Nukkekodin sisustus: askartele keittiötaso ja porrasjakkara
Tee itse
Nukkekodin sisustus: askartele keittiötaso ja porrasjakkara
Nukkekodin sisustussarjassa on nyt vuorossa keittiö. Me teimme työtason ja porrasjakkaran mdf-levystä, mutta ne voi yhtä hyvin tehdä vaikka aaltopahvista. 
28.3.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Nukkekodin keittiötaso ja jakkara – tarvikkeet:

 • 3–5 millin paksuista mdf-levyä tai aaltopahvia (malli on tehty 5 millin levystä)
 • hopeaa ja mustaa spraymaalia
 • yllätysmunan kapselin puolikas tai muu altaaksi sopiva muovikorkki
 • kynttelikön mallinen kakkukoriste (Flying Tiger)
 • varrastikku
 • liimaa
 • tilkku ohutta kangasta (ruutukangas Eurokankaasta)
 • pala magneettitarralevyä 
 • maalia jakkaraan.
Nukkekodin keittiössä on tietenkin porrasjakkara. Minikokoiset astiat ja vesipannu on tehty Fimo Air -massasta. Ovi johtaa nukkekodin takapihalle. Oven panelointi tehtiin puisista sekoitustikuista.
Hana ja allas suihkautettiin hopeanvärisellä spray-maalilla. Allas on deodoranttipullon korkki, mutta yllätysmunan kapselin puolikas on yhtä passeli virkaan. Hana on katkottu ja hiekkapaperilla viimeistely kakkukoristeen osa. Kynttelikkömäistä koristetta myy Flying Tiger.

Näin teet nukkekodin keittiön työtason:

 1. Sahaa mdf-levystä tai leikkaa napakasta aaltopahvista työtason tausta (13 x 5 cm), sivut (2 kpl 5 x 5 cm) ja kansi (14 x 5 cm). Takalevy jää sivujen väliin ja kansi tulee sivujen sekä takalevyn päälle.
 2. Poraa tai leikkaa kanteen tiskiallasta ja hanaa varten reiät.
 3. Spraymaalaa "allas" sisäpuolelta hopeamaalilla. Maalaa myös hana. Maalaa yhteen liimatut pöytäosat mustaksi. Aseta ja liimaa allas ja hana työtasoon maalien kuivuttua.
 4. Poraa työtason sivuseiniin verhotankoa, eli varrastikkua, varten reiät. Aaltopahviin ne voi pistää saksenkärjellä. Mittaa tangolle sopiva pituus: katkaise tikku ja maalaa ainakin päät mustiksi.
 5. Leikkaa tilkusta pala, jonka leveys on hieman työtason leveyttä pidempi, jotta siihen saa rypytystä. Voit lyhentää verhon leveyttä vielä tangolla, kun näet, miten paljon rypytystä tarvitaan. Jätä tilkun korkeuteen vain tankokujaa varten ylimääräistä. Käännä yläreuna ja ompele se suoralla tikillä. Reunoja tai helmaa ei käännetä eikä ommella. Verhosta saa näin kauniimmin laskeutuvan. Pujota tanko verhoon ja ne yhdessä työtasoon. Siisti ulospäin näkyvät verhotangon reiät. Askartelumassa ja kevyttasoite sopivat siistimiseen. Mustalla maalilla saat myös melko siistin lopputuloksen.
 6. Leikkaa lopuksi "keraaminen liesi" tarramagneettilevystä ja liimaa se työtason pintaan.

Askartele porrasjakkara:

Nukkekodin keittiössä on tietenkin oltava porrasjakkara. Sen esikuva on Ikean Bekväm.

 1. Piirrä jakkaran osat levyyn tai aaltopahviin. Jos teet jakkaran mdf-levystä, tarvitset lehtisahan. Jos teet sen aaltopahvista, katkoteräveitsi riittää.
 2. Tarvitset seuraavat osat: kansi (3,7 x 2 cm), porras (3,7 x 1,5 cm), kaksi sivuosaa (korkeus 3,5 cm, yläosan leveys 2 cm, portaan syvyys 1,3, portaan korkeus 1,5 cm), ja poikkipuu (2,7 x 0,5 cm). Tee vielä kanteen keskelle kahvareikä. Katso kuva yllä ja ryhdy piirtämään. Tee vaikka harjoituskappale kartongista, niin voit tarvittaessa korjailla mittoja.
 3. Liimaa osat toisiinsa ja maalaa jakkara.
Porrasjakkaran kaava. Käytä apuna oheisia mittoja.
1 kommentti