Meidän Talo

Musta mutta valoisa! Miian ja Jarkon uudenkarhea kivitalo säväyttää ripauksella teollisuushenkeä

Musta mutta valoisa! Miian ja Jarkon uudenkarhea kivitalo säväyttää ripauksella teollisuushenkeä
Perhe halusi uudelta kodilta neliöitä enemmän persoonallisuutta – sekä ennen kaikkea mustan julkisivun. Sisustuksen punaisena lankana on moderni loft-tyyli.
Julkaistu: 26.7.2020

Miian ja Jarkon perhe oli asunut pitkään rivitalossa Koillis-Helsingissä, mutta ajatus omakotitalosta oli kutkutellut mielessä jo jonkin aikaa. Myynti-ilmoitus Espoossa rakenteilla olevista mustista kivitaloista sai perheen innostumaan. Jopa niin paljon, ettei ajatus kaupungin vaihtamisesta tuntunut hullummalta.

– Musta väri miellytti meitä, ja se tuntui erilaiselta. Halusimme, että talossa olisi ”sitä jotain” ja musta väri oli osaltaan tätä, Miia kertoo.

Miian ja Jarkon, 4-vuotiaan lapsen sekä keväällä syntyneen kuopuksen koti on vuonna 2017 valmistunut rapattu kivitalo Iirislahdessa Espoossa. 1282 neliön tontti on jaettu hallinnanjakosopimuksella kolmen omakotitalon kesken. Talossa on 115 neliötä, jotka sisältävät avokeittiön, olohuoneen, kolme makuuhuonetta, saunatilat, kylpyhuoneen, wc:n, kodinhoitohuoneen, ulkovaraston ja autokatoksen. Talossa on kaksi isoa terassia.

Yksistään värin perusteella ei muuttopäätöstä kuitenkaan tehty, sillä perheellä oli etsinnässä isompi koti kohtalaisen matkan päästä Helsingin keskustasta.

Iirislahden pientaloalue ei ollut Miialle ja Jarkolle entuudestaan tuttu, mutta he ihastuivat paikkaan ensi silmäyksellä: lähellä siintävä meri ja vehreä luonto sinetöivät ostopäätöksen. Perheen äidin haave mustasta omakotitalosta kävisi vihdoin toteen.

Kodin sisustuksessa on ripaus loft-henkeä. Vanhasta kodista tuodut Eamesin DSR-tuolit saivat parikseen uuden lankkupöydän. Caravaggio-riippuvalaisimet täydentävät kokonaisuuden.
Keittiö ja olohuone muodostavat avaran tilan, josta on tullut perheen lempipaikka. Korkea ja valoisa tila tuplaantuu kesällä, kun terassikausi alkaa.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Poimi tyyli: mustista yksityiskohdista särmää sisustukseen

SISÄLTÖ JATKUU

Talo ostettiin syyskuussa 2017 rakennustöiden jo ollessa loppuvaiheessa. Suuria muutoksia ei voinut enää tehdä, mutta joihinkin sisätilojen materiaalivalintoihin, kuten parketin sävyyn, saattoi vielä vaikuttaa. Onneksi talon pohjaratkaisut sopivat silloin kolmihenkisen perheen tarpeisiin ja rakennuttajan jo valitsemat, ajan trendejä mukailevat pintamateriaalit miellyttivät silmää.

– Onneksi näin, sillä loputtomassa materiaalivalintojen viidakossa voisi tulla vaikeuksia tehdä kaikkia päätöksiä. Kokonaisuus miellytti meitä ja olemme edelleen tyytyväisiä sisämateriaaleihin. Myös pohjaratkaisu on ollut toimiva, kun perheeseemme syntyi uusi tulokas alkukeväällä, Miia kertoo.

Tarvittavat pienet muutokset, esimerkiksi pistorasioiden siirtäminen käytännöllisemmille paikoille, sujuivat ongelmitta, sillä perhe seurasi rakennusprojektin edistymistä työmaalla viikoittain. Miia ja Jarkko toteavat kuin yhdestä suusta, että tällainen rakennustapa oli heille hyvä.

