Kun Niko Lindgrenin vaate kuluu rikki, hän paikkaa sen näyttävästi – ”Korjatusta vaatteesta tulee enemmän oma”
Paikattuna kiitos
Kun Niko Lindgrenin vaate kuluu rikki, hän paikkaa sen näyttävästi – ”Korjatusta vaatteesta tulee enemmän oma”
Niko Lindgrenin, 38, mukaan vaatteiden korjaaminen on luksusta. ”Sitä voi tehdä vain, jos on riittävästi aikaa.”
Julkaistu 14.9.2023
Kotivinkki
Rikkinäisten vaatteiden, samoin kuin esimerkiksi huonekalujen korjaaminen on Niko Lindgrenille aktivismia ja kulutus­kulttuurin kritiikkiä. ”Luin hiljattain tutkimuksesta, jonka mukaan maailmassa on jo niin paljon vaatteita, että niitä riittäisi kaikille maapallon ihmisille sadaksi vuodeksi. Ja koko ajan tehdään lisää.” Niko julkaisee kuvia ompeluistaan Instagramissa tilillä @mending_neko.

Minulla on parit farkut, joita olen käyttänyt yli kym­menen vuotta. Näi­hin on kertynyt aika paljon näkyviä korjauksia. Kerran olin juuri lähdössä kotoa ja vedin housuja jalkaan, kun koko lahje katkesi edellisen korjauksen rajalta, polven yläpuolelta. Ne jäivät vain muutamalla tikkauksella takaa kasaan. Silloin oli pakko todeta, että ei ehkä sittenkään näitä housuja tänään.

Sashikokirjonnassa käytetään selkeitä kuvioita. Samanpituisia etupistoja kerätään neulalle, ja pistot ja niiden välit pyritään pitämään saman mittaisina.
Kettupaikka peittää työtakin selässä olleen firman nimen. Näin vähälle käytölle jäänyt vaate on päässyt taas käyttöön. Patchin on painanut kotkalainen taiteilija, joka nykyään käyttää nimimerkkiä Roska Art.
Niko Lindgren on ensimmäiseltä koulutukseltaan valokuvaaja, toiselta puuseppäartesaani. Nyt hän opiskelee varhaiskasvatuksen opettajaksi. ”Lapsilla herää usein kysymyksiä paikatuista vaatteista. Yksi voi kysyä, milloin housut tulevat valmiiksi, ja joku toinen utelee, olenko köyhä.”

Olen tietoisesti päättänyt vähentää uusien vaatteiden ostamista ja pidentää vaatteideni käyttöikää. Ja kun rikkinäisissä ei oikein viitsi kulkea, ei jäljelle jää muuta vaihtoehtoa kuin korjata vanhoja.

Parhaassa tapauksessa rikkinäisen vaatteen korjaisi siinä hetkessä, kun se hajoaa. Aina se ei onnistu. Itsellänikin on kotona suuri kestosäkillinen rikkinäisiä vaatteita, jotka odottavat sopivaa hetkeä.

Tämän vuoksi korjaustapahtumat ovat mielestäni hyvä idea. Olen aktiivisesti mukana Korjaus­kaupunki-yhteisössä, joka kokoontuu Helsingissä kerran kuussa korjaamaan vaatteita yhdessä. Näissä tapaamisissa opetan ja neuvon muita osaamiseni mukaan. Lisäksi otan itsekin mukaan lykkääntyneitä projektejani, istun alas ja otan aikaa vaatteilleni.

Nappien ompelu on Nikos­ta ärsyttävin korjaustyö, vaikka ”sehän vie tosi vähän aikaa.” Sashiko vaatii huomattavasti enemmän vaivaa kuin nappien ompelu, eikä tämä ole Nikolle ongelma. Toisteinen tekeminen vaatii läsnäoloa ja tarkkuutta. Kirjoessa mieli lepää, Niko sanoo.
Vaatteiden korjaaminen vaatii vaivaa, mutta ei lähes­kään yhtä paljon kuin uusien vaatteiden tuottaminen rikkoutuneiden tilalle. Vaaleat farkut ovat olleet Nikolla käytössä vuodesta 2008 tai 2009, ja korjauksia on kerty­nyt paljon.

Kun olin pieni, äiti ompeli minulle ja sisaruksilleni naamiaisasuja. Alakoulussa kokeilin tekstiilitöitä ja tein kotona roolivaatteita ja asuja. Olin silloin kiinnostunut teatterista ja roolipeleistä.

