Myyrien torjunta puutarhassa
Piha ja puutarha
Myyrien torjunta puutarhassa
Myyrien määrä vaihtelee vuosittain. Jos myyriä on paljon, myös niiden tekemiä tuhoja tulee paljon. Varaudu siis jyrsijöihin hyvissä ajoin puutarhassa.

Nurmikon multakeot sekä puoliksi kalutut punajuuret ja perunat kielivät vesimyyrän vierailusta. Se liikkuu maan alle kaivamissaan käytäväverkostoissa ja kokoaa juureksia ja kukkasipuleita varastoihinsa sekä vioittaa koriste- ja hedelmäpuiden juuria.

Rauhoitettu kontiainen liikkuu vesimyyrän tavoin maan alla ja muodostaa multakasoja. Hyönteisiä ja matoja syövä kontiainen ei vioita kasveja.

Maan pinnalla liikkuva peltomyyrä voi tuhota lumen suojassa mansikan kasvupisteitä. Se kaluaa pensaiden ja puiden kuoren maan pinnasta lumirajaan saakka.

Myyrien torjunta puutarhassa – lue vinkit

Muovispiraali on helppo kiertää nuoren hedelmäpuun rungon suojaksi. Se painetaan maahan niin tiukasti, etteivät peltomyyrät pääse sen alta. Muovispiraali poistetaan keväällä heti lumen sulettua, sillä tiiviin suojuksen aiheuttamat kosteusvaihtelut saattavat leutoina talvina aiheuttaa runkovaurioita.
Puutarhaliikkeissä myytävä 12-millinen myyräverkko pitää peltomyyrän ja jäniksen loitolla. Verkon ympärille voi lapioida kerroksen hiekkaa, joka jäätyessään estää myyriä kaivautumasta verkon alta. Verkko kiinnitetään niin tiiviisti, ettei liitoskohtaan jää myyrän mentäviä koloja. Aika ajoin kannattaa tarkistaa, että lumi ei paina verkkoa kasaan. Metalliverkko tai -lieriö suojaa myös vesimyyrältä, jos sen upottaa 20-30 sentin syvyyteen ja taivuttaa verkon reunusta ylöspäin.
Pelto- ja kenttämyyrän tuhoja estetään sotkemalla lumi tiiviiksi marjapensaiden, hedelmäpuiden ja mansikkamaan ympäriltä. Kasveja ympäröivä heinikko kannattaa raivata pois.

Juttua muokattu 5. lokakuuta 2021 klo 9.15: Jutusta poistettu vanhentunutta tietoa myyrien torjuntaan liittyen ja lisätty tietoa metalliverkosta vesimyyrien torjunnassa.

1 kommentti