Kotivinkki

Blingbling vaihtui harmoniseen sekametelisoppaan! Nuoripari sisusti puutalon pikkubudjetilla boheemia, retroa ja modernia sekoittaen

Blingbling vaihtui harmoniseen sekametelisoppaan! Nuoripari sisusti puutalon pikkubudjetilla boheemia, retroa ja modernia sekoittaen
Jasmin Rosenlew ja Mikko Söderling rakastuivat ensisilmäyksellä 40-luvun keltaiseen omakotitaloon Ulvilassa. Vanha talo muutti sisustusmaun prinsessamaisesta luonnonläheisempään suuntaan, ja pariskunta on sisustanut kotinsa kodikkaasti eri tyylejä sekoittaen.
Julkaistu: 23.4.2021
Jasmin Rosenlew asuu puolisonsa Mikko Söderlingin ja kahden koiran kanssa tämänhetkisessä unelmiensa kodissa. He olivat haaveilleet vanhassa talossa asumisesta, ja kiinnostuivat myyntiin tulleesta vuonna 1940 rakennetusta omakotitalosta. Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun myynti-ilmoitus oli tullut nettiin, Jasmin ja Mikko olivat talon uudet omistajat.
Talon keltainen väri ei heti miellyttänyt Jasminin silmää, ja aikomuksena oli maalata talo. Nyt hän on tullut toisiin ajatuksiin.
Takkahuoneen takka maalattiin modernin mustaksi ja seinät ja ovet valkoiseksi. Muovimatto vaihtui laminaattiin.
Perinteiset terrakottaruukut saivat uudet persoonalliset ilmeet harmaalla ja valkoisella maalilla sekä kylkeen liimatulla pitsillä.

Jasmin, olitte ostamassa toista taloa, kun tulitte katsomaan tätä. Miksi päädyitte tähän?

Olimme tehneet tarjouksen toisesta talosta, kun tämän talon myynti-ilmoitus tuli nettiin. Kuvat olivat huonoja räpsyjä, eivätkä tehneet talolle oikeutta. Edullinen hinta ja vanhan talon henki kuitenkin houkuttelivat, joten tulimme katsomaan. Talo sijaitsi alueella, jolta olimme ensisijaisesti uutta kotia etsineet.
Kun saavuimme näyttöön, talo tuntui heti kodilta. Erityisesti ihastuimme piharakennukseen, joka oli säilytetty historiaa kunnioittaen. Vanhat eläinkarsinat ja muut vanhat rakenteet sekä vanhat maataloustyökalut olivat paikoillaan. Iso tontti oli myös mieluinen. Mikko ihastui autotalliin, jossa on tilaa puuhastella. Talon keltainen väri vain tuntui aluksi oudolta, mutta olen jo tottunut siihen.
Jasmin ja mäyräkoirat Pablo ja Chapo nauttivat kotoilusta. Tiikkinen sohvapöytä on kirppislöytö, ja sohvakalusto on Porin vaihtokalusteesta.
Riippuhyllyt syntyivät lähes ilmaiseksi. Ne tehtiin vanhasta naulakosta ja ohuesta köydestä. Hyllylevyt saatiin autotallin perältä löytyneestä hyllyköstä. Kaksi levyä maalattiin mustaksi.
Rappuset yhdistävät talon alkuperäisen osan laajennukseen. Lähinnä koristeena toimiva vintage-radio löytyi edullisesti kirppikseltä. Tyyliin sopiva lipasto on Jasminin äidinäidiltä.

Millaista remonttia teitte?

Perusasiat olivat onneksi kunnossa, joten mitään suurempia remontteja ei tarvittu. Hankimme ilmalämpöpumpun, laitatimme rännit ja uusimme ulko-ovet, mutta muuten teimme lähinnä pienen budjetin pintaremppaa.
Kun saavuimme näyttöön, talo tuntui heti kodilta.
Saunan paneelit ja lauteet maalasimme melkein heti muuton jälkeen. Seinissä oli aika paljon lasikuitutapetteja, ja niitä poistimme, tasoitimme ja maalasimme. Keittiön kokonaisvaltainen remppa olisi haaveissa, mutta ensi hätään maalasimme kaappien rungot, vaihdoimme vetimet, päällystimme tasot ja vaihdoimme lattian. Jo näillä melko edullisilla keinoilla saimme keittiöön kivan raikkaan ilmeen.
Jasmin hioi ja maalasi piharakennuksesta löytyneen pöydän. Valkoiset Askon tuolit ovat äidinäidiltä, pinnatuolit löytyivät pahvinkeräysastian vierestä. Seinällä on äidin askarteluja ja kirppislöytöjä.

