Niukasti neliöitä, runsaasti ideoita! 7 pientä kylpyhuonetta täynnä luovia ja toimivia ratkaisuja
Sisustus
Niukasti neliöitä, runsaasti ideoita! 7 pientä kylpyhuonetta täynnä luovia ja toimivia ratkaisuja
Pieni kylpyhuone voi olla paitsi ylellinen myös käytännöllinen ja avaran tuntuinen. Nämä seitsemän kaunista pesutilaa ovat täynnä uniikkeja ideoita taitavasta kalusteiden sijoittelusta satumaisiin laatoituksiin.
Julkaistu 19.3.2018
Avotakka

1. Betonilaastilla syntyy näyttävä tehostepinta

Suihku on rajattu muusta tilasta yksinkertaisella kirkkaasta lasista tehdyllä seinällä. Lasiseinä on Itä-Helsingin lasista, sadesuihku on Moran ja seinälaatta Laattapisteen.
Betonilaastilla toteutettu tehosteseinä toimii hienosti neutraalein värein sisustetussa tilassa. Kuivauspatteri on Rej Designin.

Kerrostalokaksion pieni kylpyhuone on remontoitu pelkistetyn kauniiksi sisustussuunnittelija Laura Seppäsen ideoin. Normaalia kapeammalla valkoisella saumalla ja kaakeleiden tasaladonnalla on syntynyt yhtenäinen, valoa hyvin heijastava tausta varsinaiselle katseenvangitsijalle. Se on betonilaastilla toteutettu tehosteseinä. Arvokasta lisätilaa on saatu seinäasenteisella wc-istuimella sekä avohyllyköllä ja säilytyskoreilla.

2. Yllättävä ladonta nostaa peruslaatan uudelle tasolle

Kolmen pystylaatan vuorottelu tekee eloisan vaikutuksen. Oraksen suihkun erottaa pesualtaasta karkaistu lasi. Kuivausteline on säästetty vanhasta kylpyhuoneesta, mutta sen paikka on siirretty oven vierestä lähemmäksi suihkua.
Vihreä kylpyhuonekaluste on pirteä ja tekee ladonnan ohella tilasta raikkaan näköisen. Mattapintainen, metrin levyinen allaskaappi on ruotsalaisen Swoonin Soft-mallistosta. Vetolaatikoston peitelevyn sävyn saa valita 15 vaihtoehdosta, ja tämä on Shades of Emerald. Kauniisti kaartuva allas on kirkasta posliinia ja hana Oras Optima.

Tämän kylpyhuoneen erikoisuus on kolmen erikokoisen pystylaatan vuorottelu. Perusvalkoisten mattalaattojen yhdistelmä on poikkeuksellisen näyttävä, ja työ vaatii tarkan ammattilaisen silmän ja kokemusta laattatöistä. Suorakaiteen muotoisessa, kolmen neliön kokoisessa kylpyhuoneessa vuorottelevat Kaakelikeskuksen laatat ovat kokoa 60 × 30 cm, 60 × 20 cm ja 60 × 10 cm. Lattiassa on ABL-laattojen trendikäs mosaiikkikenno. Vaaleanharmaa sauma-aine viimeistelee graafisen ilmeen. Lattiassa tummanharmaa saumauslaasti on vaaleaa helppohoitoisempi.

3. Valokuva korvaa laatoituksen

Valokuvasuurennos on näyttävä elementti, joka sopii monentyylisiin kylpyhuoneisiin. Huomaa, että kuva-aihe määrittelee koko tilan tunnelman.

Uniikki pesutila muodostuu, kun yhdistelee itselleen mieluisia elementtejä. Ei haittaa, vaikka ne olisivat erityylisiä ja eri-ikäisiä. Tässä tilassa allaskaluste ja hanat ovat uudet, mutta emalipintainen kylpyamme on vanha. Hellyttävin ja omaleimaisin piirre on takaseinälle teetetty seinän kokoinen valokuva perheen pojasta. Kuva on roiskesuojattu läpinäkyvällä pleksillä.

4. Pienin tila haluaa näyttävimmät kuosit

Wc-tiloihin sopii kaakeloinnin sijasta näyttävä tapetti. Pesuallas on kiinalaista posliinia, ja ristikko-ovinen allaskaappi on Opdecosta.

