Avotakka

Nickin ja Milkan kodin ovat vallanneet taide, viherkasvit ja ajan kerrostumat – ”Emme ole minimalisteja, vaan arki saa näkyä”

Nickin ja Milkan kodin ovat vallanneet taide, viherkasvit ja ajan kerrostumat – ”Emme ole minimalisteja, vaan arki saa näkyä”
Nick ja Milka Tulisen kodissa Helsingin Maunulassa eletään arkea rennosti kahden pojan kanssa. Persoonallinen sisustus rakentuu taiteen, kasvien, vanhojen kalusteiden ja kekseliäiden valaistusideoiden ympärille.
Julkaistu: 4.12.2020
Nick Tulinen tekee valokuvaajan töitä mutta harrastaa vapaa-ajallaan valaisinten rakentelua. Kodissa näkyykin monia persoonallisia valaistusratkaisuja. ”Olen ollut pienestä asti kiinnostunut purkamaan asioita osiin. Myös antiikki ja sähköasiat kiinnostavat, ja niinpä olen ryhtynyt rakentamaan valaisimia.”

Kun sisustusarkkitehti Milka Tulinen ja valokuvaaja Nick Tulinen etsivät isompaa asuntoa, he eivät halunneet tinkiä sijainnista eikä asunnosta vain lisäneliöiden takia. Yllättäen tutulta Helsingin Maunulan alueelta tuli myyntiin sopiva, hyväkuntoinen rivitalokoti.

– Kiva, että kodissa oli alkuperäistä tunnelmaa, sanoo Milka.

Neljään tasoon jakautuva asunto mahdollistaa yleisten oleskelutilojen lisäksi oman kerroksen lapsille ja työtilat aikuisille.

Olohuoneen näyttävän kaapin Milka on saanut 15-vuotislahjaksi äidiltään. Nick tunnustautuu perheen viherpeukaloksi, ja monet kasveista ovat kulkeneet perheen matkassa jo useissa kodeissa. Tandbergin vintagekaiuttimet toimivat myös kukkapöytinä.
Tässä kodissa ystävien tekemä taide on läsnä kaikkialla ja erikoisia esineitä pilkistää sieltä täältä, yllättävistäkin paikoista. Olohuoneen kukkaruukussa oleva sininen hanhenpää on toisen lapsen kummitädin, taiteilija Ihana Havon lahjaksi antama veistos.
Nick ja Milka arvostavat taidetta, ja kaikki heidän kotinsa teokset ovat ystävien ja tuttavien tekemiä. Olohuoneessa on näyttävä Tuukka Tammisaaren työ. Viereinen maalaus on Nickin tekemä, samoin persoonallinen valaisin. Sohva on Vepsäläiseltä. Sohvapöydän pinnassa oli aiemmin peili, jonka Milka vaihtoi kokolattiamattoon.
Suuret viherkasvit ovat varma keino lisätä kodikkuutta. Runsas vihreys tekee ihanan kasvihuonemaisen tunnelman. Anna kasvien ryöpytä myös korkeiden kalusteiden päältä.
Vihreä keittiö on aitoa 1970-luvun retroa. Vaikka se ei toiminnallisuutensa puolesta täytä nykyvaatimuksia, on siinä sen verran luonnetta, että Milka ja Nick ovat toistaiseksi pitäneet keittiön ennallaan. Keittiöremontin aika voi kuitenkin koittaa lähitulevaisuudessa.
Ruokapöytä on koottu vanhasta pöytälevystä ja opiskelukaverin aikoinaan tekemistä jaloista. Tuolit on hankittu nettihuutokaupasta ja kierrätyskeskuksesta. Kimpun on tehnyt kukkakauppa Bud. Harmaa nojatuoli on Hayn.

Milka suunnittelee työkseen enimmäkseen julkisia tiloja Kakadussa, mutta hänen toinen yrityksensä Silvana keskittyy hyvinvointiin ja ekologisuuteen asumisessa. Hänen sisustusfilosofiansa sekä töissä että kotona on sallivuus ja viihtyisyys. Pari puoltaa persoonallisia ja villejäkin ratkaisuja, jotka kertovat asukkaidensa tarinaa.

– Emme ole minimalisteja, vaan arki saa näkyä. En halua miettiä, pitääkö siivota, kun joku tulee käymään. Eikä ole mitään järkeä, että sohvalla on tyynyjä, joihin ei saa koskea. Parhaimmillaan julkitilassa ja kodissakin näkyvät sekä historia että tulevaisuuden toiveet.

Makuuhuoneessa huomio kiinnittyy toisiinsa hienosti sopivien tummien sävyjen lisäksi Milkan ystävän Miss Kompron tekemään suureen maalaukseen, joka on tilaustyö pariskunnalle. Kuosillinen päiväpeite on Kreikasta. Nick on tehnyt yöpöytänä toimivan pöytätasollisen valaisimen vanhoista osista.
Vanhempien makuutila on ainoa huone, jonka pari remontoi muuttaessaan taloon. Makuuhuoneessa on kokolattiamattoa myöten elokuvallinen ja hotellimainen tunnelma. ”Viemme välillä lapset hoitoon isovanhemmille ja pidämme hotellilomia kahdestaan”, sanoo Milka.
Osta vain sellaisia kalusteita ja sisustusesineitä, joista todella pidät. Silloin on todennäköistä, että pidät niistä vuosienkin päästä.
Lastenhuoneet sijaitsevat keskikerroksessa. Nuoremman pojan huoneen vanha sänky on löytö vanhan tavaran liikkeestä. Tivolihevosia esittävä moderni maalaus on Miss Kompron tekemä. Tärkeimmät pehmolelut ovat aitiopaikalla hyllyillä.
Milkan ja Nickin kodissa lastenhuoneenkin seinillä on mieluummin taidetta kuin julisteita. Värikäs guassiteos on Ilona Partasen. Vanhan liinavaatekaapin päällä on kokoelma värikkäitä leluautoja ja vanha pokaali Milkan isän painonnostouralta.
Toinen perheen pojista on tällä hetkellä armoton ninjafani. Kerrossängystä syntyi persoonallinen maja Varustelekan suojakankaalla. Nick teki keltaisista neonputkista ninjahenkiset valot. Ninjavarusteita säilytetään seinän metallihyllykössä. Sen yllä oleva taideteos on hollantilaisen taiteilijan Harold de Breen.
Nickin ja Milkan koti sijaitsee arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelemassa rivitalossa, joka valmistui vuonna 1959. Neliöitä on 87,5. Koti jakautuu kolmeen kerrokseen, joiden lisäksi on vielä puolikorkea parvi ja kellaritila. Siellä sijaitsee vierashuone, vaatehuone ja Nickin valaisinverstas. Ulko-ovesta on käynti suojaiselle terassille ja pihalle, jotka tuplaavat kesäisin oleskelutilat.
Kommentoi »