Avotakka

Näin suunnittelet inspiroivan työpisteen


Kodin työpiste on harvoin erillinen huone, joten sisusta se harkitusti osaksi muuta tilaa. Suosi kodinomaisia kalusteita, harmonista värimaailmaa ja riittävää valaistusta.
Kuvat Heikki Rautio

1. Ihanteellinen työpiste inspiroi ja ruokkii hyvää tekemisen meininkiä. Ratkaisujen on siis syytä olla paitsi toimivia myös esteettisiä. Sovita kalusteet ja sävyt muuhun tilaan.

2. Kulmaus tai syvennys kannattaa hyödyntää seinästä seinään paitsi tilavan työtason myös eheän vaikutelman vuoksi. Suuri pukkijaloille nostettu pöytälevy tekee pienestäkin kotitoimistosta suurellisen.

3. Jos taustaseinä ja sen edessä olevat kalusteet ovat samaa värimaailmaa, ne yhdistyvät yhdeksi, selkeäksi kokonaisuudeksi.

4. Jos voit, sijoita toimistotarvikkeet muualle kuin pöydän alle laatikostoihin. Katso, voitko järjestää säilytystilaa vaikkapa keittiön kaapeista. Kepeä vaikutelma syntyy siisteydestä ja riisutusta tavaramäärästä. Pidä mottonasi: tänne eivät työt kasaudu.

5. Muistilapuille ja inspiraatiokuville on hyvä olla ainakin yksi ripustuspaikka. Varsinaisesta käyttötarkoituksestaan irrotettu metalliristikko tai pingotettu kuminauha sopivat tehtävään. Pyyhittävään pintaan, kuten lasi- tai metallilevyyn, on näppärä kirjoittaa tehtävä- ja muistilistoja.

6. Jos et vietä työpisteellä tuntikausia, voit hyvin lainata sen ääreen istuimen vaikkapa ruokailuryhmästä tai olohuoneesta. Toki hyvään ergonomiaan kannattaa sijoittaa, varsinkin jos työskentelet kotona.

7. Jotta viihdyt kotitoimistossasi pitkään, mukavuutta lisää matto tuolin alla. Työtuolin pyörät rullaavat, kun matto on sileä ja tarpeeksi suuri.

8. Vierelle kannattaa varata pikkujakkara kaverille, kahvikupille tai jalkojen lepuuttamista varten.

Kodin työpisteen olennaiset opit

  • Mieti, löydätkö kodistasi hukkatilan, johon voit istuttaa työpisteen. Se voi olla nurkka, portaiden alle jäävä tila, syvennys tai käyttämätön seinänpätkä. Räätälöi ratkaisu, jotta saat tilasta kaiken hyödyn irti.
  • Ideaalitilanteessa pöytä on ikkunan lähellä. Valonlähteistä välttämätön on ainakin yksi suunnattava valaisin.
  • Kodinomaiset huonekalut sulautuvat sisustukseen konttorikalusteita luontevammin. Tee pöydälle kaunis asetelma, joka voisi olla muuallakin kodissa.
  • Työpöytä on kauneimmillaan tyhjänä. Valitse esille vain kauniita, tarpeellisia pientarvikkeita.
  • Hemmottele itseäsi tuoreilla kukilla, gourmetkahvilla, huonetuoksulla ja hyvällä musiikilla – koska voit.

Lue lisää:

Tee helppo inspiraatiotaulu tuulensuojalevystä

Näin sisustat koululaisen huoneen kekseliäästi

Julkaistu: 11.8.2016