Meidän Talo

Pekka ja Nina rakennuttivat kodikseen hirsitalon, jonka kaikista ikkunoista avautuu upea merimaisema – ”Se on kuin taulu, jonka näkymä vaihtuu päivittäin”

Pekka ja Nina rakennuttivat kodikseen hirsitalon, jonka kaikista ikkunoista avautuu upea merimaisema – ”Se on kuin taulu, jonka näkymä vaihtuu päivittäin”
Kun hirsirakentamisen ammattilainen rakentaa itselleen talon, tulos on persoonallisen komea. Pekka ja Nina Pohjolan Eurajoen kodissa merellinen luonto on vahvasti läsnä.
Julkaistu: 3.1.2020

Eurajoen merelliset maisemat ovat aina olleet yrittäjä Pekka Pohjolalle rakkaat. Porista kotoisin oleva mies on viettänyt lapsuuden kesänsä Pohjanlahden rannalla. Kun suvun huvila siirtyi Pekan omistukseen 25 vuotta sitten, siitä tuli tärkeä tukikohta perheelle. Pian tontille kohosi uusi hirsihuvila, joka remontoitiin ja muutettiin 2000-luvun alussa poikkeusluvalla ympäri vuoden asuttavaksi omakotitaloksi.

– Muutimme silloin Nina-vaimoni kanssa pysyvästi Eurajoelle, ja asuimme siellä 10 vuotta. Sitten työt toivat meidät Helsinkiin, Pekka muistelee.

Eurajoen-kodissa vietettiin kuitenkin paljon vapaa-aikaa.

– Kun elämä kääntyi jälleen pikkuhiljaa pääkaupunkiseudulta Satakuntaan, aloimme miettiä, voisimmeko muuttaa tänne pysyvästi, Pekka kertoo.

Tumma keittiö sijoittuu parven työtilan alle ja on kodin sydän. Kontio Living -malliston keittiö suunniteltiin parin toiveiden mukaan.
Katossa on 90 senttimetriä leveä liesituuletin, joka käynnistyy automaattisesti, kun lieden napsauttaa päälle.
Nina ja Pekka oleskelevat eniten talon alakerrassa, jossa on lähes sata neliötä. Yläkerran parvella on pariskunnan työtilat.

Mielenkiintoa paluuseen lisäsi Pohjoloiden naapurissa ollut tontti, jonka Pekka arveli tulevan myyntiin jossain vaiheessa. Hän oli harrastusmielessä jo suunnitellut paikalle talon piharakennuksineen. Kun keväällä 2016 tuli tekstiviestillä kysely, kiinnostaako tontti, kaupat sovittiin jo samana iltana.

Ninan ja Pekan taloprojekti nytkähti käyntiin sukkelasti, sillä piirustukset olivat valmiina ja rakentamisprosessi tuttu Pekalle, joka työskentelee hirsitalovalmistaja Kontion myynnissä.

– Olen itse ollut mukana suunnittelemassa jo tuhannen asiakkaan Kontio-kaupassa, joten se, mitä ja miten voi tehdä, on selkärangassa, Pekka sanoo.

Rakennuslupa haettiin asemakaavan mukaan huvilalle, sillä poikkeuslupaa rakennuksen muuttamisesta omakotitaloksi saattoi hakea vasta sen valmistumisen ja lopputarkastuksen jälkeen.

Persoonallinen hirsitalo piirrettiin jo ennen tonttikauppoja.

Ninan ja Pekan 159-neliöinen hirsitalo kohosi keskelle kapeaa niemeä, josta on hulppeat maisemat Pohjanlahdelle. Talo suunniteltiin niin, että jokaisesta ikkunasta näkee meren.
Korkeasta ruokailutilasta on komeat maisemat moneen suuntaan. Ruokapöytä on vanha ja rakas. Se on kiertänyt monessa kodissa ja tuo särmää moderniin sisustukseen. Tuolit ovat tuliainen Pariisin messuilta.
Nina ja Pekka ovat muuttaneet tiheään, mutta uskovat nyt tulleensa kotiin, jossa viihtyvät loppuelämänsä.
Talon keskellä on jänteviä mustia elementtejä, kuten Zeta-portaat, Valmistuli-takka ja mustat palkit. Olohuoneen sohva on tilattu Italiasta ja sohvapöytä on vanha löytö Pariisin sisustusmessuilta. Nina ideoi tv-tason vanhoista katkenneista ja leveistä lankuista.

Uuden hirsitalon tieltä purettiin tontilla ollut vanha talo ja sen piharakennukset sekä kaadettiin paljon puita – meri saisi näkyä jokaisesta ikkunasta. Talon perustukset tehtiin vuosi tonttikaupoista ja uuteen kotiin muutettiin maaliskuussa 2018.

Hirsitalo sijoitettiin keskelle kapeaa niemitonttia. Perille pääsee yksityistä mökkitietä pitkin.

