Näin valitset kylpyhuoneen laatat – 5 kysymystä ja vastausta, joiden avulla onnistut
Rakenna ja remontoi
Näin valitset kylpyhuoneen laatat – 5 kysymystä ja vastausta, joiden avulla onnistut
Kylpyhuoneen laattojen valinta ja asennus vaativat tietoa, taitoa ja huolellisuutta. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi huomiota tulee kiinnittää muun muassa materiaaleihin sekä laattojen muotoon. Tässä viisi kysymystä ja vastausta, jotka auttavat sinua sopivien laattojen löytämisessä.
18.4.2014
 |
Avotakka

1. Miksi laatta?

Useimmat laatat kestävät hyvin lämpöä ja kosteutta. Niillä luot myös tietyn tyylin, esimerkiksi kookkailla laatoilla ja kapeilla saumoilla modernin. Huoltaminen on vaivatonta, kun muistat muutaman asian: puhdista ne uusina likaa keräävistä saumausaineiden jäämistä ja suojaa luonnonkivet niille tarkoitetuilla aineilla.

2. Mitä on tarjolla?

Valikoimissa on keraamisia laattoja, luonnonkivestä tai lasista tehtyjä sekä näiden yhdistelmiä. Pääsääntöisesti laatat valmistetaan kuivapuristamalla jauhemaista massaa. Ne voivat olla lasittamattomia tai lasitettuja mataksi tai kiiltäväksi.

3. Miten valitsen laatan kylpyhuoneen lattiaan?

Kysy neuvoa asiantuntevalta myyjältä. Valitse lattialle mattaa tai karheaa, älä  liukasta sileää äläkä seinälaattaa. Huomioi lattiakaivon sijainti ja kallistukset. Perinteisen keskilattiakaivon muotoihin sopiva koko on 10 x 10 senttiä tai pienempi. Suuria laattoja voi käyttää vain, jos lattiakaivo on uudenaikaisesti seinustalla, kaato yhdensuuntainen ja lattia tasaisen suora

4. Entä kylpyhuoneen seinään?

Seinälaatan valinta on vapaampaa jopa pienessä kylpytilassa, jonne on perinteisesti suositeltu pientä kaakelia. Vastoin luultua suuri laatta ei vähennä tilan tuntua: kookkaiden saumat ovat etäällä toisistaan ja niitä on vähemmän, mikä selkiyttää ja tuntuu avartavan tilaa. Mittatarkkojen laattojen saumat voi saada jopa kaksi millimetriä ohuiksi. Kapeat saumat ilahduttavat siivotessa: jynssättävää on vähemmän.

5. Rohkenenko laatoittaa kylpyhuoneen itse?

Kyllä, jos sinulla on kädentaitoja, tarvittavat tiedot tai asiantuntevaa apua ja mitoitat urakan vastaamaan taitojasi. Eniten osaamista kysyvät poikkeuksellisen isot ja pienet laatat. Hanki oikeat varusteet ja noudata käyttöohjeita. Kokemattoman kannattaa päällystää suoraa pintaa kuten seinää vaikkapa kaakelein, joita on rakenteensa ja materiaalinsa takia helpompi asentaa kuin monia muita. Osaava voi asentaa mosaiikkia vaikka kuperaan pintaan.

Kommentoi »