaa sekä pöytä- että sohvaryhmälle.

Parasta on, kun koti tuli kerralla valmiiksi

Sisustussuunnitelma oli jo hyvissä ajoin ennen talon valmistumista valmiina ja kalusteet tilattu. Kun muuttamisen h-hetki koitti, huonekalut tuotiin ja kasattiin paikalleen Iskun toimesta. Minnan ja Juhan mielestä oli ihanaa saada uusi koti kerralla valmiiksi.

Lopputulos on seesteinen ja harmoninen. Yläkerran huoneissa leikitellään tapetoiduilla tehosteseinillä, kun valoisassa alakerrassa verhot tuovat rauhalliseen kokonaisuuteen väriä.

Keittiö on osoittautunut toimivaksi. Suunnitteluapu kalusteiden ja toimintojen sijoitteluun löytyi perhepiiristä. Keittiön kiintokalusteet pariskunta tilasi Foremalta Kouvolasta.

Vuoden asumisen jälkeen koti on osoittautunut kaiken vaivan arvoiseksi.

– Ihanaa, kun on tilaa, Minna kiittelee.

Piha ja se, että musiikkia voi soittaa niin kovalla kuin haluaa ketään häiritsemättä, ovat ehdottomia bonuksia. Arviointikeskustelu koko idean alullepanijan, Juhan isän kanssa, on sekin ollut pelkästään positiivinen.

Tumma laattalattia on hyvä kontrasti portaikolle. Juha ja Minna halusivat valkoisen pariksi koivua.

Visio valkoisesta kivitalosta oli selkeä

Pariskunnalle oli alusta alkaen selvää, että uusi koti on valkoinen moderni kivitalo. Minna ja Juha etsivät ideoita ja ajatuksia tulevaan kotiinsa asuntomessuilta.

– Saimme vinkkejä meille toimivaan pohjaratkaisuun ja ajatuksia epäsuoran valaistuksen käytöstä, Juha listaa.

Arkkitehti Seppo Aittoniemi piirsi toiveet paperille. Talon tekniset ratkaisut olivat avainasemassa jo suunnitteluvaiheessa. Siksi työt etenivät hyvässä järjestyksessä, eikä talossa ole esimerkiksi lainkaan pintavetoja.

– Avaruuden tuntu ja iso keittiö olivat minulle tärkeitä juttuja, kun taas Juhaa mietityttivät sähkö- ja valaistusratkaisut, Minna kertoo.

Valokaton kirkkautta voi säätää portaattomasti 0–100 %:n. Valon eri värivaihtoehdoilla tunnelmaa voi vaihtaa viileästä lämpimään.

Valot, imuri, verhot ja tv toimivat ääniohjauksella, valokatkaisijat ovat ohjelmoitavissa ja yläkerran pistorasiat saa suljettua kännykällä.

– Innostuksessa homma taisi jo karata vähän käsistä, Juha nauraa. Hän on it-alan yrittäjä, ja kaikki tekniikka kiinnostaa.

Hänelle on tärkeää, että valaistus on portaattomasti säädettävissä tunnelmoinnista tarpeellisuuteen. Lupaprosessin aikana suunnitelmia ehdittiin vielä miettiä ja tarkentaa lopulliseen muotoonsa useamman kerran.

Luonto- ja eläinihmisenä Minnaa viehätti metsäaiheinen tapetti. Sisustusarkkitehti Sanna Mustonen suunnitteli lastenhuoneen sävyt tapetin ympärille.

Talosta on tullut koti

Uudessa kodissa perheen elämä keskittyy alakerran avoimiin tiloihin, olohuoneeseen, ruokailutilaan ja keittiöön. Iso terassi lämpölamppuineen ja liukuovineen jatkaa elämää ulos pitkälle syksyyn. Yläkerran pieni intiimi olohuone ja makuuhuoneet on pyhitetty rauhoittumiselle.

Elias on saanut naapuruston lapsista kavereita ja elämä asuinalueella on yhteisöllistä. Naapureiden kanssa ollaan paljon tekemisissä.

WC.ssä toistuvat maanläheiset sävyt ja puhdas valkoinen. Minnaa viehätti Pukkilan Curvytile-laattaa. Seinään on sekoitettu kolmea eri sävyä. Kalusteet toimitti Spalife.

Nyt talossa vedetään hetki henkeä ja nautitaan uudesta kodista. Seuraavaksi pariskunta paneutuu pihasuunnitelmaan. Kuten koko projektissa, myös tässä he luottavat ammattilaisten osaamiseen. Pihasuunnittelija on jo työnsä ääressä.

Kiinnostuitko kuvien Iskun kotikalusteista? Katso lisää tästä!

Ideoita ja inspiraatiota sisustukseen, katso kuvat!

Julkaistu: 3.9.2018
Kommentoi »