– Täällä saa olla ihan omassa rauhassa. Lähimmät katuvalot ja asfaltoitu tie ovat lähes kilometrin päässä, eikä lahden rannalla ole kuin muutama muu vakituinen asukas, Pekka kertoo.

Kauniit merelliset maisemat on hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla.

– Alusta alkaen oli ajatus, että teemme talosta kaksikerroksisen. Upeat maisemat avautuvat korkeammalta vaikuttavammin, Pekka kertoo.

Talo on suunniteltu niin, että jokaisesta ikkunasta näkyy meri. Kodista aukeaa suuret ikkunat kaikkiin suuntiin Pohjanlahdelle.

Musta tehosteväri sopii hirsiseinien pariksi ja tuo särmikkyyttä tilaan.
Makuuhuoneen wc seuraa talon tummaa ilmettä. Allaskaluste on Kontio Living -mallistosta. Laatat ovat kodinilme.fi:in valikoimasta.
Saunan laude on radiatamäntyä, ja se tuo mukavasti lämpöä tummasävyiseen löylyhuoneeseen. Seinässä on Rotola-Pukkilan paneelia ja katossa mustalla puuvahalla käsiteltyä sormipaneelia.

Rakennusoikeusneliöt on käytetty tehokkaasti. Ensimmäisessä kerroksessa ovat keittiö, olohuone, ruokailutila ja lasiterassi. Ne muodostavat kodin ytimen, jonka sydän on musta keittiö. Ruoanlaitosta nauttiva pariskunta lähes kopioi edelliseen asuntoonsa suunnittelemansa keittiön, sillä se oli havaittu käytössä toimivaksi. Pienestä hifistelystä kertovat höyryuuni ja katossa oleva liesituuletin, joka napsahtaa automaattisesti päälle, kun liesi kuumenee.

Talon moderni musta väri oli ollut Pekan mielessä pitkään, jo ennen mustien talojen trendiä. Hän oli aluksi pohtinut myös mustalla Stopsol-pinnalla olevia ikkunalaseja, mutta luopui ajatuksesta, koska pelkäsi niiden blokkaavaan liikaa valoa.

Lasiterassin kattoon on ripustettu komea oksa, johon voi laittaa roikkumaan kausivaloja ja -koristeita.
Olohuoneesta on käynti liukuovien kautta suurelle lasitetulle terassille. Lattiassa on lämmitys, joten siellä voi oleskella myös aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.
Suurista ikkunoista avautuu luonnon upea taidenäyttely.

Vaikka Nina ja Pekka asuvat taloa kahden, sen suunnitteluun ja huonejärjestykseen vaikuttivat pariskunnan luona usein käyvät vieraat ja pikkuväki, jotka jäävät yleensä myös yöksi. Tilaa tarvittiin myös pariskunnan työhuoneille ja yritysten varastoille. Kahdelle kerrokselle ja kellarille onkin ollut käyttöä.

Kodin materiaali- ja värivalinnat syntyivät vasta rakennusprojektin aikana. Nina on saanut paljon ideoita ja vaikutteita ulkomaisilta design- ja sisustusalan messuilta, joissa hän on käynyt työnsä vuoksi. Myös asuntomessuilta syntyi muutama idea.

– Siirsimme aiemman kotimme omantuntuisesta värityksestä parhaat palat tähän taloon, Nina kertoo.

Talon alakerran ilmettä hallitsee hirsiseinien parina suuri korkeakiiltoinen, harmaan eri sävyjä toistava laatta, joka jatkuu lasitetulle parvekkeelle asti. Musta väri on tehosteena keittiössä ja muissa rakenteissa.

Pekka oli suunnitellut hirsitalon yksityiskohtineen jo ennen tonttikauppojen tekemistä. Piirustuksia muutettiin vain ulkoportaiden osalta. Talon perustukset tehtiin keväällä 2017, ja uusi rakennus nousi nopeasti täyteen korkeuteen.
Kun runko oli valmis, Pekka maalasi talon heti. Hänelle oli itsestään selvää, että rakennuksesta tulee musta.
Talon sisäpuoli alkoi hahmottua, kun kiintokalusteet asennettiin paikoilleen. Keittiö valittiin talotoimittajan omasta Kontio Living -mallistosta.

Nina ja Pekka ovat muuttaneet tiheään, ja kalusteita on ostettu koteihin tarpeen mukaan. Tyylinä on aina ollut ”rennosti moderni ilman nipotusta”.

– Tähän taloon olemme hankkineet mahdollisimman vähän uutta. Olemme pyrkineet ennemmin myymään ylimääräisiä kalusteita, Nina jatkaa.

Seuraavaksi suunnitelmissa on pihan rakentaminen, mutta sillä ei ole kiire. Parasta kodissa ovat itse paikka ja ikkunoista avautuva maisema.

– Se on kuin taulu, jonka näkymä vaihtuu päivittäin. Mieli lepää säässä kuin säässä, Pekka sanoo.

Huvila-alueella sijaitsevassa talossa on myös erillinen rantasauna, jonka lauteilta näkee merelle.
13 kommenttia