”Nakuna Nizzassa” on vuoden 2024 väri – Tikkurilan uuden värikokoelman nimet herättävät kiusallisia kysymyksiä
Kommentti
”Nakuna Nizzassa” on vuoden 2024 väri – Tikkurilan uuden värikokoelman nimet herättävät kiusallisia kysymyksiä
Nude in Nizza, Men on Mars, Gold in Ghana. Värikokoelman nimet vahvistavat stereotypioita ja kaikuvat jopa kolonialismia, kirjoittaa Avotakan art director Elina Henttonen.

Tikkurila julkisti tänään 8. marraskuuta 2023 odotetun Vuoden värit 2024 -kokoelmansa. Sävykokoelmassa on 14 tyylikästä ja kauniisti toisiinsa sointuvaa väriä, jotka on valittu yhdessä ruotsalaisen sisustussuunnittelijan Marie Olsson Nylanderin kanssa. Sävyinä on murrettuja punaisen sävyjä, oliivinvihreää, okrankeltaista ja savunsinistä. Vuoden 2024 väri on *rumpujen pärinää* persikkainen vaalea roosa nimeltään Nude in Nizza, nakuna Nizzassa.

Mutta hetkinen! Onkohan kukaan pysähtynyt ajattelemaan nimen luomaa mielikuvaa? Kenen ihonsävyä tässä ajatellaan? Nude-sanan käytön ongelmallisuudesta värisävyistä puhuttaessa on keskusteltu jo monen vuoden ajan. Hiljattain kotimainen Tam-Silk joutui nöyrien anteeksipyyntöjen kera vaihtamaan alusvaatteidensa sävyn kuvailun ”ihonvärisestä” beigeksi, koska toden totta, ihmisten ihonvärille ei ole yhtä standardia.

Tuntuu, että viime aikojen fiksut keskustelut tasa-arvosta ja inklusiivisuudesta ovat päässeet unohtumaan.
Kauniissa Nude in Nizza -sävyssä hämmentää nimen luoman mielikuvan lisäksi valittu kieli. Ranskan kuuluisan rantakaupungin nimi kun on englanniksi Nice. Kuva: Ditte Isager / Tikkurila

Tikkurilan tiedotteessa kerrotaan, että ”Marien suunnittelemat väri- ja nimiyhdistelmät pohjautuvat muistoihin ja mielikuviin tietyistä paikoista ja symboleista.” Harmillisesti nimiä lukiessa ei voi välttyä ajatukselta, että lähinnä tässä vahvistuvat ennakkoluulot, eksotisointi ja jopa kolonialismin kaiut.

Nude in Nizzan lisäksi kokoelmasta löytyvät sävyt Powder in Pisa (puuteria Pisassa), Men on Mars (miehet Marsissa), Coffee in China (kahvia Kiinassa) ja Gold in Ghana (kultaa Ghanassa). Ihonvärioletuksen lisäksi viitataan siis sukupuolistereotypioita vahvistavaan vertaukseen ”miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta”, josta siirrytään sujuvasti mielikuvaan kullankaivuusta Afrikassa. Tuntuu, että viime aikojen fiksut keskustelut tasa-arvosta ja inklusiivisuudesta ovat päässeet unohtumaan.

Sanat eivät ole neutraaleja eivätkä tarkoita kaikille samaa.

Meillä sisustusmedioissakin on peiliin katsomisen paikka. Joudumme usein miettimään, millä sanoilla luonnehtisimme maalisävyjä, tekstiileitä tai huonekaluja. Nude-sanan käyttöä olemme jo oppineet välttämään, mutta ”puuteri” saattaa vielä lipsahtaa vaaleasta roosasta, persikan tai aprikoosin sävyistä puhuttaessa.

Sanat eivät ole neutraaleja eivätkä tarkoita kaikille samaa. Hyviä vaihtoehtoja värisävyjen nimiksi löytyy, kun muistaa pysähtyä hetkeksi, vaikka sitten kaupan hedelmätiskin ääreen.

Tikkurilan vuoden värit 2024 on valittu yhdessä ruotsalaisen sisustussuunnittelijan Marie Olsson Nylanderin kanssa. Kuva: Ditte Isager / Tikkurila
15 kommenttia