Varaslähtö kevääseen! Hyötäminen saa oksat puhkeamaan kukkaan – näillä ohjeilla onnistut
Piha ja puutarha
Varaslähtö kevääseen! Hyötäminen saa oksat puhkeamaan kukkaan – näillä ohjeilla onnistut
Hyötäminen eli kukinnan jouduttaminen on helppo tapa tuoda kevättä kotiin. Onnistut varmimmin, jos oksista pilkistävät jo nuput.
16.3.2018
 |
Meillä kotona

Hyötäminen – näin onnistut:

1. Leikkaa oksat, kun lämpötila on plussan puolella. Näin saat ne kestämään siirron sisälle paremmin. Käytä leikatessasi teräviä oksasaksia.

2. Viillä oksien tyveen terävällä veitsellä noin viiden sentin vino viilto ja kuori oksaa hiukan. Näin oksien imukyky paranee. Upota oksat yöksi haaleaan veteen joko ammeeseen tai isoon vatiin, niin ne virkoavat. Asettele ne vasta sitten maljakkoon. Puuvartiset oksat pitävät lämpimästä vedestä.

3. Aseta maljakko epäsuoraan valoon pois patterin välittömästä läheisyydestä.

4. Viillä oksiin uusi imupinta ja vaihda maljakon vesi muutaman päivän välein. Sumuttele samalla oksia vedellä, jotta nuput jaksavat aueta.

5. Jos et viitsi vaihtaa vettä tarpeeksi usein, saat pysymään sen puhtaana tekemällä oman sekoituksen maljakkovedeksi: lisää litraan vettä 2 rkl viinietikkaa, 2 rkl sokeria ja ½ rkl Klorinia (desinfiointi-/valkaisuaine).

Kokeile näitä kukkivia oksia

Kaunotar ja hirviö

Valkoisen tähtimagnolian nuput muistuttavat suuria pörröisiä pajunkissoja. Niiden sisältä paljastuvat puhtaan valkeat terälehdet. Tähtimagnolia viihtyy suojaisalla paikalla. Voit kasvattaa sitä myös ruukussa ja viedä talven ajaksi kellarin suojiin. Magnolian kukkaoksia saa keväisin kukkakaupoista. Tähtimagnolian parina on terttuselja, jota moni pitää rikkaruohon kaltaisena riesana. Terttuseljan keväinen ulkoasu on kuitenkin kaunis, ja sitä raaskii huoletta leikata. 

Alla vaahterapuun

Varhain keväällä vaahteraan ilmestyvät heleän­vihreät kukat. Lehdet työntyvät esiin vasta kukinnan aikaan. Raikas vaaleanvihreä piristää talven harmauden jälkeen, joten vaahteran kukkaoksat ilahduttavat maljakossa tai isossa lasipullossa. 

Hetki hanamia

Japanilaiset juhlistavat kirsikkapuiden kukintaa omalla hanami-juhlallaan, jolloin kukkia ihaillaan puutarhoissa ja puistoissa. Järjestä puiden kukkimisen aikaan oma pieni hanamisi: ohjelmassa kukkien katselua, seuraksi kupillinen hyvää teetä tai hedelmähauduketta.

Vauhtia syreeniin

Syreenin lehtisilmut tulevat varhain esiin, ja oksia on helppo hyötää lehteen. Kukat sen sijaan puhkeavat hyödettäessä nuppuisina esiin, mutta eivät aina jaksa kuivassa sisäilmassa puhjeta kunnolla kukkaan. Voit avittaa syreeniä hyödettäessä käärimällä oksat kosteaan sanomalehtipaperiin. Myös sumuttelu edesauttaa kukinnan kehittymistä.

Limetin sävyissä

Kun keräät maljakkoon vaahteran kukkaoksia, huomaat niiden sirot yksityiskohdat ja hienon limetinvihreän värin. Älä riivi oksia puusta käsin vaan leikkaa ne siististi oksaleikkureilla. 

Kevättalven karsintaa

Kun leikkaat omenapuiden oksia ja siistit kasvustoa kevättalvella, älä heitä oksia oksasilppuriin tai kompostiin: kerää kukkasilmuja sisältävät oksat maljakkoon ja hyödä ne kukkaan. Kauneus palkitsee.

Muista jokamiehenoikeudet

Kun keräät luonnonmateriaaleja, muista jokamiehenoikeudet. Metsästä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa ainoastaan maahan pudonneita puiden oksia, käpyjä ja havuja. Esimerkiksi oksia siis saa katkoa puista vain maanomistajan luvalla.

Lähde: Ympäristöministeriö

Muokattu 8.3.2021 klo 13.05: Lisätty jutun loppuun tietoa jokamiehenoikeuksista.

2 kommenttia