Ette olleet aiemmin tapetoineet. Miten tapetointi sujui?

Halusimme makuuhuoneeseen jotain ekstraa ja valitsimme päätyseinään upean maisematapetin. Tapetointi onnistui meiltä aloittelijoilta yllättävän hyvin. Makuuhuone rauhoittavine usvametsineen taitaakin olla suosikkipaikkani talossa.
Makuuhuoneesta oli hyvä jatkaa yläkertaan, jonka aulaan laitoimme vanhanaikaisen, värikkään tapetin. Aulan remontti pääsikin vähän paisumaan, ja löysimme itsemme repimästä irti rappujen muovimattoa. Alta paljastui ihana yllätys: lautaportaat, jotka aiomme hioa ja kunnostaa kauniiksi.
Makuuhuoneen maisematapetti tilattiin Photowallilta. Rottinkinen sängynpääty on Tori.fistä. Lukuvalot kätevällä nipsukiinnityksellä ovat Jyskistä. Tyynyt ovat Tigerista ja Rustasta.
Aluksi Jasmin ei pitänyt kakluunin väristä, mutta nyt hän jopa korostaa sitä. Jännittävän köysilampun teki Mikon isä. Juliste on tilattu nettikaupasta.
Vaasit ovat löytöjä kirppiksiltä. Puuvillan oksan Jasmin otti talteen miehen antamasta kimpusta. Jasminin äiti askartelee paljon, ja kaunis paperikoriste on hänen käsialaansa.

Miten sisustustyylisi muuttui, kun muutitte vanhaan taloon?

Entisessä vuokrakodissamme olin mieltynyt vaaleanpunaiseen, prinsessamaiseen blingbling-tyyliin. Tämän kodin hankittuamme halusin oppia pitämään voimakkaammista väreistä. Vanha sisustus sai siis lähteä, ja aloin kierrellä ahkerasti kirppiksiä, jotta löytäisin uuden, talon tyyliin paremmin sopivan tavan sisustaa. Oikea suunta on löytynyt vähitellen. Nyt värimaailma on entistä luonnonläheisempi ja seesteisempi. Lempisävyjäni ovat beige, vihreä, turkoosi ja vaalea puu.
Meillä on harmoninen tyylien sekametelisoppa: boheemia, vintagea, retroa ja modernia.
En sisusta millään tietyllä kaavalla, vaan sekoittelen reippaasti eri tyylejä ja aikakausia. Meillä vallitsee harmoninen tyylien sekametelisoppa, jossa on boheemia, vintagea, retroa ja modernia sulassa sovussa. Tyylien yhdisteleminen on mielestäni kodikasta. Seuraan useita sisustusaiheisia tilejä Instagramissa ja saan niiltä kivoja ideoita omaan kotiin. Myös kirppikset toimivat loistavina ideapankkeina.
Piharakennukseen saatiin tunnelmallinen oleskelutila kunnon siivouksella ja trukkilavoista tehdyillä kalusteilla.
Ratakiskonaula ja talosta löytyneet vanhat esineet kuiskivat tarinoita menneiltä vuosilta.
Olohuoneen oviaukon päällä riippuvat pienet makrameet teki paikallinen yritys Shinyknot. Koiran häkkiä tarvittiin, kun vanhempi koirista toipui sairaudesta.

Mitkä ovat rakkaimpia esineitäsi?

Rakkaita ovat ne, jotka kertovat menneistä sukupolvista. Muistan lapsena ihmetelleeni isoja nauloja, joita meillä oli mökillämme Yyterissä. Myöhemmin selvisi, että ne olivat vanhoja ratakiskonauloja, joita pappani oli maalannut. Yksi naula on nyt meillä koristeena, ja se on rakas muisto pappastani, joka oli ihana esikuva kaikille.
Keinutuolillamme olisi puolestaan varmasti paljon kerrottavaa, sillä se on Mikon äidin isoisän veljen vanha tuoli. Kun hioimme sitä maalausta varten, näkyviin tuli monen monta maalikerrosta.
Kommentoi »