Viherpiha

Myyrien torjunta puutarhassa

Myyrien torjunta puutarhassa
Myyrien määrä vaihtelee vuosittain. Jos myyriä on paljon, myös niiden tekemiä tuhoja tulee paljon. Viritä siis suojukset ja karkotteet ajoissa puutarhaan.
Julkaistu: 17.9.2016

1. Nurmikon multakeot sekä puoliksi kalutut punajuuret ja perunat kielivät vesimyyrän vierailusta. Se liikkuu maan alle kaivamissaan käytäväverkostoissa ja kokoaa juureksia ja kukkasipuleita varastoihinsa. Se vioittaa koriste- ja hedelmäpuiden juuria. Rauhoitettu kontiainen liikkuu vesimyyrän tavoin maan alla ja muodostaa multakasoja. Hyönteisiä ja matoja syövä kontiainen ei vioita kasveja.

2. Maan pinnalla liikkuva peltomyyrä tuhoaa lumen suojassa mansikan kasvupisteet. Se kaluaa pensaiden ja puiden kuoren maan pinnasta lumirajaan saakka.

3. Ainoa tehokas tapa torjua vesimyyriä on virittää loukkuja, joissa on omena tai porkkana syöttinä. Loukku asetetaan myyrän käytävään tai sen suulle muoviputkeen, jolloin linnut ja kissat eivät jää pyydykseen.

4. Klerat-myrkkysyöttejä voi sijoittaa vesimyyrän käytäviin syksyllä. Samaa valmistetta voi asetella pelto- ja kenttämyyrän lumireikiin joulu–huhtikuussa, jos myyriä esiintyy runsaasti. Aine on myrkyllistä linnuille ja kotieläimille.

5. Myyrien, jänisten ja hirvien karkottamiseksi on tarjolla muun muassa koivutisleestä valmistettua EcoKoivu-karkotetta sekä hajukarkotteita. Tuotteita voi tiedustella puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista.

6. Pöllönpönttöjen ripustaminen asutuksen liepeille vähentää myyrätuhoja, sillä myyrät ovat miltei kaikkien pöllöjen pääravintoa.

7. Muovispiraali on helppo kiertää nuoren hedelmäpuun rungon suojaksi. Se painetaan maahan niin tiukasti, etteivät peltomyyrät pääse sen alta. Muovispiraali poistetaan keväällä heti lumen sulettua, sillä tiiviin suojuksen aiheuttamat kosteusvaihtelut saattavat leutoina talvina aiheuttaa runkovaurioita.
8. Puutarhaliikkeissä myytävä 12-millinen myyräverkko pitää peltomyyrän ja jäniksen loitolla. Verkon ympärille voi lapioida kerroksen hiekkaa, joka jäätyessään estää myyriä kaivautumasta verkon alta. Verkko kiinnitetään niin tiiviisti, ettei liitoskohtaan jää myyrän mentäviä koloja. Aika ajoin kannattaa tarkistaa, että lumi ei paina verkkoa kasaan.
9. Pelto- ja kenttämyyrän tuhoja estetään sotkemalla lumi tiiviiksi marjapensaiden, hedelmäpuiden ja mansikkamaan ympäriltä. Kasveja ympäröivä heinikko kannattaa raivata pois.

Lue lisää:

1 kommentti