Vanhassa omakotitalossa sijaitseva pikkuvessa ilahduttaa sekä asukkaita että vieraita. Tapetti tekee wc-tilasta huonemaisen ja lisää huomattavasti sen viihtyisyyttä. Voimakas, itämaishenkinen kuosi ei näytä levottomalta, koska värejä on vain kaksi ja valittu sisustustyyli on yhtenäinen.

5. Klassinen selkeys sopii vanhaan taloon

Svedbergsin Stil-säilytyskalusteet graniittitasoineen, Ebb-käsien pesuallas ja Svea-hana tavoittelevat klassista linjakkuutta. Svedbergsin peilissä on mattakullan värinen kehys. Wc-istuin on Idon.
Seinäkkeen suojaama suihkunurkkaus toimii pienessä tilassa paremmin kuin ammeen ja suihkun yhdistelmä. Forsa-jakoseinä on Svedbergsin. Hansgrohen Raindance Select 240 Showerpipe -suihku on LVI Juhani Niemeltä. Isot, korkeakiiltoiset laatat lisäävät avaruuden tuntua. Laattapisteen Nuance-laattojen koko on 25 × 75 cm.

Tässä tilassa on vain 3,9 neliötä, eikä siihen mahdu esimerkiksi pyykkihuoltoa. Siitä huolimatta pieni kylpyhuone tuntuu avaralta. Pystysuuntaisesti asennettu seinälaatoitus on valkoinen ja peilimäisen kirkas, jotta valoisuus korostuisi. Perinteinen suihkukaappi vaikuttaisi tilassa liian kookkaalta ja tekisi siitä ahtaanoloisen, joten sen sijaan on valittu kirkaslasinen jakoseinä. Koska kylpyhuone on 1900-luvun alun talossa, tyyli toistaa sen klassista tunnelmaa. Klassisuus näkyy kaikissa materiaaleissa ja muodoissa.

6. Häivytä pyykkihuolto pois silmistä

Vaalean ja pelkistetyn tilan näyttävin elementti on huomiota herättävä laatoitus. Kuusikulmainen Marrakech Designin Dandelion-sementtilaatta muodostaa graafisen kuvion, jota voisi seurata loputtomiin.
Yhdistetty pesukone-kuivauskaappi integroitiin 60 senttiä syviin alakaappeihin. Corian-taso on tarpeeksi leveä vauvan hoitotasoksi ja loistava viikkausalusta kuivatulle pyykille. Led-valonauha sulautettiin kahvattoman, kolmiosaisen peilikaapin ala- ja ylätasoihin.

Tässä pienessä kylpyhuoneessa oli ennen remonttia massiivinen pesutorni, joka tukki tilan ja tuskin mahtui avautumaan kapeassa tilassa. Alaslaskettu lautakatto vähensi tilan tuntua entisestään, ja wc-istuin oli sijoitettu suoraan oven eteen. Saranallisen oven sijaan huoneeseen on teetetty koivuvanerinen, seinän sisään liukuva ovi. Myös kalusteiden paikat ovat uudet. Seinät on päällystetty laattojen sijaan kosteaan tilaan soveltuvalla sisustuslaastilla.

7. Kuka rakastaa sinistä?

Pystysuuntainen metrolaatoitus on kuin tilataideteos ja saa huoneen vaikuttamaan todellista korkeammalta. Sulavalinjainen Philippe Starckin suunnittelema amme on LVI Juhani Niemen valikoimista.
Rauhallinen allastaso on hyväkontrasti näyttävälle laatoitukselle.

Tätä viime syksyn Habitare-messuilla Avotakan osastolla esiteltyä kylpytilaa hallitsee Pukkilan huima lemmikinsininen Metro-laatta, joka on ladottu pystytiililadontaan niin, että tila saa lisää korkeudentuntua. Kaverikseen se on saanut Pukkilan ison hiekanvärisen Blackboard-lattialaatan ja Topi-Keittiöiden allaskalusteen. Musta suihku ja hana ovat Tapwellin. Kylpyhuoneen kokonaisuuden on suunnitellut sisustusarkkitehti Maija Rasila, joka tunnetaan myös Pihkala-blogistaan.

3 kommenttia