– Näin loppuvaiheessa mukaan projektiin hyppääminen sopii meille, sillä kärsimättömät rakentajat eivät jaksaisi odottaa talon valmistumista.

Lämmitysratkaisuksi rakennuttaja oli valinnut poistoilmalämpöpumpulla toimivan vesikiertoisen lattialämmityksen, joka on todettu toimivaksi.

– Lattialämmitys oli meille tärkeä ratkaisu, sillä emme halunneet näkyvillä olevia pattereita.

Keittiö valittiin Keittiömaailman valikoimasta, ja se asennettiin ennen parketin laittamista.
Yläkerran wc:n kalusteet ja laatat ovat Laattapisteestä. Seinäwc-elementti on koteloitu ja laatoitettu.
Yhdistetyn keittiö-ohohuoneen huonekorkeus on parhaimmillaan 3,5 metriä. Katto on maalattua kipsilevyä.

Arkkitehti Ari Mäki-Marttusen suunnittelema omakotitalo sijaitsee rinteessä siten, että yläkerrasta avautuu upea maisema pientaloalueen kattojen yli. Vanha tontti on jaettu kolmen mustaksi rapatun kivitalon kesken, jotka kaikki ovat sisäratkaisuiltaan erilaisia.

Talon musta väri saattaa hämätä ohikulkijaa: ulkoapäin katsoessa voisi kuvitella, että sisällä toistuu sama tumma sävymaailma. Sisällä tunnelma on kuitenkin ennakko-oletuksia vastoin valoisa ja avara.

Kaksikerroksiseen taloon on sisäänkäynti alakerrasta, jossa sijaitsevat kodin pesutilat sekä vieras- ja lastenhuone. Eteisestä noustaan portaat ylös valoa tulvivaan olohuoneeseen, josta on suuret ikkunat etelään avautuvalle kattoterassille. Vino ja korkea katto tuovat tilaan avaruuden tuntua.

Parveketerassille hankittiin oleskelua varten Bauhausin siro ulkosohvaryhmä. Etelään aukeavalla terassilla voi nauttia auringosta pitkälle iltaan.
Sisääntulokerroksen kodinhoitohuoneesta on käynti pesuhuoneeseen ja saunaan.
Pesutiloissa on ajattomat materiaalit. Spa-fiilistä saatiin suurien laattojen ja lasisten väliseinien avulla.

Miialla ja Jarkolla oli selkeä ajatus siitä, minkälaisen sisustuksen he halusivat uuteen kotiinsa. Tikkurilan paperinvalkoisella maalatut seinäpinnat ja ruskeaan sävytetty lankkuparketti loivat neutraalin pohjan toteuttaa haluttu tyyli, jota raamittavat musta keittiö ja tummat ikkunankehykset.

Perheellä oli entuudestaan paljon huonekaluja, jotka nivottiin mukaan osaksi sisustusta. Ammattilaisen apua kaivattiin lähinnä mittasuhteiltaan oikean kokoisten huonekalujen valitsemisessa ja kokonaisuuden hallitsemisessa.

Sisustuksen punaiseksi langaksi haettiin modernia loft-fiilistä, joka näkyy esimerkiksi teollisuushenkisissä valaisimissa ja rouheissa materiaalivalinnoissa. Muutoin neutraalinsävyiseen kotiin tuotiin kodikkuutta lämpimillä väripilkuilla, jotka nostavat esiin kylmemmän sävyiset valinnat, kuten viileän mustan ja harmaan. Kuparin sävy poimittiin sisustuksen yksityiskohtiin vastapäisen talon tiiliverhoilusta.

Perhe asuu ensimmäistä kertaa omakotitalossa ja kokee, että on onnekas siinä mielessä, että kaikki meni rakentamisessa suunnitelmien mukaisesti. Talon vuosikorjaukset on tehty ja sisätilat ovat mallillaan, vain piha odottaa enää viimeistelyä.

– Nykyisiin neliöihin mahtuu kaikki tarpeellinen, sillä asunto tuntuu neliöitään suuremmalta. Näin on hyvä, Miia summaa.

1 kommentti