Näyttelijä Satu Silvo ei pidä viimeisen päälle laitetuista pihoista: "Puutarhamottoni on, että antaa kaikkien kukkien kukkia ja eläinten elää"
Piha ja puutarha
Näyttelijä Satu Silvo ei pidä viimeisen päälle laitetuista pihoista: "Puutarhamottoni on, että antaa kaikkien kukkien kukkia ja eläinten elää"
Näyttelijä, ravintoloitsija Satu Silvo rakastaa pihalla fyysistä työtä, kuten kompostin kääntelyä. Vastapainoksi hän laulaa tomaateille, jotta ne kasvaisivat paremmin.
6.2.2019
 |
Viherpiha

Jos olisit kasvi, mikä kasvi olisit?

Olisin valkosipulin kukka, joka näyttää vähän harmaalta mutta elinvoimaiselta. Se paljastaa luonteensa vasta avautuessaan. Valkosipuli on terveellinen juuresta latvaan asti.

Minkä kasvin ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Kesäkurpitsaa voisi grillata samalla tavoin kuin teen kotona pannulla: vuolen juustohöylällä kesäkurpitsasta ohuita siivuja, joille sipaisen oliiviöljyä, sitruunaa, valkosipulia ja suolaa. Autiolla saarella suola tulisi merestä ja öljy kookoksista.

Lapsuuden parhain puutarhamuisto?

Olin paljon isän kanssa pihatöissä. Muistan, kuinka Valkealassa teimme rivitalon hiekkamaalle nurmikon. Kunnan miehet toivat kuorman peltosavimaata, ja me isän kanssa pyörittelimme sen tasaiseksi betonirenkaalla. Kukat istutimme traktorin renkaaseen.

Ihanin työ puutarhassa?

Rakastan nyppimistä ja kastelua. Myös kompostitouhu kääntämisineen ja kaivamisineen on ihanaa. Kasvihuoneessa laulan, jotta tomaatintaimet olisivat onnellisia.

Haluan, että puutarhani tarjoaa silmäniloa myös ohikulkijoille, kuten rollaattoreineen kävelyllä oleville mummoille.

Entä rasittavin työ?

Ennen kuin ammattilaiset laittoivat etupihamme kuntoon, kävin taistelua vuohenputkia vastaan. En halunnut käyttää myrkkyjä. Nykyään minulla on sympaattinen suhde vuohenputkien kanssa. Keskustelen niiden pitkien, valkoisten juurten kanssa.

Ei-toivottu vieras puutarhassasi?

Kaikenlaiset ötökät kuuluvat luontoon. Ampiaisia olen kuitenkin yrittänyt ohjata kauemmaksi. Suodatinpussista tehty valepesä pitää kissan suosiman ikkunan aluspenkin vapaana ampiaisista. Juhlien alla viritän niille ruokapöydän syrjemmälle, jossa on hunajalla valeltuja ylikypsiä omenoita.

Mikä on puutarhurin onni?

Haluan, että puutarhani tarjoaa silmäniloa myös ohikulkijoille, kuten rollaattoreineen kävelyllä oleville mummoille. Tykkään itsekin katsoa toisten puutarhoja.

Minkä taidon haluat oppia?

Haluaisin oppia nikkaroimaan. Unelmani on tehdä siilille talvipesä. Vitsailen ystävieni kanssa, että ravintolani ”5 siiliä” avautuu, kun siiliystävät tulevat illalla ruokailemaan.

Puutarhamottosi?

Antaa kaikkien kukkien kukkia ja eläinten elää. En pidä suorista linjoista ja loppuun asti viimeistellyistä pihoista. Jätän kompostien väliin risukasan enkä poista vuorenkilpien kuivuneita lehtiä, jotta etanoille ja siileille olisi paikkoja puutarhassa.

Satu Silvo

Ammatti: Näyttelijä, ravintoloitsija

Mistä tunnetaan: Näytellyt elokuvissa, teatterissa ja televisiossa. Omistaa Helsingissä kasvisruokaravintola Silvopleen. Luennoi ja järjestää uutta ravintolatilaa, kun nykyinen talo puretaan vuoteen 2020 mennessä.

Erityistä: Julkaissut Virpi Mellerin kanssa kirjan Satu Silvo & Silvoplee ja Paula Heinosen kanssa Satumaista voimaa arkeen. Vihreiden kaupunginvaltuutettu Helsingissä.

1 kommentti