Meidän Mökki

"Löysin navetasta sangollisen sulkia enkä voinut vastustaa kiusausta" – Näin alkoi Villa Riikinkukon tarina

"Löysin navetasta sangollisen sulkia enkä voinut vastustaa kiusausta" – Näin alkoi Villa Riikinkukon tarina
Oslossa asuva Johanna kunnosti mökiksi purkutuomion saaneen kivitalon, jonka navetasta löytyi ämpärillinen riikinkukon sulkia. Nyt tontilla tepastelevat kanat.
Julkaistu: 24.8.2018

Mökki oli kaikkea muuta kuin mitä Johanna Sutinen oli etsinyt. Se oli kiveä ja yksinäiselle naiselle liian suuri. Ikkunat oli rikottu ja paikat rempallaan. Kellari oli suljettu sortumisvaaran vuoksi. Eipä ihme, että taloa kaupannut kiinteistönvälittäjä oli leimannut kohteen purkukuntoiseksi.

– Löysin navetasta sangollisen riikinkukkojen sulkia enkä voinut enää vastustaa kiusausta. Päätin ostaa tilan ja nostaa sen uuteen loistoonsa, Johanna kertoo.

Päätöstä helpotti, että rakennusalan ammattilainen arvioi talon olevan pelastettavissa.

Johanna lähetti lattian savilaatat mökille kotikaupungistaan Oslosta.

Johanna oli etsinyt omaa mökkiä kymmenen vuotta. Hän oli asunut vuodesta 1984 lähtien ulkomailla ja halusi lomapaikan Saimaan rannalta, lapsuuden telttailumaisemista.

Talo oli alun perin rakennettu kahden perheen kodiksi, joten sekä alakerrassa että yläkerrassa on keittiö.

Vanha rautasänky mahtui juuri ja juuri katon lappeen alle. Sateisina kesäpäivinä siinä nukutaan parhaat unet.

Ostohetkellä rakennuksen sisäilma oli tunkkainen. Ensimmäisenä kesänä vuonna 2009 Johanna korjautti vuotavan vesikaton, joka oli osasyy kosteusvaurioihin. Alakerran harkkotiilistä rakennetta kuivattiin peräti kaksi vuotta. Sen ajan Johanna mökkeili vain yläkerrassa.

Viimein vuonna 2011 alakerran laho lattia rakennettiin uudelleen ja maalattiin. Osa lattian alla olleesta hiekasta vaihdettiin, samoin kaikki vesiputket. Wc siirtyi eteistilasta ruokakomeroon, ja lisäksi Johanna rakensi navettarakennukseen kompostoivan käymälän.

Eteisestä pääsee olohuoneeseen, minne Johanna tuo Oslosta olohuoneen pöydän. Seinissä on Tapettitalon hengittävä paperitapetti.

Varastosta löytyneet vanhat ikkunat asennettiin takaisin paikoilleen. Johanna teetti puusepällä leveät karmilistat vanhan mallin mukaan. Ovet hiottiin ja maalattiin uudelleen. Seinäpinnat hän tapetoi tai maalasi.

Maa muotoiltiin viettämään seinustalta poispäin, jotta vesi ei pääse valumaan talon rakenteisiin. Salaojitus toteutetaan tulevaisuudessa.

– Raikas tuoksu on paras palkkio remontin onnistumisesta, mökkeilijä miettii.

Talon eteen istutettu perennapenkki saa joka syksy täydennystä sipulikukista. Johanna hoitaa pihanurmea päältäajettavalla leikkurilla.

Uudet projektit muhivat mielessä talvisin. Navettaan tehdään kesäolohuone. Puutarha saa entisten kukkijoiden lisäksi uusia kasveja. Apuja on onneksi tarjolla.

– Minulla on laaja ystäväjoukko. Puuvastaavana ahertaa usein äitini, joka nostaa Saimaan rantaan ajautuvia puita kuivumaan polttopuiksi. Klapikoneella on täällä aina töitä, Johanna kertoo.

Tekeillä on kesäolohuoneen remontti navettaan.

Johannan poissa ollessa talon peruslämmöstä huolehtii ilmalämpöpumppu. Muutoin lämmitys toimii pönttöuunien ja hellojen avulla. Lämmitysvastaava on silloin Johanna ja ilmalämpöpumppu saa huilata. Oslon-kodista Johanna tuo mukanaan uusia sisustusesineitä ja astioita. Villa Riikinkukossa on tilaa vanhoille aarteille.

– Pitkän talven jälkeen on hienoa kaartaa kissojen kanssa Riikinkukon pihaan, joka kylpee tulppaanimeressä. Täällä on lupa pöyhistellä kaikissa riikinkukon sulkien väreissä, Johanna sanoo kujeillen.

Sulkaämpäri löytyi talosta sen vuoksi, että edellinen omistaja kasvatti navettarakennuksessa riikinkukkoja. Tarina kertoo niitä löytyneen joskus kilometrienkin päästä karkumatkalta. Nykyään navetassa pitävät pesäänsä kukko ja sen adjutantit. Ensi kesänä kanaparvi sekä naapurin navetasta lainassa oleva Kalle-kukko saavat lämpimän kesäkanalan.

Johanna hankki sohvakaluston sadalla eurolla netin markkinapalstalta. Uusi, punainen verhoilu teki siitä kuin uuden.
Keittiöstä avautuu ihana pihanäkymä.
Vanha puuhella luo tunnelmaa.
Puoliksi kunnostettu peli on hauska ja sopii vanhan talon tyyliin.
Kampauspöytä odottaa hiontaa ja maalausta.
Johanna on ylpeä suuresta ruokapöydästä, joka levitetään täyteen mittaansa ystävien saapuessa. Hän hankki sen nettihuutokaupasta.
1 kommentti