Niinan ja Jarin ulospäin tavalliselta näyttävä rivitaloasunto kätkee sisäänsä jännittäviä yksityiskohtia ja yllätyksiä – ”Silmäni etsivät jatkuvasti väripareja”
Sisustus
Niinan ja Jarin ulospäin tavalliselta näyttävä rivitaloasunto kätkee sisäänsä jännittäviä yksityiskohtia ja yllätyksiä – ”Silmäni etsivät jatkuvasti väripareja”
Niina Vehmaan ja Jari Toiviaisen rivitalokodin mustavalkoisessa sisustuksessa on juuri sopivasti riitasointuja. Sisustamisessa Niinaa kiehtovat kauneuden löytäminen rumuudesta ja kokeilut mauttomuuden rajamailla.
Julkaistu 16.4.2021
Kotivinkki

Niina Vehmaan ja Jari Toiviaisen perheen rivitaloasunto Vaajakoskella näyttää ulospäin tavalliselta rivarilta, mutta sisällä on yllätyksiä. Isot olohuoneen ikkunat ja kahteen eri tasoon jaetut tilat tuovat pohjaratkaisuun kiinnostavuutta. Sisustus on täynnä jännittäviä yksityiskohtia. Kun jokin on tarpeeksi mauton, se voisi olla Niinan tekemä, sanovat ystävät.

Minua kiehtovat sellaiset asiat kuin muovinen Batman ja 1300-luvun patsas vierekkäin.
Avara näkymä olohuoneesta ylemmällä tasolla olevaan ruokailutilaan lisää tilan tuntua. Tv uppoaa mustaan seinään ja toistaa olkkarin korkean seinän mustia ruutukuvioita.
Ruokahuoneen jyhkeän takan edessä ovat kepeät kalusteet. Seinällä oleva teos on osa Niinan Silkohapset-sarjaa. Jalkavalaisin taulun vieressä on kirpputorilöytö.
Niinan mustavalkoinen valokuvateos ja pieni kipsireliefi muodostavat jännittävän asetelman ruokailutilan seinälle.

Niina, miten kodin jännä sisustustyyli syntyy?

Tiedän, mistä tykkään ja ostan harkiten. En seuraa trendejä, vaan luotan siihen, mikä näyttää omaan silmään hyvältä. Tavaroiden tyylisuunnilla tai nimekkäillä valmistajilla ei ole väliä.

Minua kiehtovat sellaiset asiat kuin muovinen Batman ja 1300-luvun patsas vierekkäin. Ostan vain tavaroita, joille tiedän heti paikan kotona. Pysyn tiukasti tyylilleni uskollisena, vaikka olen joutunut jättämään monta kivaa juttua kirpparilla ostamatta.

Suurin osa kodin esineistä on hankittu kierrätettyinä. Olohuoneen päivävuodetyylinen sohva on löytö Vepsäläisen alelaarista ja ruskea nojatuoli Tori.fistä.
Vanha rikkinäinen radio hankittiin väripariksi viilupintaiselle kaapille. Keittiön välitilaan Niina suunnittelee kuparilevyä, kunhan sellainen löytyy jostain sopivan edullisesti ja helposti.

Teetkö ikinä hutihankintoja?

Ainakin mittasuhteet katosivat silloin, kun löysin olkkariin sopivan 50-lukulaisen kaapin. Isossa kierrätyshallissa mallailin pikkukaapin sopivan hyvin olkkarin seinälle. Kun kaappi rysäytettiin olohuoneeseen, se tuntui kasvaneen joka suuntaan. Toisaalta minulla on myös sellainen periaate, että en vaihtele tavaroita jatkuvasti, joten kaappi sai jäädä sille suunnitellulle paikalle, ja siinä se nyt palvelee kookkaana.

Vessa uudistettiin mustalla ja kuparinvärisellä maalilla. Niina myy Riot-valokuvateostaan myös printteinä.
Mustan makuuhuoneen seinällä oleva kirpputorilta löytynyt valokuva on räväkkä vastapari kauniisti kellastuneille kirjapinoille.

Mikä on taitavan sisustussilmäsi salaisuus?

Näen jatkuvasti silmissäni ikään kuin ruudukon, jonka mukaan asiat menevät linjakkaasti ruotuun. Vaikka yleisilme voi olla huolettoman näköinen, tavarat ovat kuitenkin minun ruudukkoni mukaan suorassa.

Visuaalisuus menee aina käytännöllisyyden edelle.

Kuulostaa ehkä hullunkuriselta, mutta silmäni etsivät myös jatkuvasti väripareja. Jos punaista on tuolla, pitää sitä olla myös toisaalla. Tämä on minulle luontevaa, ja visuaalisuus menee aina käytännöllisyyden edelle, myös esimerkiksi kengissä.

Poikien huoneeseen tuo lisää tilaa iso parvi, jonne kiivetään puolapuita pitkin. Siellä on poikien peliluola. Parvella mahtuu hyvin myös nukkumaan.
Kotiin saatiin lisää tilaa, kun Jari purki parvelle johtavat portaat ja tilalle asennettiin kevyet puolapuut tikkaiksi. Niina pitää huolen, että tavarat menevät joka ilta omille paikoilleen.

Olet valokuvaaja, ovatko kodin taulut omia teoksiasi?

Ruokahuoneen seinällä oleva kruunupäinen tyttö ja muutama printti ovat omaa tuotantoani, mutta haluan pitää kodin seinillä ennemmin muiden tekijöiden töitä. Kun omia teoksia roudaa näyttelystä toiseen ympäri Suomea, tuntuu liian arkiselta katsella samoja kuvia kotonakin.

Jo pari vuotta olen puntaroinut, laittaisinko seinät lattiasta kattoon ihan täyteen tauluja. Silloin ehkä omiakin töitä mahtuisi enemmän esille. Nyt niitä on kymmenittäin piilossa makuuhuoneen oven takana.

Kodissa ei ole ylimääräisiä tavaroita, vaan jokaiselle esineelle on mietitty paikka. Jos joskus jotain jää ylimääräiseksi, se viedään siskolle tai naapuriin ”hoitoon”. Näitä hoitolapsia voi tarvittaessa hakea joskus takaisin.

Kaappia ostaessa Niinalla ei ollut mittanauhaa. Isoksi osoittautunut kaappi sai kuitenkin jäädä. Niina edistää valokuvataidetta Luovan Valokuvauksen Keskuksen hallituksessa.

Mitä muita ideoita haluaisit toteuttaa seuraavaksi kotona?

Harkitsen pitkään ja tarkkaan, ennen kuin teen suuria muutoksia, mutta pieni kurkkausikkuna poikien huoneen parvelta olohuoneeseen voisi olla seuraavaksi tehtävä muutos.

Tykkään järjestyksestä ja pidän sitä kotona yllä.

Etsinnässä on myös perinteinen rappukäytävän rautainen pinnakaide, joka tulisi ruokahuoneen ja olohuoneen väliselle tasanteelle. Kun muutimme tänne kymmenen vuotta sitten, mietin jopa ruokahuoneen ison takan purkamista. Nyt mietin, voisiko takka olla toisenvärinen.

Myös tilaa kaipaisimme vähän lisää. Sitä on vaikea saada lisää remontoimalla, mutta hyvällä järjestyksellä ja suunnittelulla sitäkin voi ikään kuin loihtia tyhjästä. Tykkään järjestyksestä ja pidän sitä kotona yllä.

Kommentoi »