Kotivinkki

Avara koti rouhealla twistillä! Nelilapsisen perheen moderni talo on isän ja isoisän yhteinen taidonnäyte

Avara koti rouhealla twistillä! Nelilapsisen perheen moderni talo on isän ja isoisän yhteinen taidonnäyte
Espoolaisperheen talossa näkyvät suvun rakentajien kädenjäljet. Kodin sisustus on koottu harkiten, esineiden kotimaisuutta ja ekologisuutta painottaen. Lasten lemppari on isoisän nikkaroima maja, ja makuuhuoneen seinään lämpöä tuo vaneri.
Julkaistu: 25.3.2019
Kesällä talon tukimuuria koristaa komea villiviiniköynnös. Suunnitelmissa on rakentaa parvekkeelle pergola, jossa pääsee villiviinin luomaan varjoon.
Aulan Lillagunga-keinu on kovassa käytössä.

Laura ja Lauri Kaunisvirran haaveena oli rakentaa oma talo. He etsivät pitkään pääkaupunkiseudulta sopivaa tonttia. Tavoitteena oli löytää lapsiperheille sopiva alue, josta olisi hyvät liikenneyhteydet ja luonto lähellä. Pariskunta haaveili tontista, jolla olisi kalliota, luonnonmaisemaa ja vanhaa puustoa. Tämä kaikki löytyi Espoon Perusmäestä. Vuonna 2014 sinne nousi 165-neliöinen moderni talo.

Laura ja Lauri Kaunisvirran perheeseen kuuluvat lapset Eliel, 9, Linnea, 7, Onerva, 3, ja Lyyli, 1.
Valaisin on Artekin Mehiläispesä. Persoonallista ilmettä tuovat Hannamari Matikaisen grafiikkatyö ja Fiskarsin antiikkimarkkinoilta hankittu matkalaukku. Sohvaa somistaa Saanan ja Ollin suunnittelema tyyny.
Koriste-esineet on aseteltu Hakolan Riippu-hyllyyn.

Haaveilitte talon rakentamisesta. Millaisen siitä halusitte ja saitteko sellaisen?

Unelmoimme avarasta ja valoisasta kodista mutta rouhealla twistillä. Se onnistuikin oikein hyvin. Kodissamme on sopivasti jokaiselle omaa ja yhteistä tilaa, ja talon pelkistetty ja maanläheinen yleisilme miellyttävät meitä. Ovien ollessa auki avautuu joka suuntaan näkymä läpi talon.

Takapihan ikkunoista näkyvä pieni metsä ja kallioon rakennettu vesiputous ja suihkulähde ovat hienot, uniikit yksityiskohdat. Pihamme on viihtyisä, juuri kuten toivoimme: luonnonkaunis ja kallioinen.

Domus-tuoleja lukuun ottamatta kaikki keittiön Artek-tuolit on hankittu käytettyinä. Piano ei ole tässä perheessä vain koristeena, sillä Linnea, Eliel ja Lauri käyvät kaikki pianotunneilla.
Perheen edellinen keittiö oli musta, joten uuteen taloon valittiin päinvastainen. Sarpanevan pata saatiin joululahjaksi. String-hyllyssä oleva kuparinen pannu on löytö Pärnusta.

Miten rakentaminen sujui? Mitä vinkkejä antaisitte rakentamaan ryhtyville lapsiperheille?

Lauri on koulutukseltaan rakennustekniikan diplomi-insinööri ja tottunut tekemään käsillä pienestä pitäen. Laurin isä on rakennusmestari, joten rakentaminen on verenperintöä. Hän oli myös mukana rakentamassa.

Opimme, että suunnittelutyöhön kannattaa käyttää paljon aikaa. Talomme suunniteltiin yhdessä arkkitehti Teemu Aarnion kanssa, ja olisimme voineet käyttää vielä enemmän aikaa suunnitteluun. Lapsiperheen kannattaa ottaa huomioon lasten kasvaessa muuttuvat tilantarpeet. Rakennusbudjetissa oman työn määrää ei kannata ylimitoittaa. Aina ei ehkä jaksa tai voi tehdä niin paljon itse kuin alun perin oli ajatellut.

Olohuoneen kaappi on Häklin vanha liinavaatekaappi. Artekin 400-nojatuoli, ”tankki”, on lasten suosikkipaikka. Kevyet Hayn tuolit ja pöydät pitävät olohuoneen kalustuksen ilmavana. Taulujen taakse on piilotettu televisio.
Laura sisustaa mielellään viherkasveilla tai kukilla ja tekee sommitelmia. Maatuska on Marimekon ja seinään kiinnitetty neonvalo on tilattu Jenkeistä.
Meille on tärkeää, että tavarat kestävät aikaa ja muutoksia.
Lauran Marimekon työlaukku on ripustettu seinälle Muuton koukkuun. Tuolilla oleva vaaleanpunainen maljakko on Laurin siskon, keraamikko Liisa Kaunisvirran tekemä.
Vanhempien makuuhuoneen seinässä on valkoisen maalin sijaan pehmeää vaaleaa puunsävyä tuovat vanerilevyt. Juliste on ostettu Tukholmasta.

Onko koti tässä vai joko uusi rakennusprojekti siintää mielessä?

Koti on perheellemme tärkeä kiinnekohta, viihdymme täällä erinomaisesti, ja tänne on myös mukava kutsua vieraita kylään. Lapset ovat kiintyneet kotiimme. Joskus kun leikittelemme ajatuksella uudelleen rakentamisesta, lapset toteavat, että tässä on hyvä.

Harkitsette huonekalujen hankkimista pitkään. Miksi?

Meille on tärkeää, että tavarat kestävät aikaa ja sopivat moneen ympäristöön. Tavaran kotimaisuus ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja. Meillä on sekä isovanhempien vanhoja, itse tehtyjä että uutena tai käytettynä hankittuja huonekaluja. Matkamuistoesineet herättävät hauskoja muistoja yhteisiltä reissuilta.

Upean keppihevostallin nikkaroi Laurin isä. Matto ja kaappi ovat Ikeasta. Myy-valaisin on Muuton.
Laurin isä on nikkaroinut lapsille hauskan majan. Keinutuoli on Lauran vanha. Majan päällä olevan pienen taulun on tehnyt Onervan kummisetä. Reput ripustetaan Eamesin Hang It All -naulakkoon, ja pöllömaatuskat ovat matkamuistoja Keski-Euroopasta.

Mitkä ovat perheenne lempipaikkoja kotona?

Keittiön baaritiskin äärestä näkee ulos joka ilmansuuntaan. Sen äärellä juttelemme usein päivän kuulumisia myös lasten kavereiden kanssa. Lapset tekevät siinä läksynsä ja askartelevat. Minä nautin erityisesti kotimme parvekkeesta. Laurin lempipaikka on sauna, jossa pääsee rentoutumaan omien ajatustensa kanssa.

Iloitsemme myös naapurustosta, josta löytyy mukavaa seuraa. Kylässä saattaa olla sekä lasten että aikuisten ystäviä. Silloin syödään ja juodaan hyvin eikä ole kiirettä minnekään.

Kun lasten kirjoituspöytä on seinällä, lattialle jää enemmän leikkitilaa.
Pöydäksi käy valmis hyllykkö tai kuten Linnean huoneessa, itse tehty. Pöydän teki Lauri.
6 kommenttia