Vaatteiden paikkaamisesta kiinnostuin teininä. Olin jo silloin kulutuskriittinen ja ostin vaatteita lähinnä kirppareilta. Trumpettihousut olivat silloinkin muodissa, ja lempifarkkuni olivat kuluneet rikki lahkeista, jotka laahasivat maata. Paikkasin ne punaisella kankaalla. Ajattelin, että korjaaminen saa näkyä. Ehkä sain vaikutteita ystäviltäni, jotka olivat punkkareita ja ompelivat vaatteisiinsa patcheja eli kangasmerkkejä.

”Aluksi sain käsityksen, että sashiko on hirveän vaikeaa. Sitten yhdessä blogissa kirjoitettiin, että ei se ole niin justiinsa.”

Teininä korjasin vaatteita jonkin verran, sitten se jäi tauolle. Jossain vaiheessa vein rikkinäisiä vaatteitani korjattavaksi muille. Viitisen vuotta sitten törmäsin japanilaiseen sashikokirjontaan ja innostuin.

Aluksi sain tarkoista kirjontaohjeista ja näyttävis­tä, geometrisistä kuvioista käsityksen, että sashiko on hirveän vaikeaa. Sitten yhdessä blogissa kirjoitettiin, että ei se ole niin justiinsa, vaan tekniikan oppii tekemisen kautta. Siinä oli punk-henkistä asennetta. Totesin, että nyt pitää vain aloittaa.

Niko käyttää kirjomiseen helmi- tai muliinilankoja ja ohuita virkkuulankoja. Parsinsienen Niko osti kirpparilta, hintalapussa luki ”vanha esine.”
Monta vuotta vanha farkkupaita on saanut värik­käät korjaukset helmaan ja hihansuihin pari vuotta sitten. ”Korjaukset ovat kestäneet käytössä melko hyvin, mutta jossain vaiheessa tulen ne varmasti uusimaan.”

ENNEN vaatteiden korjaaminen oli normi. Vasta 1980- tai 90-luvulla meillekin tuli kulutuskulttuuri, jossa on halvempaa ostaa uusia vaatteita kuin korjata vanhoja. Eihän sellaista tilannetta voi olla, kun miettii sitä työn määrää, joka tarvitaan raaka-aineen keräämiseen, langan kehräämiseen, kankaan kutomiseen ja lopulta vaatteen suunnitteluun, leikkaamiseen ja ompeluun. Prosessia ei ole järkevää aloittaa alusta, kun vaate menee rikki.

On toki vaatteita, joita ei kannata paikata. Nykyään puuvillaa tehotuotetaan, ja sen laatu on heikkoa. Toisaalta esimerkiksi elastaani väsyy. Silti uskon, että monien vaatteiden käyttöikää pystyy pidentämään.

”Kun vaate tulee tiensä päähän, voin vielä käyttää kangasta toisten vaatteiden paikkaamiseen.”

Jos ostan uuden t-paidan, se on ensin kesäkäyttöön. Kun paita kuluu, se siirtyy talvikäyttöön, esimerkiksi farkkupaidan alle. Sitten, kun paita on niin kulunut, ettei sitä viitsi näyttää muille, se päätyy yöpaidaksi ja lopulta remppavaatteeksi. Korjaan myös huonekaluja, ja tarvitsen vaatteita, joihin voi huoletta pyyhkiä liimaa.

Kun vaate tulee tiensä päähän, voin vielä käyttää kangasta toisten vaatteiden paikkaamiseen. Minulla on esimerkiksi shortseiksi leikattujen farkkujen lahkeita, joita voin käyttää paikkauksiin.

Korjatatut vaatteet eivät aina kestä käytössä samalla tavalla kuin uudet, Niko tietää. ”Olen töissäni se päiväkodin setä, joka innostuu vähän liikaa itsekin. Kerran menin leikissä niin vauhdilla kyykkyyn, että kertaalleen haaroista paikatut housuni repesivät ihan kunnolla. Onneksi minulla oli päällä farkkupaita, jonka sidoin loppupäiväksi vyötärölle.”
Niko pitää farkkuvaatteista, joiden valmistus ei kuitenkaan ole kovin ekologista – yhteen housupariin kuluu tuhansia litroja vettä. Siksi hän haluaa pitää farkkunsa käytössä mahdollisimman pitkään.

KORJAAMINEN on ekologista, mutta se herättää edelleen ihmeellisen vahvoja tunteita. Siihen liittyy häpeää ja mielikuvia köyhyydestä. Se on nurinkurista, koska oikeastaan korjaaminen on luksusta. Sitä voi tehdä vain, jos on riittävästi aikaa.

Korjaamalla vaatteisiin pystyy lisäämään jotain, ja mitä enemmän paikkauksia kertyy, sitä enemmän vaatteesta tulee oma. Tämä ajatus ilahdutti minua jo silloin, kun teininä korjasin lempihousuni. Farkkuja nyt on kaikilla, mutta kenellä muulla olisi sellaiset, joissa on punaiset lahkeet.

5 kommenttia